KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Tuesday, June 21, 2011

BLOG KORANG = IDENTITI KORANG

Credit Google

Salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sebelum ini saya ada buat satu entry berkenaan Setiap Blog Adalah Unik ... Seperti Pemiliknya. Sape nak baca, silakanlah ye?

Tadi tengah blogwalking, saya terterjah satu blog ni. Dia sedang mengamuk sebab tutorial/entry dia buat pagi tadi ada orang copy sebijik dan tak bagi kredit. Dia bagitau betapa penat dia buat tutorial/entry tu.  Saya kesian kat dia.

Korang setuju tak, blog korang adalah identiti korang? Blog korang kalau korang karang sendiri dengan cara korang sendiri akan melambang identiti korang. Kalau blog tu jenis copy dan paste, blog tu sepatutnya blog yang mengumpul informasi macam Peluang Kerjaya dan sebagainya.  Takkan tajuknya "Si Polan Blog" dorang letakkan entry copy dan paste tentang bola. Kan?

Bagi saya, entry yang diolah dengan ayat sendiri dan cara penulisan sendiri lagi seronok dibaca.  Bila orang komen, kita rasa seronok dan puas. Kan?

Banyak betul kan saya kan? Hahaha....

Ini cuma pendapat saya.  Sebab melalui pemerhatian saya selama saya berblogwalking, saya tengok setiap ada cara penulisan berbeza. Termasuk saya. Kenapa? Sebab pendedahan dan pengalaman yang diterima adalah berbeza.  Kalau semua orang sama je, tak syok la berblogging kan?

Apa pendapat korang?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

28 comments:

  1. ye betul tuu...rasa puas kalau org komen entri yg kita kan...tp kalau copy n paste tu x de makna nye pun....akak setuju sgt2...setiap org ni x sama gaya penulisan nye...

    ReplyDelete
  2. yup betul2 blog kita identiti kita ..
    so memang boleh bwk marah klu orang tiru identiti kita then tak bagi credit pn .. huhu

    ReplyDelete
  3. aku dan segalanya: thanx kak..

    zarulfarhana: betul2..huhu..

    alif haris : betul alif..sekurang2nya bagi kredit pun dah ok..huhu..

    ReplyDelete
  4. kalau ya pn jangan lah copy sebijik. buat la entry tu sebagai rujukan. olah lah balik ayat2 dia. ni tak dah la copy sebijik. pastu xbg krdt. apa la. hangin la org tu.

    ReplyDelete
  5. tulis sendiri lagi best dan puas kalau banding dgn entri copy paste

    ReplyDelete
  6. eyfal: betul tu..huhu..

    nohoho: betul..tulis rasa lagi puas..huhu..

    ReplyDelete
  7. setuju...sebab tu abby cakap sammbil blogging sambil belajar juga.bleh dpt ilmu penulisan dari kwn2 blogger yg lain..

    (^_-)Y

    ReplyDelete
  8. sgt sokong!!! patutnye org u bg ;a kredit dekat empunye yang di copy. lagi satu.... pemlas sgt kot nak buat ayt sendiri dgn identiti sendiri ataupun die xdek identit? errkkk?

    ReplyDelete
  9. abby: thanx sebab setuju..huhu..best bila blogwalking, macam2 jenis entry dapat baca..

    ReplyDelete
  10. susah juga berdepan dgn blogger copypaste ne.langsung tak bagi krdt,nak linkkan balik,ntahlah!.
    betul sangat apa yang diperkatakan tu,blog kita identiti kita. :)

    ReplyDelete
  11. Minah Blur: mungkin matlamat dorang salah..huhu..

    ReplyDelete
  12. ecadwinkyasha: thanx sudi baca..huhu..

    miss A: thanx sudi baca dan sokong..hehe..

    ReplyDelete
  13. kalau nak copy paste sebijik2 pon bg la kredit sikit... penat tu nak taip entri panjang2.. lepas tu senang je org copy paste... huhuh~

    ReplyDelete
  14. curi mencuri dan ciplak menciplak entri orang ni mmg banyak berlaku dan dah macam plagiat pula...sepatutnya si pencuri perlu la credit kan atau back link kan blog yang dia curi entry nya tu...nak amik idea atau isi boleh tapi olah cara sendiri...

    ReplyDelete
  15. izzat: betul tu..penat2 tulis, orang ciplak senang2 je..

    awe: betul..bagi kredit or link skit kan?

    ReplyDelete
  16. betul jugak, blog kita cerita kita, ayat kita....banyakkan kita haha

    ReplyDelete
  17. yatie: betul tu..even pemberita pun ada cara penulisan walaupun kita nampak mcm sama tapi ada sikit perbezaan kalau kita perhatikan betul2..

    ReplyDelete
  18. nak komen. lupa pulak nak komen apa..
    komen : brother nasz macho cita copy entry.. boleh macam tuh hahhah..

    Bro, asal benti wat segmen... cadangan, buat GA.. hadiah barangan dari emas yang harga riban2.. hahah

    mesti best nak joint hahha.. joking time nak beradu..

    ReplyDelete
  19. betul tu.. dngn blog kite bleh test kemahiran menulis.. bile exam tlis krangan msti dpt tulis pngjg2..

    ReplyDelete
  20. sang pencinta: haha..ramai nnt masuk lak..segmen? bukan berhenti tapi rehat jap..huhu..

    Sue: ye betul2..bleh training tulis karangan..huhu..

    ReplyDelete
  21. sy telah ikreditkan topup ke no phone anda..

    ReplyDelete
  22. Amey: saya dah trima..tq..huhu..

    ReplyDelete
  23. setuju cakap kamu. kita tulis sendiri baru puas dan bila ada orang komen lagi puas sbb hasil kita tulis sendiri

    ReplyDelete
  24. Amiraliyana: betul...baru puas blogging...

    ReplyDelete
  25. blog mngambarkan identiti..
    betul2.. contohnya wrna blog. ^^

    x baeklah wat cmtu, copy n x kredit..kalo org buat kt dia jugak, bru taww hangin... huhu

    ReplyDelete
  26. btol tu..identiti tu penting...

    ReplyDelete