KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Monday, October 10, 2011

"KENAPA NAK HINA BLOG ORANG LAIN?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya minta maaf kalau ada yang terasa dengan entry-entry teguran saya mengenai susah nak komen, widget banyak sangat la dan seterus-terus-terusnya. Bukan niat saya nak menghina. Lagipun kalau baca balik entry-entry tu, takde langsung ayat menghina saya tulis. Saya cuma tulis apa yang saya rasa susahkan saya. Saya tahu kalau susah sangat, tak payah follow dan terjah blog tu dah. Tapi, niat saya nak bantu. Bukan hina k?

Apa yang dia dah buat tu, saya pernah buat dulu. Saya buat blog tanpa kisah orang yang nak bacanya. Saya buat ikut suka hati saya je. Saya tambah macam-macam widget sampai berat blog saya. Pastu, suatu hari, Abang Ben ada buat satu segmen tentang kritik blog. So, saya pun join la. Masa tu baru saya perasan yang blog saya ni berat dan berserabut.

Ya, saya mengaku blog saya masih berserabut tapi bagi saya dah cukup ok sekarang kalau nak bandingkan dengan dulu. Cuma, teguran tu bukan nak menjatuhkan blog-blog yang berkenaan. Cuma harap dorang boleh improve dan sedar apa yang dorang tak perasan. Saya pun manusia, ada gak perkara yang saya tak perasan.

Sekali lagi saya nak tekankan, saya tak hina blog sesiapa pun. Saya respect sebab korang mampu buat blog yang lagi cantik daripada saya punya blog. Blog saya simple je seperti yang saya nak. Cuma korang perlu tentukan mana widget yang perlu dan mana widget yang tak perlu. Itu je.

p/s : Tak payah nak benci-benci saya pun. Saya bukan feymes. Biasa je. Rasa lawak plak. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

35 comments:

  1. mak setuju.
    mmg betul, kadang2 kita pergi blog orang, kte tak tahu nak follow tang mana.

    kadang2, sebab nak follow gak, sampai buat bookmarks kat blog tu.

    bukan hina, tapi saranan.. kan kan kan ngeee.

    ReplyDelete
  2. yg sentap tu sbb xnk mengaku kesilapan sendiri.. dl blog sy pun teruk, smpi skang pun msh teruk.. smpi ada beberapa blogger tgur.. pastu ubah.. so, knla teria teguran utk majukan diri sendiri..

    ReplyDelete
  3. yuppp . betul, memang blog kite tak sempurna . . banyak lgi tak betul. tapi okey la kan dari dulu..widget belambak-2 konon comel . . klau la dulu takde org buat entri pasal widget-2 ni semue . sampai skarang la blog tu berserabut .

    ReplyDelete
  4. sy nah jugak wat entry menegur mcm bro buat. yela kita nak komen orang pun susah kan. sy dulu pun bukan kesah sgt ape jd ngan blog.

    x kesah la org ckp apa. yg amik positif ok la. yg pndg negatif biarkan. org nak tolong x mau pulak. asal niat kita baik.

    emm..blog ni ok ape.simple, x berat, header pun cun.hihi :)

    ReplyDelete
  5. kite kan baru lagi, kena la slow2.. mana boleh terus pandai kan.. :) baby kecik lagi tibe tibe dah boleh jalan, dasat gak tuh.. hehe

    ReplyDelete
  6. kadang2 entry menarik..tapi nak komen punye lah payah..sampai give up..boleh? hehe..

    ala..jadi blogger tak payah nak kecik ati ke apa..

    ReplyDelete
  7. sape yg sentap tu nasz??
    deme terase lettew :P
    org tegur utk kebaikan..
    bukan nak menjatuhkan pun..
    kan nasz kan??? hehe





    jiran nasz,
    cik ana

    ReplyDelete
  8. setuju...daripada segmen abg ben jugaklah blog saya dah berwajah baru yg nampak simple berbanding dulu...teguran itu kadang bagus untuk kebaikan bersama.

    ReplyDelete
  9. diorg salah faham kot...teguran membina kena la terima..

    ReplyDelete
  10. Salam;
    dah nama blog untuk org lain baca kenalah terima setiap teguran yg membina..bagi aku bagus sbb ada org nak tolong.

    P/S..bro Naz blog aku mcm mana susah/berat tak???.

    ReplyDelete
  11. betul la time mula2 buat blog kita letak mcm2 widget.. xcited huhu tp skrg kita dah faham sume tu bg blog lambat loading je n visitor x suke blog lembab.. okey ape kalau ade org nak remind kita benda2 camni..ada yg sentap ke.. uhuhu

    ReplyDelete
  12. yang terasa tu, ambil yang positive je la.. sebab tu kebenaran kan..


