KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Thursday, December 29, 2011

"SEJUK MATA MEMANDANG..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru turun dari Cameron Highland. Pergi dengan kawan-kawan sekolah tunang saya. Hehehe. Dah lama tak pergi Cameron Highland ni. Dulu masa study kat UiTM Seri Iskandar pernah camping kat sini. Memang sejuk. Tambahan masa tu hujan asyik turun dari pagi sampai malam. Malam tidur pun sejuk sampai menggeletar. Pakai dua helai jaket pun takde effect.


Tapi memang indah ciptaan Allah. Sejuk je mata memandang. Udara pun sejuk dan nyaman gak.


Best!


Korang pernah datang sini tak?


p/s : Beli buah sikit bawa balik. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"LUNCH DENGAN NASI AYAM KFC"

Sedapppp!!!


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"TAHUN 2011 SEMAKIN MELABUHKAN TIRAINYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Tahun 2011 semakin sampai masa untuk melabuhkan tirainya. Di belakang tirai tahun 2011, pelbagai kenangan manis, pahit, masam, masin dan macam-macam rasa lagi. Dari awal tahun iaitu Januari hingga hari ini - Penghujung bulan Disember, macam-macam telah berlaku. Tak kiralah secara personal ataupun secara umum.


Jom kita imbas balik segala kenangan yang berlaku dalam tahun 2011 sebelum kita terus melangkah untuk membuka tirai tahun 2012. Di belakang tirai tahun 2012 yang masih kosong tu, jom kita rancang apa yang ingin kita hiaskan.


Jom.


p/s : Teringat kenangan yang lucu buat saya nak tergelak. Pastu, rindu nak kembali ke masa tu.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, December 28, 2011

KATA-KATA HIKMAH : "NEVER TELL YOUR PROBLEM..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


p/s : Ada kebenarannya. Betul tak korang?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, December 24, 2011

"BONUS 9 BULAN?"

Assaamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru tadi terdengar perbualan di radio Era FM berkenaan seorang perempuan baru dapat durian runtuh dengan bonus 9 bulan gaji. Memang betul-betul runtuh durian tu.


Korang bayangkan kalau gaji dia sebulan RM1,500. Kali 9 bulan, dapat berapa ek? Korang kira sendirilah ye? Tapi bila kakitangan awam dapat bonus setengah bulan gaji pun ramai mula mengeluarkan 'kata-kata'. Berapa sangat bonus setengah bulan gaji berbanding dengan yang dapat bonus berbulan-bulan-bulan gaji tu?


Apa-apa pun itu rezeki masing-masing. Yang penting bagaimana kita belanjakan bonus kita dapat tu je. Terpulang kepada diri sendiri.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, December 23, 2011

"SUSAH SANGAT KE NAK RESPECT ORANG LAIN?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Pernah tak korang jumpa macam ni?

"Engkau kena respect aku. Nak aku respect engkau, jangan haraplah"

Orang macam ni memang wujud. Sama ada ayat kat atas disebut secara depan orang lain dengan penuh ketaksuban terhadap diri sendiri ataupun ayat tu disebut dalam hati je. Kadang-kadang, orang macam ni tunjukkan maksud ayat kat atas dengan perbuatan dan mimik muka. Saya rasa korang boleh bayangkan kan?

Saya rasa kalau nak orang lain respect kita, kita patut respect orang lain dulu. Tak semestinya kena respect sampai sembah cium kaki dia. Respect dia sebagai seorang manusia yang sama seperti kita pun dah cukup. Walaupun kita ni lebih tinggi jawatan, bila kita asyik buat sombong dan bangga diri, orang lain pun dah hilang rasa respect dorang kat kita. Pastu, bila jumpa kat tepi jalan dan masa tu kita ada masalah misalnya kereta rosak, orang tu berlalu pergi je sebab rasa meluat dan xlalu nak tolong kita.

Susah sangat ke nak respect orang lain?

p/s : Sekarang ni anak-anak pun dah tak respect ibu dan ayah. Boleh baca dalam berita dalam suratkhabar.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, December 22, 2011

"WANG KERTAS MALAYSIA VERSI BARU"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Semalam lagi dah heboh pasal rupa duit Ringgit Malaysia yang baru ni. Saya rasa ramai dah baca pun. Ramai gak dah tengok. Design dan ciri keselamatan duit versi baru ni pun dah ditambah baik rasanya.


Rupa duit versi baru memang happening. Macam-macam warna dan saya rasa bila tengok gambar kat atas tu, saiznya mungkin kecil sikit dari saiz duit yang baru.


Tapi, duit ni tetap sekeping yang diperakukan nilainya oleh Kerajaan yang memerintah. Duit ni tak laku kalau Kerajaan yang memerintah tak perakukannya. Duit ni tak laku bila kita ke luar negara dan tak covertkan duit Ringgit Malaysia tu kepada matawang negara tu. Mana boleh kita belanja di luar negara gun Ringgit Malaysia. Memang dorang takkan terima.


Apa-apapun, untuk saya yang tak ada lagi peluang untuk ke luar negara, duit ni adalah sebagai medium pertukaran yang diperakukan untuk berbelanja dalam Malaysia ni.


p/s : Harap dengan tercetaknya duit baru, tak naik la interest asas sebanyak 6.60 yang dikekalkan oleh bank negara. Kalau naik, meranalah rakyat sebab kena tambah beban bayar pinjaman yang bertambah.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, December 21, 2011

"TALI PINGGANG PENYELAMAT NYAWA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru-baru ini, salah seorang rakan sekerja saya eksiden. Kereta dia memang teruk sangat-sangat. Enjin pun blow. Mengikut pengakuan dia, dia nak mengelak anjing yang melintas jalan tapi terbabas dan terlanggar tiang elektrik.


Keretanya memang hancur teruk tapi nasib baik dia selamat. Dia selamat sebab dia pakai tali pinggang tempat duduk. Alhamdulillah. Dia selamat dan langsung tiada luka. Tapi tempat tali pinggang tu agak sakit sikit sebab mungkin hentaman kereta dengan tiang elektrik tu dan tali pinggang tu menahan dari dia terpelanting keluar.


Cuba korang bayangkan kalau dia tak pakai tali pinggang pada masa tu? Nasihat saya, bila drive kereta, pakai la tali pinggang ye?


p/s : Dah macam iklan keselamatan jalan raya plak kan? Takpelah, asal dapat sedarkan rakan-rakan kita je.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, December 18, 2011

CERITA SEDIH : "MAAFKAN ABANG"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Terfikir nak buat satu cerita sedih. Korang jemputlah baca ye?


Suatu hari, sepasang couple bergaduh besar. Masa si lelaki hantar perempuan balik ke rumah, perempuan keluar kereta dan masuk ke rumah tanpa pandang lelaki tu sebab terlalu marah.


Lelaki tu sebenarnya datang dari jauh untuk berjumpa dengan perempuan tu sambil mencari barang-barang hantaran perkahwinan dorang. Lelaki tu pun drive balik malam tu.


Selang beberapa jam, tiba-tiba lelaki tu sms perempuan tu.


Lelaki : Sayang, abang minta maaf ye?


Si perempuan yang masih marah tu menjawab,


Perempuan : Pergi matilah. Tak hingin aku nak tengok muka jantan tak guna macam kau.


Lelaki : Sayang maafkan abang, sayang takkan tengok muka tak guna abang lagi. Maafkan abang ye?


Perempuan : Kalau macam tu. Aku maafkan kau. Jangan kacau aku dah. Blah la kau dari hidup aku.


Lelaki : Terima kasih sayang. Abang doakan sayang jumpa lelaki lebih baik daripada abang. Selamat tinggal sayang.


Si perempuan yang masih marah tu terus buat tak tahu sms terakhir yang dihantar oleh lelaki itu. Si perempuan terus tidur dengan nyenyaknya.


