KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Friday, May 25, 2012

PERCERAIAN... SALAH LELAKI ATAU PEREMPUAN?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya balik dari office tadi, secara tak sengaja terbuka TV. Masa tengah survey channel Astro yang ada, saya terbuka Astro Oasis. Ada satu Rancangan bertajuk Liga Ilmu. Liga ilmu ini perbincangan di antara Ustazah Pilihan dan Imam Muda membincangkan isu-isu yang telah ditentukan. So, bagi isu kali ini adalah berkenaan Perceraian... Salah Lelaki atau Perempuan?.

Memang hangat perbincangan di antara Ustazah Pilihan dengan Imam Muda. Dah jadi macam perdebatan pula. Tapi bagus juga sebab masa ini pelbagai Hadis-Hadis dan Sunnah Nabi Muhammad S.A.W diketengahkan. Kedua-dua pihak ada point-point yang menyebabkan perceraian berlaku.

Antara yang saya sangat setuju ialah ilmu sebelum memasuki alam perkahwinan. Sebab itulah semua pasangan Islam yang ingin mendirikan rumah tangga diwajibkan untuk menghadiri Kursus Perkahwinan sebab dalam kursus ini, pelbagai ilmu rumah tangga yang penting dicurahkan. Kalau tak ada ilmu, rumah tangga tak akan bertahan lama.

Satu lagi, saya setuju apabila salah seorang Imam Muda menyatakan bahawa Suami perlu bersabar dengan Isteri dan Isteri perlu bersabar dengan Suami. Sebabnya jika tiada kesabaran antara pasangan masing-masing, pasti akan berlaku perceraian.

Banyak lagi lagi yang diperbincangkan tapi korang tengoklah sendiri kat Astro Oasis. Memang best Liga Ilmu ini. Apa yang saya faham, setiap episod akan ada isu-isu yang diperbincangkan.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

9 comments:

  1. betul tu nasz....
    marah mcm mana pun..... kena bersabar..... bawa berbincang.....

    ReplyDelete
  2. pnah jugak tgk iklan nie..
    tp x pnah tgk debat nie:(..
    hehe.

    ReplyDelete
  3. btul..xblh nk tuding jari kt slh seorang je..yg pnting saling berfikir cara untuk selesaikn mslh tu..mcm best rncgn tu..

    ReplyDelete
  4. selagi kedua belah pihak bersabar tiap kali dilanda musibah, insyaAllah rumahtangga selamat.. ;)

    ReplyDelete
  5. owhhh Liga Ilmu ea?? best gak nih.. tp umah ana takde astro la plak nk tgk.. kat Utube ada kot no?? bleh la tgk nti..




    jiran nasz,
    ana

    ReplyDelete
  6. bez la tgk debat ni...mmg ch pujaan hati....host dia pn kelakar kan...x sangka host tu pakar motivasi gak...

    ReplyDelete
  7. walaupun belum kahwin lagi tapi saya setuju bab SABAR tu :)

    ReplyDelete
  8. TAG TAG TAG

    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-pencarian-bloglist-june.html

    ReplyDelete
  9. TAG
    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-pencarian-bloglist-june.html

    ReplyDelete