KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Saturday, August 6, 2011

"KENAPA NAK UNGKIT APA YANG SAYA CAPAI?"

MENARIK:

TRUDY & TEDDY PROVIDES COMFY BABY WEAR LOVINGLY MADE FOR BABIES!



Baru-baru saya gaduh dengan adik saya. Biasalah. Adik beradik gaduh. Tapi yang menyakitkan hati saya, tiap kali gaduh mesti dia akan cakap:

"Takpelah. Orang tu dah kerja kerajaan"

"Bos la katakan"

"Budak pandai la katakan"

"Kerja pegawai kerajaan bolehlah cakap macam tu"

Saya dah explain banyak kali. Apa yang saya capai ini pun saya mula dari bawah. Saya bukan graduate je terus dapat kerja ni. Saya pun mula dari bawah. Dari kerja kilang, contact centre dan cinemas. Kemudian, dapat rezeki jadi penjawat awam.

Walaupun dah explain tapi bila gaduh, masih nak ungkit lagi. Kenapa? Sebab saya dapat, dia tak dapat? Lepas tu, dia nak saya buat apa? Resign? Bagi dia jawatan ni?

Macam saya kata tadi, saya mula dari bawah. Perlahan-lahan dan akhirnya rezeki Allah saya dapat jawatan ni. So, daripada tanam sifat dengki pada saya, baik usaha. Saya sentiasa bagi info berkenaan kerja kosong kerajaan tapi dia bukan nak betul-betul apply pun. Tak ada benda datang tanpa usaha. Nak mencuri pun kena ada usaha.

Sekarang, kalau nak cakap apa, cakap la. Saya dah tak kisah. Malas nak explain sebab explain pun tak guna. Bukan nak faham. Sedih bila adik sendiri cakap macam tu kat saya.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

14 comments:

  1. bse la tu adk beradik..^__^

    tp yg penting, awak kena lah bagi sokongan kat die....suwuh die bsabar ke,.... mybe die tertekan kot...

    chill kay :)

    ReplyDelete
  2. sabar sabar..itu semua dugaan..perasaan iri sentiasa ada walaupun dalam hubungan adik beradik..

    ReplyDelete
  3. dugaan.. tanpa usaha memang tak boleh berjaya... dan plus doa kpd yang maha esa juge

    ReplyDelete
  4. Sabar NasZ...

    biasanya dalam adik beradik,abg/kakak kena mengalah ngan adik2.
    :)

    ReplyDelete
  5. saba ye bang...

    lumrah adik-bradik..ok? saba...

    ReplyDelete
  6. adik beradik ni bergaduh nanti baik balik..takpe...bawak lah bersabar
    cemburu lah tu..nanti die faham bila duk situasi same

    ReplyDelete
  7. diorng salah prejudge.. sbr2..

    ReplyDelete
  8. sabar ey ..
    biasa la uw adeq bradeq ..

    ReplyDelete
  9. Yeap, biasa adikberadik gitu kan. Sbaor jerlah. Bawak dia belanja berbuka puasa. Belanja dia baju raya....lama2 dia respect lagi sama abng dia nih. heeee...

    ReplyDelete
  10. Biasalah tu Nasz.. tak banyak yang mampu bergembira dengan apa yg kita miliki dan kita dapat,.. walaupun adik beradik.. sure ade terdetik rasa cemburu dalam hatinye....

    ReplyDelete
  11. sabar nas..adatlah adik beradik bergaduh...tapi jangan patah semangat untuk terus bagi sokongan...insyaallah satu hari nanti dia akn paham..

    ReplyDelete
  12. adik beradik biasa memang begitu ..


    tp tak elok juga kate macam tuh .. macam ada unsur2 jeles ..

    doa2 laa sama2 berjaya ..

    ReplyDelete
  13. kan...bila bergaduh suma nk ugkit2..menci..haishh..

    ReplyDelete