Esoknya, tiada sebarang berita tentang si lelaki tu. Lusa dan seterusnya berlalu begitu saja. Si perempuan menyangka memang si lelaki tu tak sayangkan dia pun.


Selang beberapa minggu, si perempuan ni jumpa kawan si lelaki tu. Dorang pun bersembang.


Kawan Si Lelaki : Engkau dah tahu ke?


Perempuan : Tahu apa?


Kawan Si Lelaki : La... Engkau tak tahu ke?


Perempuan : Tahu apa ni?


Kawan Si Lelaki : So, memang engkau tak tahu la ni. Aku tak boleh bagitau sebab ini wasiat boyfriend engkau.


Perempuan : Wasiat? Wasiat apa plak ni?


Kawan Di Lelaki : Aku tak sampai hati plak tak bagitau engkau. Macam ni la. Engkau dengar ni bukan dari mulut aku k?


Perempuan : Ye la. Apa dia? Bagitau cepat.


Kawan Si Lelaki : Ok. Engkau banyak bersabar lepas dengar ye? Sebenarnya boyfriend engkau dah meninggal malam korang bergaduh besar. Masa dia hantar sms kat engkau tu, dia tengah tersepit kat dalam kereta dia. Dia nak engkau lupakan dia. Aku minta maaf tak bagitau engkau awal-awal. Boyfriend engkau bagitau jangan bagitau engkau.


Si perempuan terus terpaku. Macam-macam rasa dia rasa. Rasa nak pengsan. Rasa nak meraung. Rasa nak menangis sekuat hati. Macam-macam lagi la. Tapi nak buat macam mana, nasi dah jadi bubur. Benda dah jadi.


p/s : Ini cerita rekaan je ye? Cuma peringatan untuk hargai orang yang kita ada sebab ajal bila-bila masa akan datang. So, sesiapa nak share kat blog korang, silakan.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, December 17, 2011

"BEEF PROSPERITY BURGER"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru lepas menjamah Beef Prosperity Burger di McDonald Jusco Bukit Tinggi Klang Selangor. Pedas giler black pepper dia. Syok habis.


Nafsu makan kuat sangat sampai terlupa nk snap picture. Xpelah. Snap gambar kertas iklan dalam talam pun boleh la ek? Hehehe.


p/s : Tunggu Chicken Prosperity Burger plak. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"WAH..BANYAKNYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Tengah drive, ternampak satu pacuan empat roda penuh dengan buah faveret saya - Durian. Terus secara spontannya saya cakap dalam hati saya,


"Wah... Banyaknya"


Teringin plak nak makan durian. Hehehe.


Sape suka makan durian, cepat bagi saya sikit.


p/s : Geram tengok buah durian banyak-banyak ni. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

SANTAI MINDA : "KENA PENAMPAR SEBAB NAK PAKAI TUDUNG"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama tak share santai minda. So, korang bacalah santai minda kali ni untuk ringankan sikit kepala korang yang tengah kusut tu k?


Ceritanya begini...

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takde siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar! Pangggggggggggggggg ggg... Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh....sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggg gggg....! Daddy labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

*Sumber Facebook

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, December 16, 2011

"KITA ADALAH APA YANG KITA FIKIRKAN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Saya minta maaf sebab tak updated macam selalu. Sebenarnya saya baru balik dari Program MyDaftar Orang Asli di Kampung Sungai Kejar, Grik, Perak. So, dalam kampung tu memang takde coverage langsung. Nanti saya story pengalaman saya kat sana ye?


Percaya tak apa yang kita fikir tentang diri itulah diri kita? Bila kita fikir kita seorang loser, maka jadi loser la kita. Kalau kita fikir kita terbaik, maka terbaiklah kita.


Macam mana boleh jadi macam tu plak? Minda kita adalah teras segalanya. Bila minda kita berfikir sebegini, sebeginilah jadinya diri kita. Minda mempengaruhi segala tindakan kita buat secara sedar mahupun secara tidak sedar.


Allah kurniakan akal kepada manusia. . Manusia tu adalah kita. Tapi, kita kadang-kadang tak ikut telunjuk kita tapi lebih kepada turutan nafsu. Kalau korang tak percaya, sebelum tidur malam ni, korang imbas balik apa yang dah buat satu hari ni.


p/s : Sebenarnya entry ini lebih kepada ingatan untuk diri saya sendiri.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, December 11, 2011

BEST KE OMBAK RINDU?

Assalamualaikum Dan Salam sejahtera rakan-rakan Blogger semua.

Sekarang ni tengah hangat dengan movie hasil air tangan Pengarah Movie Lagenda Budak Setan - OMBAK Rindu. Sebenarnya saya pun tak tengok lagi. Hehehe.

Tapi ramai yang kata best. Ada yang kata sampai mengalir air mata. Ada yang sampai tengok lebih Dari 8 Kali. Apa pun saya belum lagi tengok movie ni.

Bila saya nak tengok? Entah la.

Terfikir gak la, bila kita teringat dosa-dosa kita buat dulu, kita akan menangis gak ke?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, December 10, 2011

"LUBANG DI DINDING HATI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Cerita ni saya dengar masa Perhimpunan Bulanan Bil 4/2011 JPN Perak yang diadakan pada 1 Disember lepas. Diceritakan oleh Encik Sidik iaitu Ketua Bahagian Siasatan Dan Kuatkuasa. Menarik gak cerita ni dan saya rasa patut dikongsikan dengan rakan-rakan blogger semua.


Ceritanya lebih kurang macam ni. Saya cerita ikut apa yang saya ingat je la ye? Hehehe.


Di sebuah rumah, tinggal seorang anak dan ayah. Anak ini seorang yang sangat pemarah. Tak boleh silap sikit, mesti mengamuk. So, si ayah pun memberikan satu tukul dan sebekas paku sambil berkata:


"Anakku, apabila engkau berasa marah, engkau gunakanlah tukul ini dan pakukan ke dinding di belakang kita ini"


Si Anak pun mengikut kata-kata ayahnya. Setiap kali berasa marah, si anak terus memakukan dinding di belakang rumahnya. Si anak berasa bila berbuat begitu. Rasa marahnya hilang. Kemudian, bila berasa marah, si anak memakukan lagi dinding tersebut. Hal ini berlaku selama bertahun-tahun sehingga si anak tidak lagi memerlukan tukul dan paku untuk melepaskan kemarahannya. Si anak telah mampu mengawal perasaan marahnya.


Kemudian, si anak mengambil keputusan untuk mencabut kesemua paku yang dipakukan sebelum ini. Setelah habis semua paku dicabut, si anak memanggil ayahnya. Si ayah berkata sambil melihat dinding yang berlubang-lubang itu:


"Anakku, walaupun engkau mencabut kesemua paku-paku di dinding ini, tapi dinding ini telah berlubang-lubang. Ia tidak akan sama seperti dulu"


"Apa yang ingin ayah katakan kepadaku?"


"Apabila kita marah kepada seseorang, hati orang akan terluka. Walaupun kita meminta maaf selepas itu, hatinya masih terdapat parut seperti lubang-lubang di dinding ini"


Kesimpulannya, cubalah sedaya upaya untuk mengawal marah kita. Sebab apabila kita marah, kita takkan perasan hati siapa kita lukai.


p/s : Saya kongsikan cerita ini bukan sebab saya perfect sangat. Sebagai manusia, saya mudah lupa. Sekurang-kurangnya saya abadikan di sini untuk peringatan diri sendiri dan perkongsian dengan kawan-kawan blogger semua. Kalau nak share, ambillah. Sebarkan untuk kebaikan kita bersama.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, December 9, 2011

"MAKIN KURANG..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Saya baru lepas Solat Jumaat tadi. Kebiasaannya ruang solat sebelah dalam penuh dan sesiapa yang terlambat macam saya, mesti duduk di luar. Tapi hari ni ruang solat sebelah dalam pun tak penuh. Agak terkejut gak.


