KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Tuesday, October 11, 2011

"ORANG TU KAYA SEBAB BUAT BLOG, AKU PUN NAK BUAT BLOG GAK LA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Teringat masa Irfan Khairi jadi jutawan dan publish buku dulu tak? Masa tu, berduyun-duyun orang try buat business kat internet. Sebab Irfan Khairi berjaya jadi jutawan internet dalam umur muda lagi. So, dengan niat nak buat duit kat internet, semua berduyun-duyun buat business internet. Kononnya senang sebab mudah dapat pelanggan. Nak tahu gak berapa lama yang masih lagi stay dan berapa yang dah give up.

Teringat masa RedMummy masuk paper sebab jana income RM10k sebulan dengan blog. Masa tu, berduyun-duyun orang buat blog. Kononnya nak dapat income macam RedMummy la. Saya pun terjah gak blog RedMummy ni, saya ingat lagi ayat yang lebih kurang macam ni:

"Saya buat blog ni bukan sehari dua, tapi bertahun-tahun dan sentiasa update"

Orang ingat nak dapat income internet ni, sehari sebulan dah boleh dapat ke? Hahaha. Sebenarnya saya tengah gelakkan kat diri sendiri sebab saya pun salah seorang yang berfikir macam suatu ketika dulu. Sebab otak saya kira nak duit je, langsung takde idea nak tulis entry. Pastu, jadi malas dan tinggal je blog ni. Lepas beberapa lama, saya teringat kat blog saya, kemudian terus timbul minat nak berblogging ni.

Masa tu saya sedar niat saya dah salah masa mula-mula dulu. So, saya betulkan niat saya untuk berblog. Niat saya untuk berkongsi maklumat dan merepek merapu. Hehehe. Alhamdulillah, dapat gak sikit income. Walaupun tak sebanyak mana tapi tetap income yang ada pihak pengiklanan nak bagi. Rezeki saya la tu.

Korang yang baru nak start buat blog tu, apa yang penting adalah niat korang ataupun nawaitu korang berblog. Kalau korang rasa niat korang dah salah, cepat-cepat betulkan ye?

p/s : Teringat masa buat blog ni mula-mula dulu. Kadang-kadang sehari, trafik kosong je. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

17 comments:

  1. kne dftr an..lau nak wat blog berbayar.. huh..

    ReplyDelete
  2. masa akak mula2 berblog dulu, akak tak tahu apa2 pun, tak tahu kewujudan blog ni, akak pun tak tahu macam mana blog ni boleh keluarkat skrin laptop, akak pun cubalah cek, ada pendaftan akak daftar je, last2 keluarlah satu blog atas nama akak, jadi akak tak tahu langsung tentang iklan, atau blog boleh buat duit, sampai ke hari ini kakak tak berminat nak letak iklan, cuma akak nak kongsi dengan adik2 apa yg akak tahu

    tapi betul trafik memang teruk,

    ReplyDelete
  3. kalau saya langsung tak update, trafik jadi 0 juga

    ReplyDelete
  4. haha...saya pun pernah niat macam tu...buat blog lepas tu terbengkalai...awal tahun ni jerk sambung buat blog untuk tempat diri merapu..hehe.

    ReplyDelete
  5. salam...

    betui la en nasir...aku dulu pun pk camtu gak...tapi makin lama tulih makin haru biru kepala otak jadinya...jemu lagi...

    then start betulkan niat menulis kerana nak kongsi pengetahuan dengan para blogger terutamanya bab komputer...

    skang ok ler skit rasa..even tak banyak income dapat...tapi feel nak nulis tuh ada...kekadang ada gak rasa jemu....tapi perasaan tuh tak lama....

    itulah pengalaman aku selaam berblogging 7 8 bulan nih...

    My Help Desk

    ReplyDelete
  6. Salam;
    niat aku memang nak menulis apa2 saja untuk kongsi dgn semua org..Iklan Nuffnang ni sekadar untuk rezeki ala kadar je..kalau ada adalah kalau tak ada tak mengapa.

    ReplyDelete
  7. niat saya waktu first2 buat blog sebab saya suke baca 1 blog nie (blog kawan kepada kawan saya)....blog nie hanya cerita pasal peribadi dia sahaja...bila baca, rasa tertarik dengan dia...kira saya admire dia la..hahaaaa..

    pas tu, buat la blog dgn alasan dia baca blog saya, dia pun akan tertarik dengan saya..hahaha..lawak2 waktu tu...

    tp tu semua dulu la...sekarang nie, niat berblog sebab saja suka2 nak tulis ataupun nak lepaskan geram ke kan...kira blog nie mcm diari kita la...

    ReplyDelete
  8. erm...betul..perbetulkan niat..blog ni sbnrnya cam lombong emas..pandai gali dpt la..tpi kalau awal2 buat blog semata2 nk femes & kaya..erm,slhla tu..kna betulkan niat

    ReplyDelete
  9. pada hamba..blog hanya tempat berkongsi rasa..duit itu lain pula kiranya..hamba memang tidak berminat pamerkan iklan bagai..just as a hobby

    ReplyDelete
  10. ana plak xpernah peduli psl
    duit..yg ana tau,ana puas
    tiap kali kongsi info pape
    dgn pembaca..hehe :P


    jiran nasz,
    ana :)

    ReplyDelete
  11. saya wat blog sbb tlg member2 opis yg bru nak bljar wat blog..last2 didir sdri plak terpengaruh nak wat blog..tp sekadar suka2 tak penah terpikir nak dpt traffic byk ngn income yg byk..heheh..tp xtau la plak kan..hehehhe

    ReplyDelete
  12. alaa...kite tu tak kisah sangat... saje jer suka suka...tapi kalau dapat duit suke bertambah suker..

    ReplyDelete
  13. niat pertama mesti la sebab duit, tapi dengan entri yang berguna, tak byk sikit pun ok kan =)

    ReplyDelete
  14. niat asal bukan nak dpt duit tpi klu dpt duit best jugak

    ReplyDelete
  15. syok ape berblog kalo tak pikir pasal duit.

    pikir nak kongsi ilmu, tambah kenalan, dan dapat ilmu baru jugak dr orang lain.

    ReplyDelete
  16. memula tulis blog ni sbb nak isi masa lpg je.tp bile dgr kate bole buat diot,tu yg agak semangat tu walaupon hakikatnye seorang yg mls update blog.pemikiran kite same;dlm mase singkat dah bole buat duit.so gelak dekat diri sendiri jugak....

    ReplyDelete