KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Sunday, October 9, 2011

"MANA SHOUTBOX?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Ada sesetengah blogger tanya saya mana shoutbox saya. Suatu ketika dulu, saya ada letak. Kemudian, dah lama saya buang shoutbox tu.

Sebab apa? Sebenarnya, masa tu saya tengah kemaskini blog saya. Saya nak blog saya ringan dan widget yang penting je patut ada. Bagi saya, blog yang ringan dan mesra pembaca tak berat sangat dan senang nak dorang nak explore.

Satu lagi sebab saya tak letak shoutbox, sebab bila ada blogger datang blog saya, dia tak baca langsung entry dan terus komen di shoutbox. So, fungsi shoutbox tu dah disalahgunakan. Lagipun ada gak sesetengah blogger yang tak bertanggungjawab drop komen lain kat shoutbox tapi bila klik link dia, pergi ke iklan. Tak ke salah tu?

Ada gak yang pakai software autoblogwalking dengan secara automatiknya dorang tinggal link kat shoutbox. Ini pun macam tak bagus gak.

Saya tahu shoutbox tu penting dan bagus untuk tinggalkan link. Tapi, bagi saya, lagi bagus kalau tinggalkan link di kotak komen entry terus. Sambil baca entry, sambil tu la korang boleh komen dan tinggalkan link korang. Biasanya saya akan cuba terjah semua yang tinggalkan komen.

So, dengan ini saya memang dah remove shoutbox dari blog saya.

p/s : ramai sangat tanya mana shoutbox saya. Takde shoutbox, boleh mati ek? hahaha. Gurau je.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

36 comments:

  1. xde shout box boleh mati ek...hoho ayt sentap...

    ReplyDelete
  2. Hi...

    Takde shoubox pun okay.
    I hidup jer takde shoutbox.
    Minat tinggal jejak or jadi silent reader.

    Oh!!! Long live Liverpool can? =D

    ReplyDelete
  3. betul gak ek...hihi..papehal pon kita dah follow awk..Thanks sudi terjah blog saya =)

    ReplyDelete
  4. kalau ada pembaca setia, takde shoutbox pun xpe...

    ReplyDelete
  5. sy pn dah lama buang shoutbox..sbb2nya tlh d nyatakn d atas ;P

    ReplyDelete
  6. hahhaa.. betul2 sy setuju.. pendapat abg nasz ni best la.. suka baca entry2 abg nasz :)

    ReplyDelete
  7. dorang KEDEKUT nak komen lettew
    nasz..hehe




    jiran nasz,
    ana :)

    ReplyDelete
  8. salam.. tercari2 juga mana shoutbox kat blog ni.. memang tak jumpa la.. heee.. sy follow balik..^^ thanks..

    ReplyDelete
  9. dah tak ada, akak tak perasan pulak...ada ke tak ada ke sama je kut..akak tak kisah

    ReplyDelete
  10. tp masalah gak klo time tu tenet slow nk open entry..try post comment x dpt..mungkin fungsi shoutbox berguna jgk utk mngetahui perkembangan blog kita

    ReplyDelete
  11. hee..sy tak pernah remove lagi shoutbox ni dari blog...selagi ada yang tak salah guna shoutbox kat blog sy tu...sy akan kekalkan kat situ..:D

    ReplyDelete
  12. hehehe
    aahkan..cm nak buang shoutbox jugak je
    hehehee

    ReplyDelete
  13. x kisah ada shoutbox ke tidak....yg penting kawan2 blogger ada..nak komen atau dtg terpulang :)

    ReplyDelete
  14. huhuhu..nak buang gak la shoutbox..

    ReplyDelete
  15. hihihi...ada jugak letak iklan kat situ...Blog kita tak ada iklan...tak reti nak apply...tak aper ler....Berblogging nie pun suka-suka....

    ReplyDelete
  16. kite letak shoutbox yg hide xyah menyemak kt wall..heeee

    ReplyDelete
  17. Oh,.gitu ye pasni nk buang gak la..sbbnye penah kena klik2 skali link iklan..siot je..hehe skang br tau..tq!

    ReplyDelete
  18. singgah sini.. *kotak komen ganti kotak shoubox.. hehe

    ReplyDelete
  19. ermmm, dah xdak shoutbox, so komen sini jer la erkk...hehe, nak belek entri lain plak...;P

    ReplyDelete
  20. As-Salam.
    Saya pernah tulis dan komen mengenai isu ni. Dan saya tak pernah menentang pun penggunaan .... ia sangat sesuai untuk mereka mula berblog. Salah satu cara paling mudah nak interact dgn blogger baru.

    Bila dah ada pembaca setia, shoutbox boleh diabaikan. :)

    ReplyDelete
  21. haha. dulu ada jugak shoutbox. lepas tu buang sebab nak dapatkan pembaca blog. hiksss :)

    ReplyDelete
  22. tapi hamba suka bising di shoutbox =)

    ReplyDelete
  23. huhu.. aah betul jugak tu.. selalu jugak dpt iklan2 atah pape tah..

    ReplyDelete
  24. ho3 memang terkene orang letak kat shout box lepas tuh terus link iklan.adess sengal tul.anyway i 4low too.

    ReplyDelete
  25. Ok..tak bleh jerit2x dah.. kena cakap2x plak.. Urmm..cenggitu agak baru bleh galakkan mereka singgah, baca dan komen dekat entrie kita kan? Idaklah masuk2x cari shoutbox dulu..=D

    ReplyDelete
  26. lg 0ke jgk k0wt tade sh0utb0x..tp laen 0rg laen carenye kan..^^,

    ReplyDelete
  27. blogger otai mmg xde shoutbox ..hee...

    peace bro !

    ReplyDelete
  28. tergagau gua cari shoutbox lu, hehe
    tak kisah pun xda, just nak inform, 'bw sini' haha
    apapun, aku akan klik kat entri yg best, kalau tak terklik, bukan maksud tak best, tapi tak sempat huhu

    ReplyDelete
  29. betul, ramai yg salah guna shoutbox, yg penting orng baca entri kita, bleh kongsi yg baik, bukannya stakat leave coment kt shtbox, tp x baca pon...

    ReplyDelete
  30. x ada shoutbox? x pe la..sini pun jadi la....singgah sini tuan belog..('',)

    Polskahackrew | Blog pembelajaran blogspot

    ReplyDelete
  31. salam...

    blog tuh sebenar satu alat komunikasi generasi keempat...jika dulu kita guna ICQ, email dsb

    berbeza dengan website yang hanya memaparkan maklumat...blog memaparkan maklumat dan seterusnya membenarkan pelawat memberi komen diruang komen...

    ruang komen itu sendiri merupakan medium untuk berkomunikasi antara pelawat dan pemilik blog...

    jadi shoutbox itu sebenarnya hanya berfungsi untuk meninggalkan jejak jika pelawat tidak berminat untuk membaca entry pemilik blog..

    mengenai pelawat yang tidak baca entry pemilik blog..apa yang boleh saya katakan adalah...CONTENTS IS THE KING...

    TQ

    ReplyDelete
  32. setuju...tapi just buat shoutbox utk tegur2 dan singgah blog org lain..kalau disalahguna, itu pemilik blog perlu brtanggungjwb...huhu...spam skrg byk...

    http://dzuandiey.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. Salam, shoutbox tu untuk terjah2 jer.. jerit2.. huhuhu nama pun kotak jerit kan.. :) Tapi banyak yang terlebih jerit dengan perkara tak sepatutnya :)

    | Khat Grafik |

    ReplyDelete