Saya terkenang semasa saya belajar di Penang Free School dulu. Kami Solat Jumaat di Masjid Negeri Pulau Pinang. Masa saya junior, memang ikut peraturan. Bila saya dah senior, memang nakal. Saya akan menyorok dalam almari tak nak pergi Solat Jumaat. Tak pun, saya dan kawan-kawan berjalan ke masjid sebab warden pantau. Lepas warden hilang dari pandangan, kami sanggup patah balik tidur dalam bilik.


Nakal betul saya kan? Hehehe. Korang ada nakal macam saya ni? Kongsilah.


p/s : Memang nakal pun saya masa belajar di Penang Free School dulu. Tapi saya berlakon baik depan warden dan cikgu. Sampai jadi student kesayangan PK HEM dan cikgu disiplin. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"ALHAMDULILLAH...DAPAT CEK NUFFNANG KETIGA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakn blogger semua.


Petang kelmarin saya balik kerja, ternampak satu sampul surat putih terselit kat post box rumah sewa saya. Hairan gak sebab bil telefon dan astro dah pun dapat. Ini bil apa plak?


Saya pun capailah surat tu dan buka. Rupa-rupanya dah dapat cek Nuffnang. Ini adalah kali ketiga. Alhamdulillah. Dapat la dalam RM100. Cukuplah untuk tampung sikit kewangan saya.


Terima kasih la Nuffnang untuk cek kali ketiga ni. Kalau ada campaign lagi, letaklah banyak-banyak kat blog saya ye? Hehehe. Tak lupa gak kepada semua pembaca blog saya yang tak seberapa ni. Sila terus membaca k?


Terima kasih semua.


p/s : Bila la nak dapat cek Nuffnang keempat ek? Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, December 8, 2011

"KELUAR ISLAM UNTUK ANUT AGAMA BUDDHA?"

Asalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru sempat baca surat khabar. Busy gak. Terbaca satu berita dalam Harian Metro mengenai "Dua Beradik Mohon Keluar Islam - Tangguh Kes 18 Januari".


Tengah fikir apa sebab dorang ni nak sangat anut agama lain. Agama Islam tu dah cukup indah. Dah cukup sempurna. Tapi dorang tetap pilih agama lain.


Mesti ada sesuatu yang berlaku ni. Ataupun iman dan hati dorang dah lemah dan tak percaya kepada Allah.


Pendapat korang kenapa perkara macam ni terjadi? Jom kongsi.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, December 7, 2011

SEGMEN BLOGLIST AYUINSYIRAH : JOM JOIN BLOGLIST AYUINSYIRAH

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama sangat tak join apa-apa segmen. Tiba-tiba AyuInsyirah jemput join segmen bloglist dia. Rasa rajin plak malam ni join bloglist dia. So, termuncullah entry ni. Hehehe.

Simple je syaratnya tapi saya nak bercerita merapu gak. Hehehe. Sila baca sampai habis tau? Ini paksaan.

Suatu petang yang hening, seekor Kancil berlari-lari keriangan di sebuah hutan belantara nun jauh ke dalam rimba yang menghijau. Sang Kancil melompat-lompat kegirangan sambil menari salsa dan break dance. Kenapa Sang Kancil ni hepi sangat ye? Jom kita tanya dia.

Saya : Assalamualaikum.

Kancil : Waalaikummussalam.

Saya : Nak tanya sikit boleh?

Kancil : Sikit je. Apa dia?

Saya :  Awat hang hepi sangat ni?

Kancil : Entah.

Itulah jawapan Sang Kancil. So, itulah ceritanya.

Camne? Ok tak? Hehehe.

Segmen Bloglist ni tutup 12.12.2011 jam 11.09 malam.

p/s : Pengumuman kepada semua pemenang Giveaway Simple : Keychain Dari Padang Besar, maaf lambat poskan hadiah. Esok pagi saya akan pos ye? Harap bersabar. Terima kasih.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"MAKAN MALAM - NASI AMBENG DENGAN AYAM GORENG BERLADA"


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Terasa teringin nak makan nasi ambeng. So, saya pun drive la sampai ke Pasar Malam Batu 20 untuk beli nasi ambeng ni. Susah nak dapat. Tapi disebabkan keteringinan sangat, saya pun sanggup drive. Tak jauh pun. Hehehe.

Nasi ambeng ni terdiri daripada nasi putih, bihun goreng, mee goreng dan kelapa goreng. Yang ayam goreng berlada tu kira tambahan la kot? Saya teka je. Hehehe.

So, sape yang pernah try, cuba bagi pendapat korang. Yang tak try lagi, pergi try cepat dan bagi pendapat gak. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, December 6, 2011

"TAKDE KERJA KE ATAU KERJA GAJI SIKIT?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Jarang sekarang ni updated blog. Busy dengan pelbagai kerja. Last month macam-macam event kena attend. Bulan ni pun macam-macam event kena pergi gak. Tapi takpe, pengalaman ni bukan senang nak dapat kan? Kalau tak pergi, takde la pengalaman. So, rugilah.

Ini cuma pendapat saya je k? Jangan nak santau atau sentap dengan saya plak. Bagi saya, kalau dapat kerja gaji sikit pun, saya sanggup kerja daripada takde kerja langsung. Kenapa saya fikir camtu? Sebab bagi saya, walaupun gaji sikit mana pun, ia tetap berharga. Apa yang berharga? Pengalaman kerja.

Saya pernah kerja 12 jam dengan bergaji sehari RM4.00 saja. Ini memang pengalaman saya. Memang macam kejam tapi bila fikir balik, bagus gak sebab saya belajar something. Apa yang saya belajar? Saya belajar bukan mudah untuk dapatkan duit.

Cuba bayangkan masa tu saya takde kerja? Boleh ke saya yang tak buat apa-apa kerja dapat RM4.00 sehari? Sekarang ni, saya tengok ramai yang tak nak kerja yang gaji sikit dan sanggup tak kerja. Duduk rumah, goyang kaki dan nanti mak ayah kejutkan untuk bangun makan. Pastu tidur balik.

Bila disuruh cari kerja, macam-macam alasan.

"Mana boleh, saya ada degree. Takkan nak kerja kilang je"

"Bagi la saya rehat dulu. Nanti saya carilah kerja"

"Penat tau belajar? Nak rehat sebelum cari kerja pun tak boleh"

"Tengah tunggu kerja cari saya ni"

Bab nak bagi alasan ni, memang expert. Rasa tak payah nak belajar tinggi-tinggi untuk cari alasan. Memang semua orang mampu buat. Kan? Hehehe.

Korang rasa camne plak?

p/s : Busy betul sekarang ni. Banyak betul kerja. Tapi, Alhamdulillah. Masih ada kerja.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, December 5, 2011

"LAMBATNYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Pagi dalam pukul 11.50 pagi, saya ke satu bank ni. Tak perlu lah sebut bank apa. Saya nak bank in duit untuk adik saya yang belajar di UiTM Arau. Dah isi borang semua, saya ambil nombor giliran.


"Lebih kurang 10 orang. Sekejap je ni"


Saya pun duduklah. Kemudian, saya terasa serangan aura mengantuk yang memengantukkan saya. Saya pun tutup mata layan mengantuk saya tu. Hehehe.


Korang bayangkan 4 kali saya bangun dan tidur balik tapi nombor giliran saya tak naik. Saya yang muka senyum ni terus cuba senyum tapi senyum yang dapat dilekatkan kat muka saya, senyuman pura-pura.


Mesti korang fikir, kenapa tak guna cash deposit machine? Masalahnya takde. Kebanyakan bank ni saya pergi memang tak ada cash deposit machine. Kalau ada pun, memang sangat-sangat jarang. Tapi saya tak pernah jumpa pun.


