KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Monday, October 17, 2011

"SENANG JE NAK KAWIN SEKARANG NI. BUAT JE LOAN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Ramai dah rakan-rakan sekolah dan seuniversiti dan sepejabat saya kawin. Siap dah ada anak lagi. Yang pasti, ramai gak yang tanya kenapa saya tak kawin lagi. Jawapan standard saya:

"Tak cukup lagi duit ni"

Jawapan standard saya. Padahal, belum jumpa calon yang sesuai pun. Hehehe. Dorang dengan selamba badak sumbu yang tengah berendam pun menjawab:

"Ala... Buat personal loan je"

Terdiam gak la saya. Kira kena cantas la ni. Hehehe. Tapi, takkanlah nak kawin pun kena buat loan? Saya tak kata buat loan tu salah pun. Cuma, rasanya perlu ada perancangan rapi sebab kalau tersilap langkah, sampai tua pun tak habis bayar. Memang majlis perkahwinan tu gilang gemilang sampai beriban-riban orang datang. Tapi, lepas je majlis, sibuk mengira hutang la plak kan?

Bagi saya, majlis yang kecil dan biasa-biasa je pun dah ok. Dalam Islam sendiri menuntut kita untuk bersederhana. Memang kawin itu sekali seumur hidup (biasanyalah). Tapi, majlis yang diadakan hanya untuk memaklumkan bahawa kita ni sudah sah menjadi suami dan isteri.

Bagi penjawat awam, memang terlalu senang nak buat loan. Dan saya akui, memang kuat betul dugaan dan godaan loan ni. Kena bertahan supaya tak terjerumus ke lembah hutang yang melampau.

Ini cuma pendapat saya je. Sebab saya perhatikan orang lain dan macam mana kehidupan dorang lepas itu. Korang ada pengalaman nak share untuk kami yang belum kawin lagi tak? Boleh dijadikan panduan. Hehehe.

p/s : Emak saya duk tanya saya dah. Mana calonnya? Jawapan saya, "Nantilah Mak". Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

22 comments:

  1. bygkan lg 5thun org semua kahwin mntk loan je. lg2 krisis ekonomi xlama je lg..

    ReplyDelete
  2. betul tu..
    Salah perancangan..buat loan sebab nak kahwin, sampai ke tua tak abis bayar.. tambah plak dengan Loan ptptn yang berkepuk tak abis bayar..ngee...
    Hidup dengan hutang je..

    ReplyDelete
  3. betul2..ramai yg buat personal loan skrg nie..huhu

    ReplyDelete
  4. hahaha....buat loan kalau kawin...tak macho...sebabnya tak usaha nak menyimpan untuk kawin...lepas kawin..nak pakai duit lagi banyak tau...

    ReplyDelete
  5. wow, taktaw pulak boleh buat personal loan -.-'

    ReplyDelete
  6. takut majlis gilang gemilang.. tapi dah beranak pinak pun loan tak habis bayar lagi..haruuuu..

    ReplyDelete
  7. huhu..x sanggup kot, kawin pun buat loan...coz
    hutang PTPTN pun x abis byr lagi...hehe

    ReplyDelete
  8. hehe, ape barang kawen pinjam loan..mcm manelah nnt kehidupan dah keluarga nanti..hidup dgn bayangan hutang..hehe :)

    ReplyDelete
  9. saya pun tak kawen lagi....sebab belum sampai rezeki, walaupun adik sudah mendahului...^^,

    ReplyDelete
  10. btol la 2..skrg rmai kawen pkai loan jew..huhu..& bla fkr blek..kte kawen ni b'hutang jew..esok da beranak-pinak lum tntu hutang 2 langsai ke x

    ReplyDelete
  11. bila saya tanya kawan2 lelaki yg keje gomen: korang tak simpan duit untuk kawen ke enjoy je? jwpn standard dorang: loan kan ada.

    bila tye kawan keje swasta: bila ko nak kawen? jwpn dia: aku tgh kumpul duit la ni~ pening woo. nak fikir mana lagi yg boleh saving.

    saya nampak perbezaan lelaki keje gomen dgn swasta. dlm hati, patut lah orang muda diisytihar muflis ni kebykn dari penjawat awam.

    klo taye pompan: duit hantaran korang buat apa? jwpn kebykn: buat kenduri la. gulpp.. kesian orang lelaki~

    ReplyDelete
  12. hehe. kalau kawen buat load, lepas kawen kira utang ja la.memang haru.

    ReplyDelete
  13. jgn la kawin pkai loan....takut ntah kat mana kberkatannya kwin bhutang

    ReplyDelete
  14. kalau leh x nak susah di kemudian hari..

    ReplyDelete
  15. buat loan boleh...sikit2 udah ler...jgn nanti beranak bercucu pon dok bayar utang lagi...nyesal tak sudah

    ReplyDelete
  16. betul tuw.. semuanya kene ada perancangan.. kalau x tuw yg berutang kawen sampai tua, dah kawin asyik ter'eksiden' je pulak.. tuw yg ada anak 2 org setaun.. sumer sbb x dirancang he heeee

    ReplyDelete
  17. majlis, hantaran biarlah sederhana jer... kita ambil yg wajib. majis grand tapi hutang. kawin x sampai sethn, berselisih faham sikit ungkit mengungkit, salah menyalahkan akhirnya bercerai berai. hutang lak? masih keliling pinggang. dalam hal ni 2,2 belah pihak kena sepakat. nak majlis grand tapi menanggung hutang atau majlis sederhana tapi bebas dari hutang. tepuk dada tanya iman... ermmm tapi lain le kalau mmg da kaya raya 7 keturunan harta x habis makan... huhu..

    ReplyDelete
  18. betol tu nasz..bab nikah kawen pun nk buat loan..hemm pd ana, biar sederhana sudahla..xyah nak grand biriliance sgtla kalo dah mmg x beduit..dah la nak jamu org dtg MAKAN..buat ikot kemampuan sudah..dan yg pntg,lepas kawen,xde nak kene fikir bab nk byr balik segala loan..heshh~ =P






    jiran nasz,
    ana

    ReplyDelete
  19. x macho la nak kawen buat loan..
    nanti dah kawen bnyak pulak hutang piutang ..

    ReplyDelete