KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Friday, October 7, 2011

"TERJAH KAMPUNG ORANG ASLI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sebenarnya saya ni baru balik dari kampung orang asli di Kampung Selaor, RPS Banun, Gerik, Perak. Gambar kat atas masa perasminan penutupan Adun Temenggor. Saya tak pernah masuk perkampungan orang asli ni. So, saya nak cari pengalaman la sikit. Memang pengalaman yang best. Dah la sebelah malamnya hujan. Sejuk gila bila nak tidur malam tu. Nasib baik, jabatan ada bagi sleeping beg, so, boleh la tidur walaupun sejuk sesangat.

Nak masuk ke dalam pun agak susah. Naik bukit, turun bukit, naik bukit balik, turun bukit balik dan seterusnya. Ini kira OK lagi. Ada kampung yang kena naik bot berjam-jam baru sampai. Tapi pengalaman ni bukan senang nak dapat.

Kenapa plak Nasz terjah kampung orang asli plak ni?

Mesti korang terfikir soalan kat atas kan? Hahaha. Saya pergi sana bukan dengan rombongan meminang. Tapi alasan kerja. Saya antara panel untuk menemuduga orang asli yang belum ada surat beranak lagi. So, kena la ada translator.

Ini kira pengalaman baru bagi saya. Korang ada? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

20 comments:

  1. owh..igt gi meminang..heh heh heh..
    nway, bagus ya usaha tu.

    ReplyDelete
  2. air banun?
    pehhhhhh kat dlm tu kan? kene naik bot pi sane kan?
    saya org gerik
    hehehehe
    =]

    ReplyDelete
  3. Salam;
    kat tempat aku lebih kepada rumah panjang org iban selalu pergi boleh tahan juga masuk hutan,masa tu aku jadi pembanci..Dulu rumah panjang ni jauh dlm hutan sekarang dah ada jln raya berbatu senang sikit.

    ReplyDelete
  4. seronok sbnrnya ke kmpung org asli ni,, hmm..skang ni rmai anak2 org asli dh berjaya... tahun ni saja xsilap 6org dihantar ke luar negara..

    ReplyDelete
  5. Tak pernah gi kampung orang asli juga.. bagus juga awak berpeluang ke sana meski ada tugasan :)

    ReplyDelete
  6. translator? dari bahasa melayu ke bahasa org asli ke?..dari bahsa org asli ke bahsa melayu?

    ReplyDelete
  7. tu la kan..kalau kita tak pergi kita tak dapat pengalaman baru dan kita takkkan merasa perjalanan mcm tu..:)

    new entry :: Blog Pilihan ツ

    ReplyDelete
  8. Salam;
    Dulu masa aku jadi pembanci..selalu masuk rumah panjang Iban yg jauh nun dlm hutan..sekarang ni senang sikit kebanyakan rumah panjang dah ada jalan berbatu.

    ReplyDelete
  9. Bestnya...mesti seronok...masuk kampung orang asli hihihi....Hijau suasananya kan!!!

    ReplyDelete
  10. abang nasz kita boleh cakap bahasa ori ke

    ReplyDelete
  11. best nya dpt pngalaman bru.. tkde jumpa sape2 ke y brkenan kat situ? hehe

    ReplyDelete
  12. masa duk lipis dulu byk perkampung org asli tp x pernah g terjah pun..tp diaorg dh maju skang nie

    ReplyDelete
  13. hehe..seronoknya..
    teringin gak nak p...
    cari pengalaman baru + tambah pengetahuan tentang budaya masyarakat org asli....hehe

    ReplyDelete
  14. Balas Singgah. Dah Like Fan Page awak..jom Like Fan Page YB plak.. =)

    https://www.facebook.com/YanfiesCottage?sk=wall

    ReplyDelete
  15. best kan dpt bramah mesra dgn org asli...

    ReplyDelete
  16. ke kampung orang asli? belum ada pengalaman ni...tentu seronokkan?...tak ada awek cun ke kat situ, mana tahu kut2 nasz terpegun ...heheheh

    ReplyDelete
  17. perhhh mahal gila pengalaman ni..hehe
    eh yang DADDY COOL + SUPERMAK tu nasz xyah join xpe..sbb nasz ana dah tempek kat geng budak nakal..hehe




    jiran nasz,
    ana :)

    ReplyDelete
  18. sy pun ade....ritu penah pegi kg org asli kat negeri sembilan...gi bt aktiviti ngn murid2 sek kat sana...bnyk dpt pngalaman best2....n yang x ley nk lupa...kelas sy bt pameran math bertemakan org asli....bt kad pop-up dan projek bertemakan org asli...best sgt2...;)

    ReplyDelete