Dekat pukul 12.55 tengah hari, baru nombor giliran say naik. Sekejap je proses untuk deposit duit tu. Kalau ada mesin deposit lagi cepat.


Kan? Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, December 4, 2011

"KAGUM DENGAN BINAAN MASJID UBUDIAH KUALA KANGSAR"

Assalamulaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Kagum dengan binaan Masjid Ubudiah. Baru lepas melaksanakan perkara terpenting dalam hidup saya.


Korang rasa apa dia? Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, December 1, 2011

"SAYA BACA BLOG AWAK"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Hari ni saya ada meeting ketua-ketua pejabat di JPN Ipoh. Tapi, ada perhimpunan Bulanan yang terakhir untuk tahun ni. Lepas perhimpunan tu, meeting pun bermula. Meeting mula hari ni hingga esok petang baru habis.


Best ke meeting? Biasa je. Dah namanya meeting kan? Bukan dating. Hehehe. Tengah kusyuk (kusyuk la sangat. Padahal mata dah kuyu je). Terasa nak buang air kecil plak. So, saya dengan pantasnya bangun untuk ke toilet. Alang-alang nak ke toilet, boleh terus basuh muka sikit. Kan? Hehehe.


Tengah jalan tu, tiba-tiba salah seorang pegawai tegur saya,


"Naser, saya baca blog awak"


Saya terkejut gak. Terkedu sebab blog picisan saya ada gak pegawai sudi baca. Hehehe.


Itu je nak bagitau tapi mukadimah panjang lebar kan? Hahaha. Korang sabar je la k?


p/s : Ngantuk betul la tadi meeting. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, November 30, 2011

"TEMPAT LETAKKAN HATI YANG PALING BAIK"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


p/s : Tempat terbaik untuk letakkan hati kita. Jaminan tidak akan kecewa 100%.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"BILA HATI SEORANG IBU DIHANCURKAN ANAK SENDIRI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Korang bygkn seorang ibu dan hati korang dihancurkan oleh anak korang sendiri, apa korang rasa? Korang jawab dalam hati je k?


Hati ibu ni lembut. Walaupun luaran nampak garang tapi dalam hatinya, dia seorang penyayang. So, hati ibu ni senang sangat terguris kalau tersilap kata atau buat.


Anak yang lukakan hati ibunya ni selalunya akan alami masalah dalam hidup dorang. Sama ada akan hidup susah atau tak bahagia. Sebab apa jadi macam tu? Sebabnya dia tak dapat restu daripada ibunya sendiri.


Restu seorang ibu itu penting sebab ibulah yang mengandungkan kita 9 bulan lebih. Menjaga kita. Risaukan diri kita. Sayang kita. Sebb itulah pentingnya restu ibu dan menjaga hatinya.


Korang yang ada ibu lagi tu, hargailah mereka dengan jaga hati dorang. Bagi yang ibu telah tiada, mariah kita sedekahkan Al Fatihah kepada arwah ibu masing-masing.


p/s : Tak suka bila tengok ibu saya sedih.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, November 28, 2011

SANTAI MINDA : "PENCARIAN ORANG PALING MALAS"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Santai minda jap. Korang jangan tension-tension dengan kerja dan exam tu. Jom baca kisah santai minda ni dulu sebelum sambung kerja or studi tu. Jom.


Pada masa dahulu, ada sebuah kampung di mana semua rakyatnya amat rajin belaka tidak ada yang malas. Jadi pada suatu hari, rajanya membuat pengumuman hendak mencari seorang yang malas.

Semasa perhimpunan itu, adalah seorang lelaki mengaku, katanya, “Patik adalah yang paling malas.” Raja pun bertanya, “Apa tahap malas tuan hamba?” Lalu jawab lelaki tersebut, “Kalau patik hendak makan, ada orang yang suapkan patik.”

Tiba-tiba datang seorang lelaki lagi lalu berkata, “Patik lebih malas lagi daripada dia tuanku.” Tuanku pun bertanya kepadanya, “Sampai mana pulak tahap malas tuan hamba?” Maka jawabnya, “Kalau patik makanpun, sampai ada orang tolong kunyahkan.”

Maka raja pun terdiam seketika. Tanpa disangka² datang seorang budak lelaki kepadanya sambil berkata,
“Patik adalah yang paling malas tuanku.” Raja pun bertanya, “Bagaimana pula tahap kemalasan kamu si budak?” Budak itu pun menjawab, “Nak cite pun malas.”

p/s : Kalau tiba-tiba kat Malaysia ada pencarian orang paling malas, memang sengitlah. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"JANGAN CARI PASAL DENGAN SAYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Siapa berani cari pasal dengan saya, siaplah dia. Saya nasihatkan jangan cari pasal dengan saya. Sebab apa? Sebabnya ...


Takut? Hehehe.

p/s : Memang bahaya betul "words" tu kan? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"RESTORAN MAKANAN SEGERA MENJADI PILIHAN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Korang perasan tak? Bila tiba je musim cuti tak kiralah cuti sabtu ahad ke, cuti sekolah ke, cuti hari raya ke, Restoran Makanan Segera seperti KFC, McDonald, Pizza Hut dan so on mesti penuh. Rakyat kita dah terlalu mewah dengan makanan.


Dah la memang mewah dengan makanan, makanan yang habis makan dibuang macam tu je. Bagi dorang, makanan tu dah tercemar. Tapi, cuba bayangkan kehidupan orang islam di Somalia. Dorang kebuluran dan kalau dorang dapat sisa makanan tadi, pasti dorang sangat bersyukur. Tapi kita kat sini?


Saya pernah rasa tak ada duit nak beli makanan suatu ketika dulu. Saya pernah buat satu entry tentang saya mengutip sisa makanan selepas pasar malam di depan flat saya duduk di Dato Keramat semasa saya kecil dulu. Masa tu emak saya terpaksa masak moi atau bubur nasi je untuk isi perut kami. Masa tu saya hargai makanan sangat-sangat.


Sekarang pun kalau saya makan, saya akan habiskan. Orang yang berniaga makanan di Malaysia ni memanv untung. Saya pernah jumpa orang yang pakai MyPR (IC Merah) jadi tokey kedai makan. Pekerjanya adalah rakyat kita sendiri.


Hargailah makanan yang ada sebelum ia ditarik baim oleh Allah. Bila dah kebuluran, baru kita tahu harga sebenar secebis roti. Ambil iktibar dengan apa yang berlaku di negara yang rakyatnya mengalami kebuluran.


p/s : Saya sekarang berada Jaya Jusco Bukit Tinggi. Beratur untuk makan Nasi Ayam KFC.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

MOVIE REVIEW : HAPPY FEET 2 (3D)


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya dah tengok Movie Happy Feet 2 (3D) di TGV KLCC sabtu lepas. So, nak buat sikit review tentang movie ni.

Movie ni berkisar tentang Mumble (Penguin yang tak tahu menyanyi tapi guna kaki menari) dan Gloria (Isteri Mumble) serta watak baru, anak Mumble dengan Gloria - Erik. Erik ni kurang keyakinan diri tapi dia memang boleh menyanyi.

Kemudian, kawan baik Mumble nak balik ke Adelieland untuk cari pasangan hidupnya sebab kat tempat Mumble (Emperor Land rasanya), takde penguin betina nak kat dia sebab dia pendek. Erik dan 2 ekor anak penguin lain ikut Ramos (Kawan Mumble) balik ke Adelieland tanpa pengetahuan keluarga masing-masing.

Mumble jadi risau dan ikut jejak kaki anaknya sampai ke Adelieland. Kat Adelieland, ada seekor burung penguin yang mengaku dia boleh terbang. Memang dia boleh terbang macam burung. Semua penguin kat mengagungkan dia. Erik pun sama.

