KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Tuesday, July 12, 2011

TUTORIAL : KLIK LINK DI BLOG DAN KELUAR DI NEW TAB

Salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.
Nak kongsi satu tutorial. Korang pernah pergi satu blog ni, bila klik kat link dalam post dia, akan keluar ke new tab atau window tak? Saya ada jumpa dan memang mencari cara nak settingnya. Akhirnya saya berjaya. So, saya nak kongsi dengan rakan-rakan blogger yang masih tak tahu. 

Tutorial ni cuma untuk pengguna Blogspot saja k?

Langkah 1 = Pergi di Dashbord kemudian Klik Design dan lepas itu klik Edit HTML

Langkah 2 = Tekan crtl+F secara serentak dan taip kod bawah dalam kotak ctrl+F tu


Langkah 3 = Copy kod berikut dan salin di bawah kod di atas

                    
Langkah 4 = Klik save dan Cuba korang test klik mana-mana link dalam entry korang

Saya dapat tutorial dari Encik FirdausKasim.

Harap sedikit sebanyak dapat membantu korang.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

8 comments:

  1. yeah! finally. tq big bos!! heheh. :)

    ReplyDelete
  2. wah..nak try lah.. dpt bntu untk segmen saye!tq bro!

    ReplyDelete
  3. kalau nak lagi senang, try download windows live writer.. senang nak update blog without guna dashboard :)

    ReplyDelete
  4. hehe.. bru buat beberape hri lepas... tak yah tekan right click dah klu nk tngk link

    ReplyDelete
  5. nk try la..tq for info..

    tp kna save link blog ni dlu, skrg xsmpt..hehe
    esk nk try

    ReplyDelete
  6. eh jap jap. masuk blog ni dah tukar wajah, patut pn blur je. hee.

    ReplyDelete