KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Wednesday, October 19, 2011

"CUCUK"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang pernah jumpa tak orang yang suka cucuk-cucuk orang ni? Bukan cucuk-cucuk yang buat geli-gelian tu. Tapi yang cucuk-cucuk untuk melagakan orang. Dalam bahasa modennya, Provokasi. Kalau dalam bahasa biasanya, Batu Api.

Orang macam memang ada. Dia pergi jumpa orang di sini, dia ceritakan keburukan orang di sana. Pastu, dia pergi jumpa orang di sana, dia ceritakan keburukan orang di sinun. Dia jumpa orang di sinun, dia ceritakan keburukan orang di sini balik. Macam tu la kitarannya.

Best ke? Entahlah. Mungkin bagi dorang best kot sebab mungkin dorang ni jenis yang tak boleh tengok orang lain senang dan bahagia. Mungkin gak dorang kurang dapat perhatian dan kasih sayang kot. Kan?

Korang ada pengalaman dengan orang yang suka cucuk ni tak? Sharelah.

p/s : Pernah jumpa orang macam dalam family emak saya. Sampai gaduh-gaduh adik beradik emak saya. Bahaya betul macam ni.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

27 comments:

  1. pernah kena mcm nie, bukan nk memburukkan org..tp ckuplah sbg pengajaran. Peristiwa 7 tahun lepas. Semasa study di Kuantan dulu, dgn housemate..tiba2 je housemate jauhkan diri..pelik btl. Masa tue memg sedih sgt2, rasa mcm terpinggir btl, g mana2 sorg..xleh ingat peristiwa nie, btl2 rasa xpercaya sorg mate tue boleh wat cite itu ini. Nsb ada 2 3 org senior dlm umah tue, suh sbr byk2 dan berdoa..tiap mlm nangis sbb diorg mcm pinggirkan trus, menangis dan berdoa minta petunjuk dr Allah. Alhamdulillah doa org yg teranaiyakan, selalunya dimakbulkan..akhirnya terbongkar la seme rahsia nape jd mcm nie. Sejak dr peristiwa tue, ramai housemate n classmate yg jauhkan diri dr dia. Kesian dkt dia, tp ntahla sakit hati bila ingat apa yg dia buat.

    ReplyDelete
  2. hurmm, pernah jd mangsa.. skt ati gak, tp sabar je la..

    ReplyDelete
  3. dah lama tak jumpa orang macam tu..
    dulu pernah la..dah kawen ni jarang
    bergaul dengan orang lebih2 sangt..
    takut kena cucuk la sebenarnya..serik la..

    kadang2 kita terlalu menonjolkan diri kita pun boleh menyebabkan keadaan macam tu..

    ReplyDelete
  4. mustahil la kan kalo kata x pernah jumpa org mcm ni..

    mm..malas nak amik port jer..

    ReplyDelete
  5. takut jugak sebenarnya,,nak komen pasal benda2 ni,,,takut terkena dekat diri sendiri,,,,kadang2,,org yg buat macam tu pun,,bukan nya dia sedar kesalahan dia,,,,

    ReplyDelete
  6. jarang jumpe..tapi penah jumpa..kalau jumpe rase macam nak lagakan kepala dia dengan batu..

    ReplyDelete
  7. kalau berkawan selalunya, bab2 kena cucuk ni da biasa la.. expecially perempuan.. susah nak bendung benda ni.. semuanya bergantung pada individu tu sendiri.. yang penting, hati kena suci.. cewaahh.. heehe

    ReplyDelete
  8. ada....dalam family sebelah mak saya berlaku mcm ni sejak arwah tokwan meninggal...kami nyaris2 putus sedara, tp skrg ok sket..tp pntang ada salah, mula kata bukan2..

    ReplyDelete
  9. Banyak org perangai mcm nih. Tapi saya bukan jenis 'cucuk' org, saya baik...ekekekeke... ☺☺

    ReplyDelete
  10. pena jumpe..tme stdy kt kolej dlu..selama 2taon dye wat keje cucuk2 org ni..then,,bla taon last kantoi..& final sem mmg smua x nk kawan dye da..huhu

    kadang2 t'fkr jugak,,wujud eyh orang cm2..kenape dye wat cm2..haish,,kurang kasih sayang kot..haha

    ReplyDelete
  11. cucuk sate ada.. cucuk orang malas lah nanti melatah.. ooo pocot..

    ReplyDelete
  12. betul tu nazs, seronok pada mereka yang berperangai begitu, pada kita ni, menag menyakitkan kalau punya teman atau jiran macam tu, kawasan perumahan akka pun ada gak orang gitu, akak kurang berkawan...bahaya kenal orang macam tu

    ReplyDelete
  13. heeeeeee
    owg cm ni kene selotep mulut deme nihhh
    ayooo...

    ReplyDelete
  14. biase la tu ade perasaan iri hati dan hasad dengki terhadap org lain la tu.. itu lah manusia.. lumrah..

    ReplyDelete
  15. terlalulah banyak sudah yang hamba jumpai sebegitu perangainya..ada juga sudah menjadi tabiat dan pantang tidak mencucuk orang..motifnya..hanya mereka yang mencucuk ini yang tahu

    ReplyDelete
  16. pernah bang.. kat kelas saya ni pun ada geng macam ni.. benci r diaorg ni.. bgaduh je reti.. popuan r..

    ReplyDelete
  17. baru jew kne baru2 ni...huhu
    jahat sungguh manusia 2...
    sebab die QC ngan family berlaku salah faham...
    puncanye...die cemburu dengan kebahagian QC skng ni...

    ReplyDelete
  18. ada gak jumpe org mcm ni masa keje2 dulu..dorang ni bkn ape nk puaskan hati dia dgn cucuk2 org..pastu bila org dh bergaduh dia seronok la..syaitan pun tepuk tgn tgk manusia ni dh berjaya dia perbodohkan..

    ReplyDelete
  19. member kt tmpt ana keje ni pon ade jns gitu..sampai siap print skrin ape yg kami sembang kat fb pstu die emel kt bos buruk2 kan kami smue :(
    sampaikan bos pun terasa hati.. pd hal ape yg die ckp, xsame lgsung dgn ape yg kami mksudkan..last2 sipbek la ana p tnya sndiri kt bos psai pa mcm x puas hati je dgn kami..kami buat slh apa..bila bos cita smua, baru kami tau rupanya dia API-API kan kami nih..punya la busuk hati dia sggup burukkan mmber kerja sendiri..yg kami ni punyala baik, anggap dah mcm family..sekalinya dia tikam belakang..mmg rasa nak boh penampaq :(



    jiran nasz,
    ana

    ReplyDelete
  20. menci orang kaki cucuk ni..cuba pecah belahkan & memutuskan silaturahim

    ReplyDelete
  21. ade2...tp mls nk pkr da bnde tu..da lps biarla lps..lgpon da baik blek kn cume kne hati2 la after die da wat kite mcm2..

    ReplyDelete
  22. masa kerja pernah jumpa
    bila dah jadi surirumah ni lagi suka dok rumah diam2..
    tegur sapa sikit2 bolehla.
    lelama bersembang,alamatnya ade je kena dgr cite tak seronok pasal org tu,org ni..

    ReplyDelete
  23. ramai manusia jenis ni kat opis..dan ramai pompuan sebenarnya hehe!

    ReplyDelete