Mumble ajak Erik balik ke Emperor Land. Dorang pun balik ke Emperor Land. Kat Emperor Land plak masa tu, ada satu bongkah ais besar block dorang dari keluar dari tempat tinggal dorang. So, dorang tak dapat keluar untuk tangkap ikan sebagai makanan.

Masa ni Mumble jadi harapan dorang. Macam-macam situasi lawak terjadi. Antaranya kisah satu krill (Lebih kurang spesis udang) yang nak jadi berbeza. Korang nak tahu selebihnya, korang tengok la sendiri k? Tapi, memang best movie ni. Sempoi jalan ceritanya. Saya bagi 4.5 dari 5 bintang.

p/s : Kalau saya cerita sampai habis, tak best la kalau korang tengok kan? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"KABUS DI KAMPUNG, KABUS DI BANDAR"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Kabus di kampung dan bandar berbeza. Di kampung ni, kabus di kampung segar je kalau hirup.


Tapi kabus di bandar lebih banyak asap dari kabus. So, bau mesti lebih kepada asap je. Hehehe.


Ini pendapat saya je. Hehe.


Korang ada pendapat lain?


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"BALM?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Bila terdengar orang sebut Balm, terkenang saya kenangan waktu dulu. Bila lenguh-lenguh je, mesti emak sapukan balm. Saya ingat la. Nama balm tu Tiger Balm. Hehehe.

Kenangan macam ni memang kita jarang ingat. Sebab bagi kita kenangan macam ni kecil sangat untuk diingati. Tapi, bila minda kita terlihat sesuatu yang pernah menjadi kenangan kepada diri kita walaupun sekecil mana pun, ia akan terus mengingatkan kita semula. Yang mana lucu tu, saya mesti tergelak sendiri.

Sebab apa saya kena letak balm ni dulu? Dulu saya duduk di kawasan kampung. So, permainan yang budak-budak kampung selalu main, mesti melibatkan outdoor kan? Tak macam zaman sekarang, ada Play Station la, X-Box la dan so on. Antara faveret permainan saya dulu adalah baling selipar. Korang tahu tak? Kalau tak tahu, korang boleh rujuk ENTRY ini. Saya akan ceritakan tentang permainanan ini.

Pembalingan selipar dibaling kadang kala punyalah kuat. Sampai boleh lebam badan siapa yang kena. Hehehe. Ganas kan? Tapi saya baik tau. Saya baling pelan-pelan je (Penipu betul Nasz ni. Dia la yang baling paling kuat sekali. Muahahaha). Habis main, balik rumah, mandi. Pastu, mesti kena sapu Balm ni. Hehehe.

Kenangan ni datang menerjah tiba-tiba bila ternampak iklan mengenai Tiger Balm. Tak sangka wujud lagi Balm ni. Sejak kecil saya guna Balm ni. Sekarang dorang buat macam-macam produk inovasi baru. Hahaha. Semakin advance dan mudah kan sekarang ni.


Lepas tengok tentang produk inovasi terbaru dorang kat link kat atas, apa pendapat korang?

p/s : Tengah sakit badan ni. Tak cukup tidur kot? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"SEMPOI BETUL GOL KEEPER LIVERPOOL"


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua

Sebenarnya baru lepas balik dari kedai makan. Tadi layan Game antara Liverpool vs Manchester City dalam Premier League. Lama gila tak tengok bola. Tak sempat nak tengok Malaysia vs Bahrain tadi sebab tertido. Hehehe.

Keputusan adalah 1-1. Seri. Tapi memang excited tengok game ni. Gol Keeper Liverpool memang sempoi. Dialah Gol Keeper, dialah Defender. Jauh betul dia keluar dari posisi Gol Keeper dia. Banyak gak peluang Liverpool untuk score tapi kebanyakkannya tersasar. Manchester City pun kuat gak.

1st gol discore oleh Manchester City. Tak lama lepas, Liverpool score sebiji. Tendangan tengah yang ditendang oleh Adam. Nasib baik. Kat kedai makan tadi pun dah suram bila Manchester City score. Pas Adam score, baru gamat skit. Hehehe.

Walaupun tak puas hati seri, takpelah. Next time, kasi menang. Hehehe.

p/s : Saya sudah semestinya sokong Liverpool. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, November 26, 2011

"DI KLCC"

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger.


Ada kat KLCC sekarang ni. Nak tengok movie. Jom. Hehehe.


p/s : Tengok movie Happy Feet 2 3D. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"ASAP LORI MAKIN HITAM SEKARANG"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Saya sekarang ada di Klang. Saja jalan-jalan. Hehehe. Masa dalam perjalanan tadi, banyak gak lori. Yang dasatnya, laju-laju plak tu. Lagi laju dari Kenari saya.


Asap yang keluar dari ekzos lori dorang pun hitam je. Memang betul-betul mencemarkan alam sekitar je. Dulu ada gak pihak berkuasa buat spot check untuk periksa asap kenderaan. Sekarang dah tak ada.


Persekitaran pun dah makin panas. Kalau hujan pun, tsk macam dulu, air hujan dah jadi tak elok. Boleh rosakkan kulit.


So, jom la sama-sama kita jaga alam sekitar untuk generasi kita akan datang.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"MINYAK SENYONYONG A.K.A MINYAK PENGASIH"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang tahu apa Minyak Senyonyong ni? Tergeliat skit lidah nak menyebutnya. Panggilan lain adalah Minyak Pengasih. Korang mesti pernah dengar kan? Macam mana nak dapatkan minyak ni? Apa yang saya tahu, minyak ni diekstrak dari dagu mayat perempuan virgin yang mati semalaman. Ada la pantang larang segala macam untuk dipatuhi bila dapat minyak ni. Ada gak panggil minyak ni Minyak Dagu.

Minyak ni bertujuan untuk seseorang ni dicalit minyak akan tergila-gilakan si pencalit minyak pengasih ni. Ia lebih menjurus ke arah tujuan jahat dan menghancurkan kehormatan gadis tu je. Macam-macam perkara tak elok boleh datang dari pengguna minyak pengasih ni.

Sekarang ni pun, minyak pengasih ni masih ada lagi digunakan oleh lelaki-lelaki hidung belang ni. Mencari mangsa untuk diratah. Perempuan ada gak guna tapi saya rasa tak seramai lelaki. Sebab pada pendapat saya, minyak pengasih bila ada di tangan lelaki, ada banyak advantage dorang dapat. Apa advantage dia? Korang boleh fikir sendiri.

Penggunaan minyak pengasih ni boleh dikategorikan syirik. Sebab berdamping dengan syaitan. Dari pembacaan saya, setiap malam bulan penuh, pemilik minyak pengasih ni beri "makan" darahnya sikit kepada minyak pengasih ni.

Harap korang kat luar sana berhati-hati ye? Dunia sekarang ni macam-macam boleh jadi.

p/s : Sebab cinta, badan binasa. Itulah yang berlaku kepada remaja sekarang kat luar sana (tak semua).

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, November 25, 2011

SANTAI MINDA : "MAAF. AWAK ADA MASA 6 MINGGU SAJA UNTUK HIDUP"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang tension? Layan cerita kat bawah ni.


Seorang Lelaki tua memasuki bilik doktor untuk pemeriksaan fizikal tahunan. Setelah beberapa minit, doktor keluar dan berkata, “Harun, aku minta maaf, tapi kami mendapati anda menghadapi keadaan yang hanya memungkinkan anda untuk hidup 6 minggu sahaja lagi.

“Tapi Doktor,” Harun menjawab, “Saya merasa sihat, saya tak merasa lebih baik dari tahun ini… Hal ini tidak mungkin benar. Apakah tidak ada yang boleh saya lakukan?”

Setelah beberapa saat, doktor berkata, “Ya, anda mungkin boleh ke spa kesihatan yang baru di hujung jalan ini dan mandi lumpur setiap hari”.