    ~~belajar dari kesilapan..^^

    ReplyDelete
  13. saling tegur menegur tu kn penting sesama blogger :p nway..tengs coz sudi ziarah n follow blog sy..follow kamu jugak ^_~

    ReplyDelete
  14. betul betul betul..saya sokong..kdg2 ade jg mpa blog yg lmabt sgt nak upload..susah rsanye nak menunggu lama..

    ReplyDelete
  15. siapa le yg makan cili tue yea..?

    ReplyDelete
  16. Biasalah tu. Bila kita tegur marah. Bila kita diam, cakap kedekut ilmu pulak. People tend to speak emotionally. Better to learn think positive :)

    ReplyDelete
  17. btol2...bg sy xslh pon tegur...gpon klu tgk blog serabut2 nk tggu loading pon lme...tros ttp n xjdik follow...

    ReplyDelete
  18. ala, teguran untuk membina apa salahnya. teguran tu sedikit sebanyak untuk membantu. fikir secara positif la jangan la negatif memanjang.ye tak? org tegur untuk kebaikan :)

    p/s, lebih suka blog yang ringan dan senang nak loading. tak semua org punya kelajuan internet yang sama

    ReplyDelete
  19. lini setuju...

    xde salah pun klu nak tegur menegur nie kan..bertambah2 lagi ilmu pengetahuan kan...klu saper2 yg x dpt nk terima teguran x leh wat per la..tp x elok benci2 tau..nnt tersuka2 lak

    ReplyDelete
  20. x de unsur2 menghina pun...
    mgkn si dia x reti bezakan menghina dgn teguran kot..

    ReplyDelete
  21. saya suke jer dgn teguran..
    kalau teguran yang membina apa salahnya kita ambik iktibar..
    ceciter ceciter blog saya user friendly x?hehehe

    ReplyDelete
  22. betul tu nasz...paham kalau dia kritik nak membantu kita perbaiki apa yg kurang baik..
    tapi kalau da kes blog kita kaw2 punya dia kritik..tp blog org lain xde plak....tu dikira mcmna plak ek nasz? sy penah jumpa org gitu..

    ReplyDelete
  23. pehhhhh
    ada owg kat cek nazs hine deme ke
    aiyooo
    x paham entri cek nazs la tuuu
    ish2
    kite nak tolong bukan nak jadi ALONg =]
    kan3?

    ReplyDelete
  24. eh biase la tu .
    thanks follow sy .. done follow u ..

    ReplyDelete
  25. rasanya majoriti blogger yg baru buat buat blog mesti t'jebak dgn widget2 utk cantikkan blog.takpela.mungkin diorang suka.nanti bila diorang sendiri rasa susah nak loading blog diorang tu,barula diorang sedar teguran2 mcm ni bukan nak m'hina,sebaliknya nak mengajar :)

    ReplyDelete
  26. saya baru belajar,kalau salah tolong ajar..

    ReplyDelete
  27. hi awk!! lme xsggah sini...! he3..

    betul3..xnk hina2 org tau..blog sy lg teruk.. 0 aje...maklumlah...bz sgt..he3.

    ReplyDelete
  28. sy dulu2 pun suka letak widget byk2 sbb nk cantikkan blog..tp dr teguran membina la ubah perlahan2 utk kemudahan pembaca :)

    ReplyDelete
  29. lain org lain rasa..mungkin ada yang berfikiran terbuka utk menerima teguran org lain

    ReplyDelete
  30. x bagus la hina menghina ni..kan.
    nway, FM pun ada jer jumpa entri yg 'selamba komen blog blogger lain, as is they r perfect'

    ntahlah.. malas nak amik port sgt.
    tujuan blogging nak happy n make frends kan.

    kalau sampai dah menghina, lari dah tujuan asal.

    ReplyDelete
  31. x bagus la hina menghina ni..kan.
    nway, FM pun ada jer jumpa entri yg 'selamba komen blog blogger lain, as is they r perfect'

    ntahlah.. malas nak amik port sgt.
    tujuan blogging nak happy n make frends kan.

    kalau sampai dah menghina, lari dah tujuan asal.

    ReplyDelete
  32. mas pernah g blog baru/otai,mana yang agak susah kat mas (contoh widget/iklan tutup entry,mas inform..)allhamdullilah w/p mereka otai tetap terima makluman tuh.risau gak nak bagitahu mula2..nasib baik ramai blogger baik2 n peramah..

    my blog pun de kekurangan..masih lagi sedaya upaya nak kemas.

    ReplyDelete
  33. sape yg x ske??

    meh sini sy tekan LIKE byk2..hihi

    terpulang pd blogger itu sndiri, cara masing2..yg penting memudahkn org lain leave comment...kan..kan..

    ReplyDelete
  34. erkk .. nasz tak faymes?? bohong la tu .. hehe

    ReplyDelete