KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Saturday, October 29, 2011

"MEH AKU PANGGIL HANG CAMTU. HANG RASA HANG SUKA TAK?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang pernah tak pergi makan di sesebuah kedai makan, pastu korang nampak ada pelanggan kedai makan tu panggil waiter untuk ambil order dengan bunyi mulut atau bersiul je? Saya selalu nampak dan dalam hati saya mesti akan terdetik:

"Ini ke sikap orang kita sekarang ni?"

Cuba korang jadi waiter tu dah dipanggil sebegitu rupa, apa korang akan rasa? Tahulah pelanggan tu orang banyak duit. Janganlah berlagak sangat. Tak boleh panggil elok-elok.

"Adik, nak ambil order"

Seronok gak la waiter tu nak ambil order. Waiter ni pun manusia. Kalau dilayan elok, eloklah respon dorang. Hormat menghormati ni kan bagus untuk wujudkan masyarakat yang hidup secara harmoni.

Tapi, memang tak dinafikan ada gak waiter yang muka susah nak senyum dan ambil order cincai je, tapi senyum je. Mungkin dia ada masalah dan tak payahlah kita nak tambahkan masalah dia.

Pendapat saya je k? Kalau ada yang tak setuju, silalah bangkang. Saya terbuka menerima pendapat korang.

p/s : Suka makan di kedai makan yang waiternya senyum je. Rasa seronok nak makan dan datang lagi.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

24 comments:

  1. sangat setuju ! kadang-kadang kita kena letak diri kita kat tempat org tu sebelum buat sesuatu perkara ^_^

    ReplyDelete
  2. mm.. sy penah juge jumpe yg mcm tuh.. mebi for them, itu lebih didengari dari pggl kots..

    ReplyDelete
  3. selalu sgt....main swit2...kat waiter 2..adessss

    ReplyDelete
  4. setuju-setuju..
    ade lg sesetgh org ske2 hati je pggil waiter 2 'hoi hoi'
    ee xske org mcm 2..

    ni entry trbaru ninie, kalo rajin singgah laa ye http://kisahniniedora.blogspot.com/2011/10/pakaian-lelaki-yg-ohsemm.html

    ReplyDelete
  5. itu lah, diorang tak pernah terfikir kot...kalau malas sangat lambai je tangan, dia mesti perasan punya...

    ReplyDelete
  6. kan kadang2 tertanya2 sapelah yg dipanggil sebab semua toleh tercari2 mana bunyi swit tu..

    ReplyDelete
  7. x suka jugak dgn org yg bersiul ni..
    waiter yg bg senyuman waktu tgh ambik order mmg satu advantage la kat kedai tu..

    ReplyDelete
  8. shaye pun setuju sangat!!kte kn idup pnuh ngan budi bahase katenye..kne la berbudi bhs kan...waiter pun mnusia ader ati & perasaan..."biar byk sengih jgn byk songeh"...hehe :)

    ReplyDelete
  9. pernah buat camtu jugak bro...
    tak dinafikan.....
    sometimes ade waiter/tres nie boleh tibai melepak.... angkat tangan bagi isyarat sudah.... depa buat dek jer....
    dah tu jauh pulak tu... terpaksa lah peeweeet !
    tapi itu ikut keadaan lah....
    seelok eloknya ...
    kita kena hormat menghormati....

    ReplyDelete
  10. em...setuju sgt2...apelah perasaan bile pgl cmtu..budibahasa budaya kita ^^

    ReplyDelete
  11. terus teringat citer "syurga cinta".. masa aawal kena tegur ngan heliza... tapi betul juga...

    ReplyDelete
  12. hihihi pernah jugak....pernah sekali cik hubby panggil waiter tue dengan bunyi swit....Apalagi Akak tegur la..."tak elok panggil cam gitu..." Sekarg nie...Cik hubby akak akan panggil menggunakan bahasa Adik @ abang....

    ReplyDelete
  13. setuju!!senyum pun dh cukup utk kita respect sesama manusia...tak nak cakap panjang2, panggil "dik!" / "bang'/ kakak ^^,

    ReplyDelete
  14. macam hina sangat keje waiter ni.. x de sivik tul..

    ReplyDelete
  15. aahh kalau org laki suka la panggil guna isyarat bunyi gitu kan....hehe...

    ya..kalau di beri layanan bagus...hati pun berbuak2 nak order makanan...ehheh

    ReplyDelete
  16. betul2.. panggil la adik ke kakak ke abg ke... kan sedap bunyinya tu

    ReplyDelete
  17. haha, betul tu . tp ada jugak lelaki guna cara tu kalau nak ngorat perempuan . main swit2 lak . :p

    ReplyDelete
  18. setuju dengan pandangan anda..bahasa jiwa bangsa ;) *salam kenal*

    ReplyDelete
  19. muka masam jew lari la customer..huhu

    ReplyDelete
  20. memang betul kan, tak suka org main siul2 je pgl org .:)

    ReplyDelete
  21. tu la..kadang2 tu kalai waiter muka masam mencuka..rasa tension je nak makan kat situ kan!

    ReplyDelete
  22. saya penah saksikan seorang waiter tak puas hati dan mengamuk sebab pelanggannya yang panggil dia "wooii"...

    betul juga kan.. waiter pun ada hati dan perasaan.. panggil yang beradab sikit lah kan..

    ReplyDelete
  23. sebenarnya pangilan bunyi2 tu malam jahiliah.

    Rasulullah dah kata, kalau amalan jahiliah mula kembali, itu tanda kiamat makin dekat

    ReplyDelete
  24. isy..biadap je panggil org cam tu

    ReplyDelete