Harun bersemangat bertanya, “Dan itu akan menyembuhkan saya?”

“Tidak,” jawab doktor, “tapi itu akan membuatkan anda terbiasa dengan tanah.”

p/s : Doktor tu bagi point yang betul. Bagi badan biasa dengan tanah nanti bila dah sampai ajal.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"KESALAHAN TERBESAR MANUSIA..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


p/s : Betul la. Baru perasan saya pun sama. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"CEREWET"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Pernah tak korang jumpa atau bekerja atau berinteraksi dengan orang yang cerewet? Ataupun korang pernah tak cerewet? Hehehe. Mesti pernah kan? Setiap ada sebab musabab masing-masing.

Antara sebab yang popular,

1. Bila nk beli barang, nak cari yang terbaik.

2. Bila nak cari suami/isteri, nak cari yang paling hensem/cantik.

3. Bila buat sesuatu kerja, nak hasil kerja tu adalah terbaik.

4. Bila nak pilih makanan, nak pilih yang paling bersih dan sedap.

5. Memang suka jadi cerewet dah memang sejak azali lagi cerewet.

Cerewet ni boleh tapi kena la bertempat. Takkan la setiap masa nak cerewet. Sampai nak buang air cerewet sangat. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"GEGARIA METRO DI KEPALA BATAS...SAYA PERGI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Ahad last week, saya Perkarangan Dewan Millenium Kepala Batas untuk tengok yang yang Gegaria Metro sangat kat sana tu. Lagipun, rakan seuniversiti dan juga rakan seMPP (Majlis Perwakilan Pelajar) UiTM Seri Iskandar Perak, Ammar Ikhwan ajak pergi sebab dah lama sangat kami tak jumpa. Kira kawan lama la ni. Lagipun, dia kerja dalam Projek Gegaria Metro ni.

Bergambar dengan kereta saya (perasan)
Ammar Ikhwan yang pakai baju Gegaria Metro tu

Gambar Close Up

Kami jalan-jalan keliling tengok apa yang ada kat Gegaria Metro tu. Actually saya datang dengan emak dan adik saya. Tapi, saya biarkan emak dan adik perempuan pergi merayau dalam Gegaria Metro tu. Saya dengan Ammar banyak sembang tentang zaman studi kami dulu dan juga apa yang sedang kami buat sekarang.

Saya ada tangkap dua gambar je sebab malas nak tangkap gambar (ada ke alasan macam kan?). Hehehe.

Gambar ni ambil masa petang
Tak berapa ramai orang dah

Orang tak berapa ramai tapi nak cari parking punyalah seksa. Lastly, parking jauh dan menapaklah saya.

Nampak macam malam kan? Bukan malam tapi dah mendung nak hujan
Host atas pentas tu Nabil Maharaja Lawak dengan Black

Tiba-tiba mendung dan terus hujan turun. Lebat plak tu. Nasib baik, masa tu saya dan Ammar dah bersalam dan berpisah. Sempat gak saya sambar sehelai Jersi Liverpool warna hitam yang saya memang nak sangat beli tapi kedekut. Hehehe.

Pastu, hujan pun turun dengan lebatnya dan tersangkutlah saya di khemah dekat pintu masuk Gegaria Metro dengan emak dan adik perempuan saya. Hehehe.

Bila hujan reda sikit, terus kami menapak ke tempat parking kereta. Basahlah sikit. Hehehe.

p/s : Musim hujan. Nak keluar rumah pun malas. Lagipun asyik nak demam selesema je. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, November 24, 2011

"FESYEN MODEN KONON"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sekarang banyak betul fesyen yang dikatakan begitu "vogue" dan perkataan yang sealiran dengannya. Nak "cuci" sambil tambah "dosa" yang ada pun senang sekarang. Dulu, lepak kat shopping complex boleh "cuci" mata tengok awek-awek yang pakai 1/4 telanjang, 1/2 telanjang, 3/4 telanjang dan seterus-terusnya.

Sekarang tak payah pergi jauh-jauh. Duduk rumah je boleh tengok semua tu. Antara tempat popular nak "cuci" mata adalah di Facebook la. Dalam Facebook, ramai awek-awek tangkap gambar pakai yang boleh menampakkan sebanyak mungkin tempat yang tidak sepatutnya dinampakkan. Si "pencuci" mata ni pun kalau nak copy simpan dalam henfon dorang pun takde masalah dan halangan.

Inilah dikatakan fesyen moden konon. Even yang pakai tudung tapi berseluar dalam pun ada. Itu tak kira yang ketat metat lagi tu. Pakai tudung tapi nampak lurah dada dan lurah segala lurah pun ada. Macam gambar kat bawah ni, fesyen gak kan?


Inilah fesyen Legging yang sangat popular sekarang. Saya tengok orang yang pakai fesyen legging ni macam sebenarnya tak pakai seluar pun. Kalau dia pakai legging yang warna sama kulit dengan dia, memang nampak macam tengah telanjang je. Fesyen kan?

p/s : Dunia dah nak sampai ke akhirnya. Mohon Allah tempatkan saya dan keluarga saya dalam golongan yang soleh dan solehah.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"BOLEH PLAK MAIN TARIK-TARIK"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Terdengar satu berita mengenai Piala AIM untuk lagu Penakut nyanyian Yuna ditarik balik. Piala AIM tu diberikan kepada Lagu Sedetik Lebih nyanyian Anuar Zain. Boleh main tarik-tarik piala anugerah ni ek?

Pihak penganjur mengaku silap dan terus ambil keputusan untuk tarik balik piala tersebut. Memang betul-betul profesional. Saya harap Yuna bersabar dan tak patah semangat. Biasalah, dalam dunia hiburan, macam-macam boleh berlaku. Tapi, ini kali pertama saya dengar piala anugerah ditarik balik oleh penganjur.

Lepas ni kalau mana-mana pemenang piala anugerah tu terima sesuatu piala, berhati-hatilah. Sebab lepas tu ada kemungkinan untuk ditarik balik. Hahaha.

p/s : Macam-macam sekarang ni. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"TERMIMPIKAN YUNA?"

Credit Google

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sebenarnya saya nak cerita yang semalam saya mimpikan Yuna Zarai. Jangan tanya macam mana saya boleh termimpikan dia. Rasa pelik gak. Hehehe. Yang otak kuning tu, jangan duk fikir bukan-bukan. Bukan mimpi "Basah" k? Cuma mimpi biasa je.

Dalam mimpi tu, saya dan Yuna baru berkenalan dan berkawan. Cuma masa nak minta nombor handphone Yuna, Yuna dah bersedia untuk show. So, saya ingat nak tunggu lepas show tapi saya terjaga plak. Hehehe.

Tapi, mimpi tu memang nampak real sangat. Bila fikirkan balik, mimpi ni mainan tidur. Mimpi ni bantu kita untuk hilangkan rasa stress. Tapi puas hati gak dapat jumpa dan berkawan dengan Yuna walaupun dalam mimpi je. Hehehe.

p/s : Bila nak mimpi berkenalan dengan Heliza Helmi plak ek? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, November 23, 2011

"RUPA CANTIK TAPI PERANGAI ..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Ada sesape tak setuju? Sila berhujah. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"NASI LEMAK BUNGKUS DAUN PISANG"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Pagi ni saya sarapan dengan nasi lemak. Memang setiap sarapan dengan nasi lemak. Hehehe.


Teringat dulu-dulu banyak orang bungkus nasi lemak dengan daun pisang. Beza makan nasi lemak bungkus dengawn daun pisang berbanding yang dibungkus dengan plastik dan surat khabar. Rasanya lebih enak dengan aroma daun pisang.


Sekarang ni kebanyakkan peniaga nasi lemak lebih prefer bungkus dengan plastik dan surat khabar. Mudah dawn senang nak beli kat kedai. Daun pisang kena cari dan potong daun pisang kepada betul yang nak bungkus nasi lemak tu.


Korang lebih suka makan nasi lemak yang dibungkus dengan daun pisang ataupun plastik biasa ni?


p/s : Tengah lapar, makanan apa pun sedap. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"TIPS TERBAIK UNTUK WANITA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Inilah tips terbaik untuk semua wanita. Hayatilah dan ikutilah.


Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, November 22, 2011

KEPUTUSAN GIVEAWAY SIMPLE : KEYCHAIN DARI PADANG BESAR


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sori lewat sangat umum pemenang bertuah untuk Giveaway Simple ni. Memang agak busy sikit sebab nak hantar adik pergi UiTM Arau dan esoknya pergi taklimat di JPN Putrajaya. Lepas tu, saya demam dan migrain teruk gak. Mungkin sebab cuaca yang tak menentu dan juga sebab saya drive tanpa henti 2 hari berturut-turut.

Oklah. Kat bawah ni senarai peserta yang join Giveaway Simple : Keychain Dari Padang Besar. Jom terjah dorang.

1.  http://www.syah-zahari.co.cc/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
2.  http://ilovemyheartguard.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
3.  http://starheartyuki.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
4.  http://mustwaniekl.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
5.  http://alvas-87-contest.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
6.  http://nurulauni123.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
7.  http://kisahkayu.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
8.  http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
9.  http://akusukercontest.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
10.http://ieyzaafieyna92.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
11.http://mutiaralife.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
12.http://jali-ashburn.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
13.http://heartstorylife.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
14.http://fiezahkecik.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
15.http://syimanakhadiah.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
16.http://mascontestgiveaway.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
17.http://sueperbs.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
18.http://seventh-july95.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
19.http://lieynanilaz.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
20.http://zaza96.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
21.http://izad-mohd.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
22.http://cokieziemaj.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
23.http://alia-manis.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
24.http://sharksempoi.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
25.http://alfian-700.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
26.http://pinklygirl.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
27.http://diaryohhlala.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
28.http://cpluckiest.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
29.http://nhusnaz.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
30.http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
31.http://3nogr33ny.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
32.http://2merah1ungu3c.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
33.http://sukahati-fieda.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
34.http://shahida-mysweetlife.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
35.http://acapconga.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
36.http://almiraalwani.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
37.http://sayangsyeeda.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
38.http://atienabila.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
39.http://syahmitembam.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
40.http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
41.http://affaf-contest.blogspot.com/2011/11/jom-join-cuma-klik-banner-kat-atas-tu.html
42.http://nasyabella.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
43.http://fiqrakendet.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html
44.http://alongnidar.blogspot.com/2011/11/giveaway-simple-keychain-dari-padang.html

Sekarang, saya akan umumkan 12 pemenang bertuah yang dipilih melalui random.org.





 






Tahniah kepada 12 pemenang bertuah yang dipilih oleh random.org. Yang tak menang tu, cuba lagi ye? Mungkin ada rezeki korang nanti.

Kepada 12 orang pemenang, tolong berikan nama penuh dan alamat penuh di kotak komen kat bawah. Saya takkan publishkan maklumat korang tu. Kalau boleh, bagi nombor handphone untuk saya maklumkan bila hadiah telah dipos.

Insya Allah, next time saya akan buat lagi. Terima kasih kepada semua yang join.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, November 21, 2011

"BUSUK HATI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dalam dunia ada macam-macam jenis orang. Tapi, orang yang busuk hati adalah antara yang bahaya pada pendapat saya. Korang mesti tahu apa tu busuk hati kan? Kadang-kadang korang pernah alaminya dan pernah jadi seseorang yang busuk hati. Saya mengaku sebab saya hanya seorang manusia biasa. Mesti akan terbabas punya. Kalau korang rasa korang tak pernah, memang saya tabik spring la korang. Hehehe.

Busuk hati ni pada saya memang ada dalam setiap diri hampir semua manusia. Cuma yang bezanya adalah banyak atau sedikitnya kebusukan hati tu. Terlalu busuk hati pun boleh menyebabkan orang tu buat perkara-perkara yang boleh menjatuhkan orang lain. Kadang-kadang boleh sampai melibatkan sihir.

Yang rasa busuk hati sikit ni cuma mungkin akan mengumpat di belakang je. Selalunya sifat busuk hati ni datang disebabkan iri hati dengan kebahagiaan atau kejayaan seseorang tu. Sebab dia tak dapat apa orang tu dapat, hati dia jadi dengki dan sifat busuk hati ni muncul.

Macam mana nak hilangkan? Apa yang saya cuba praktikkan adalah dengan bersihkan pemikiran saya dari sifat iri hati dan dengki. Setiap apa yang berlaku akan bermula dari minda kita kan? Kita fikir nak iri hati dan dengki, maka kita akan berdengki. So, baik kita cuba sedaya upaya untuk positifkan minda kita. Kemudian, sudah pasti kita kena berdoa kepada Allah untuk hindarkan kita daripada perasaan busuk hati ni. Sebabnya doa adalah senjata orang mukmin. Berdoa kepada Allah dengan ikhlas, insya Allah akan dimakbulkan.

p/s : Petang ni nak balik Bagan Datoh Perak dah. Rasa malas nak balik la plak.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"DINNER DENGAN NAAN TANDORI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Dinner saya dengan emak dan adik perempuan ialah... Seperti gambar di atas.


Hehehe. Sedap.


p/s : Dah lama tak datang Restoran Kapitan kat Penang ni. Dah banyak perubahan.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, November 20, 2011

"SELEPAS 19 TAHUN, JUMPA PUN MACAM ORANG ASING"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Semalam saya dapat maklumat mengenai ayah saya yang berada di Taiping daripada Bapa Saudara saya. Disebabkan adik perempuan saya nak kahwin, saya terpaksa pergi jumpa dia walaupun selepas 19 tahun dia abaikan kami. Disebabkan saya anak sulung, saya secara automatiknya adalah ketua keluarga selepas dia menghilangkan diri.


Saya tak benci dia. Cuma saya rasa dia macam orang asing. So, semalam kami banyak berbincang tentang adik perempuan saya yang nak kahwin je. Tak sembang perkara lain dah.


Emak saya pun cakap perkara yang perlu saja. Sebab masa saya jumpa ayah saya tu, dia nak tunjukkan ego dia. Sampai saya pun rasa meluat. Hahaha.


Saya doakan dia bahagia dengan hidup dia sekarang. Sekarang saya lebih fokus untuk jaga emak saya. Dia boleh jaga diri sendiri sebab 19 tahun tak reti-reti nak tengok anak sendiri. Nafkah pun tak pernah bagi.


Teruk ke saya ni?


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

CONTEST MUNA RAHIMAH : CANDID TIME CONTEST

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya telah ditag untuk contest ni. Saya terlupa sape orang yang mengetag saya tu. Anyway, thanks. Saya pun terjah tengok best ke contest ni. Memang menarik hati saya. Lagipun, hadiah-hadiahnya pun boleh tahan gak.

Senang je contest ni. Syarat-syaratnya korang boleh tengok kat blog penganjur contest ni. Saya kena letak satu gambar candid saya. So, saya pertaruhkan gambar kat bawah ni. Hehehe.


Masa ni saya pakai helmet pelik ni depat Golden Screen Cinemas (GSC) Gurney Plaza, Penang. Masa tu, agak ramai gak orang tengok. Malu betul. Hehehe.

Contest ni tutup pada 13.12.2011.

Saya kena tag 2 orang. So, saya tag:

aimifiqa
solicious storinori

Siap. Wish me luck. Hehehe.

p/s : Saja nak test. Kalau menang, Alhamdulillah. Kalau kalah pun, Alhamdulillah. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

CARTA HATI - Najwa Latif (OFFICIAL MV - HD)

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Terjumpa video clip Najwa Latif terbaru kat Youtube. Tajuknya Carta Hati. Best gak. Rentaknya sweet je. Lagu ni simple je. Kira bagi saya yang jenis simple ni, saya suka. Sebabnya, saya memang simple. Hehehe.

Enjoy!



p/s : Rasa macam lagu ni pendek sangat. Suka tengok Najwa Latif yang comel tu. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, November 18, 2011

"BILA BUKA MULUT, ORANG SAKIT HATI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Seharian hari ni saya tak updated blog dengan entry langsung kan? Sebenarnya busy. Busy layan Cerita Charmed Season 7. Hehehe.


Semalam saya drive balik dari Putrajaya ke Penang. Di satu perhentian - Gunung Semanggol, saya berhenti untuk solat dan isi minyak. Terjumpa rakan sekerja yang kerja di cawangan area Penang. Saya pun dengan secara automatiknya dan ramahnya saya tegur la. Ada 3 orang, yang kawan saya 2 tu ok tapi yang sorang ni. Cara dia jawab dengan penuh berlagak tu menyakitkan hati saya. Tapi, saya tetap paksa diri senyum dan layan dorang macam biasa. Pastu, terus saya minta diri.


Saya rasa nak tergelak sebab saya jarang jumpa orang macam ni. Memang dia dan saya sama jawatan. Pejabat dia menang tempat kedua Anugerah Persekitaran Berkualiti dan pejabat saya cuma dapat tempat keempat. Mungkin itu antara sebab dia rasa bangga dan sombong kot? Hahaha.


Itu semua cuma sementara je la. Dunia ni sementara je. Anugerah tu bukan boleh bawa masuk kubur nanti bila kita dah mati kan?


Apa yang saya buat? Saya cakap kat diri saya,


"Sabar je la. Buang masa je sakit hati dengan macam ni"


Korang buat macam mana kalau sakit hati? Serang? Menangis? Hehehe.


p/s : Sekarang ni tiap-tiap petang hujan, saya pun asyik bersin je.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, November 17, 2011

"LA... BUKAN FATIN LIYANA RUPANYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Ini tentang sambungan post "Fatin Liyana?" sebelum ni. Saya sampai last pun tak tegur sebab dia bangun pergi tak datang-datang balik dah. Hahaha.


Saya terjumpa kat luar dewan dan tertengok name tag dia sekali lagi.


"Fatin (tak ingat)"


Tapi memang bukan nama Fatin Liyana. Nama lain tapi seakan-akan. Memang tak dinafikan dia memang cantik. Tapi, banyak tempek make up je lebih. Saya suka yang kurang pakai make up. Sebab kalau cantik, cantik natural bukan sebab make up. Tapi, itu hak dorang nak tempek make up banyak pun. Jangan minta duit saya dah. Hehehe.


Nasib baik tak tegur tadi? Malu je. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"LIVE ENTRY POST?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Ada geng blogger tanya saya yang saya post entry saya live ke? Saya tak tahu cakap live atau tak. Tapi kalau saya tak bawa netbook, saya akan tulis guna handphone saya je.


Tegar betul saya kan? Hahaha. Saya pakai Handphone Samsung Galaxy S dan software Blogger-Droid saya install yang free je. Memang mudah nak post entry sebab functionnya simple sangat. Mula-mula tu memang rasa susah gak sebab tak biasa. Sekarang ni Alhamdulillah, dah pandai sikit. Hehehe.


Bila saya ada idea je, saya terus taip. Kebanyakkan entry saya tulis secara spontan tapi bertapis. Tak nak ada kontroversi plak. Kan?


Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"FATIN LIYANA?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Sekarang ni saya tengah dengar taklimat. Tapi entahlah apa yang sedang penyampai taklimat ni tengah bagitau. Tapi ada la nota dia bagi. So, sempat lagi updated blog. Hehehe.


"Fatin Liyana?"


Mesti korang hairan kenapa saya tulis tajuk macam ni kan? Sebenarnya, saya ternampak seorang awek yang mukanya sejibik Fatin Liyana dan namanya pun Fatin Liyana. Sekarang ni dia tengah duduk di kerusi depan saya. Tapi, saya tak berani nak tegur sebab saya ni cuma blogger biasa-biasa je. Tapi, dia kan blogger feymes. Mana dia nk blogger macam saya ni kan? Hehehe.


Tapi memang rupanya sama dengan pemilik blog Fatin Liyana yang cantik tu. Nama pun sama. Korang rasa patut ke saya tegur ek?


p/s : Tak biasa tegur orang tak kenal. Lagi-lagi perempuan. Saya ni pemalu sikit. Hehehe.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"SEMALAM PERGI ARAU, HARI NI PERGI PUTRAJAYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Semalam saya ke Arau, Perlis untuk hantar adik saya daftar pelajar baru di UiTM Arau, Perlis. Semalam singgah Alor Setar, Kedah sebab emak saya teringin nak pergi Pekan Rabu. Emak saya bagitau dia tak pernah sampai Pekan Rabu. Saya turutkan sebab alang-alang nak lalu, singgah terus. Punyalah seronok emak saya tu saya tengok.


Semalam sampai rumah lebih pukul 10 malam. Tidur dalam pukul 11 malam dan bangun dalam pukul 3 pagi. Naqk bertolak ke Putrajaya plak hari ini. Ada taklimat. So, keluar rumah tadi dalam pukul 3.30 pagi. Solat Subuh kat Hentian Rehat dan Rawat Ulu Bernam. Alhamdullilah.


Sekarang rehat sambil tunggu kawan yang on the way ke Restoran Jejantas Sungai Buloh. Boleh saya biarkan enjin saya cool down sikit. Bawah mata pun dah lebam sikit. Hehehe. Taklimat start dalam pukul 9 pagi.

Mesti korang rasa boring kan baca entry ni. Cuma saya nak share tentang salah satu daripada Lima Perkara Sebelum Lima Perkara.


"Lapng Sebelum Sibuk"


Masa kita ada masa, jangan sia-siakan. Belajar elok-elok. Enjoy pun elok-elok. Bila kita busy macam saya sekarang ni, baru kita akan teringat masa kita ada sebelum ni yang kita sia-siakan. Kan?


Cuma pendapat spontan saya yang tengah rasa mengantuk sikit ni. Hehehe.


p/s : Laju gak saya drive tadi. Hari ni pecah rekod 150/kmj. Rekod baru 160/kmj tapi kejap je. Risau enjin blow. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, November 16, 2011

"SOLAT ASAR DI MASJID ZAHIR, KEDAH"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru lepas solat Asar di Masjid Zahir, Negeri Kedah Darul Aman. Emak nak pergi Pasar Rabu kat sini, alang-alang dah sampai Kedah, ambil peluang Solat Asar di masjid negeri Kedah ni.


Korang dah Solat Asar?


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka

"KOLEJ CENGAL"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Sekarang saya ada kat depan Kolej Cengal. Adik saya daftar di UiTM Arau Perlis ni. Teringat masa saya mula-mula daftar kat UiTM Seri Iskandar Perak dulu.


Tengok pembantu Minggu Destinasi Siswa sedang bekerja memastikan pendaftaran pelajar baru berjalan lancar mengingatkan saya kenangan semasa menjadi Pembantu Minggu Mesra Siswa dulu.


Cuma tak sangka adik saya pun ikut jejak abang dia iaitu saya untuk sambung belajar di UiTM gak. Rasa macam pendaftaran saya baru je lepas semalam.


Sekarang saya dah jadi ex student UiTM dengan seguung Diploma. Alhamdulillah. Dah bekerja saya sekarang.


Untuk adik-adik yang masih belajar di sekolah atau universiti, belajar elok-elok k? Capai impian yang adik-adik. Nak main-main boleh, result mau sempoi. Kan?


p/s : Nampak sangat muka adik saya yang nervous. Rasa nak tergelak. Hahaha.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka