KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Thursday, May 24, 2012

10 TIPS MUDAH TINGKATKAN TRAFIK

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hampir semua orang nak trafik mencurah-curah ke blog dorang. Trafik mencurah-curah macam blogger feymes seperti Benashaari.com, Yuyu Zulaika, Fatin Liyana, Cik Epal dan so on. Saya pun masih tercari-cari cara yang sesuai untuk tingkatkan trafik ke blog saya.

Saya terjumpa tips untuk tingkatkan trafik ini dari forum wangcyber. So, saya decide nak kongsi dengan rakan-rakan blogger semua.


1. Gunakan template mesra SEO (Search Engine Optimization)

Gunakan template blog yang ringkas dan ringan (cepat loading).Jangan gunakan blog yang direka dengan Flash kerana google robot (crawler) tidak sama sekali dapat mengesan format flash.

Blog yang berat akan menyebabkan visitors menunggu masa yang lama untuk masuk ke laman anda. Faktor tersebut akan menyebabkan pengunjung keluar dari blog anda sebelum blog selesai loading.

2. Elakkan Javascript

Penggunaan javascript yang terlalu banyak pada blog anda akan menyebabkan blog lambat loading. Javascript biasanya sangat-sangat berat. Contoh widget yang menggunakan javascript seperti widgeo, live traffik feed, animated recent post dan shoutout mix.

Memandangkan shoutmix penting untuk pembaca meninggalkan jejak, ianya dikecualikan dalam hal ni.

3. Letak bloglist dalam blog anda

Bloglist sangat-sangat penting dalam menjana traffik melalui enjin pencarian. Apa-apa entri pada bloglist kegemaran anda akan menghasilkan keyword dan blog anda akan menumpang sekali keyword tersebut.

Contohnya, walaupun blog anda tidak pernah ada kaitan dengan seks, keyword seks dari google search tersebut datang dari entri bloglist korang. Mudah kan?So, jangan lupa untuk letak bloglist kat blog anda.

4.Backlink

Backlink adalah link yang menghubungkan blog kita antara satu dengan yang lain. Backlink dapat menolong tingkatkan kedudukan blog di enjin pencarian seperti google. Untuk menghasilkan backlink, anda kenalah rajin komen kat blog-blog yang lain.Cara mudah yang lain adalah menganjurkan Contest.

Mesti ramai yang ingin sertai contest dan letakkan link blog anda kat blog atau entri mereka. Justeru, menghasilkan backlink pada blog anda.

5.Teknik Bold Kata Kunci

Anda haruslah bold(highlight) kan kata kunci kat setiap entri terbaru kita. Anda boleh bold kata kunci yang penting bagi entri anda. Bold satu atau dua perkataan dah memadai.

Melalui teknik ni, google lebih mudah untuk mengesan keyword tersebut sebagai kata kunci bagi entri anda.

6. Hantar url blog anda ke enjin pencarian

Hantar url anda kepada enjin pencarian seperti google dan yahoo.

7. Elakkan lagu

90% pembaca tidak suka blog yang mempunyai lagu.Pemasangan lagu menggangu tumpuan pembaca untuk membaca artikel anda.

8. Berkongsi Artikel

Jangan risau jika artikel anda dicopy paste.Ia akan menghasilkan backlink kepada anda jika pemilik tersebut mengkreditkan blog anda untuk artikel tersebut.

9. Gunakan banner yang kecil pada header blog anda

Jangan gunakan banner pada blog yang bersaiz besar sehingga penuh satu skrin komputer.Banner blog yang besar menyebabkan masa yang lama untuk loading image tersebut.

10. Beri Komen pada blog lain

Itulah cara-cara tingkatkan backlink dengan mudah melalui komen pada blog lain. Sekaligus, dapat perkenalkan kehadiran blog anda didunia blog.


Korang boleh cuba buat. Tak rugi apa-apa pun. Tapi ingin saya ingatkan, nak dapat trafik mencurah-curah ini bukan boleh dapat dalam sehari atau seminggu atau sebulan atau sekelip mata, tapi dengan usaha yang berterusan tanpa putus asa.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

21 comments:

  1. Wahhh, thanks for sharingg.. Boleh amalkan nii. :D

    ReplyDelete
  2. terima kasih bagi tips ni..sekarang jugak edit blog..:)

    ReplyDelete
  3. tak pernah terfikir pulak macam ni.. selalu masuk, baca. habis baca keluar..

    ReplyDelete
  4. Yang No.7 tu mmg akak setuju sangat..kalau yg ada lagu2 tu,terus akak tutup blog dorang..hehe..sebab kat ofis akak bukak radio online jadik bila blog yg ada lagu2 tu terpaksa la akak off jap radio tapi pas tu nak on balik,problem sikit..mcm sangkut2..kalau akak baca pun blog2 yang ada lagu2 ni,time kat umah coz akak online guna hp.. :)

    ReplyDelete
  5. tq.tips yg sgt bsgus.. tp x tau pulak keyword bleh dtg dr bloglist jgk

    ReplyDelete
  6. setuju ngan nasz.....
    semua langkah2 diatas betul belaka.....
    thanks for sharing.....

    ReplyDelete
  7. idea bernas...tiada keraguan lg....tp paling bez bila dpt join segmen dri blog nasz...mmg traffic akan tinggi...

    ReplyDelete
  8. betol2 setuju dengan point no.7 heheh
    apa2pon, info yg sangat berguna. nice share...

    ReplyDelete
  9. wahh...thanks 4 sharing

    jomler follow blog PL lak naser

    ReplyDelete
  10. majoriti mmg x suke yg ade lagu2 bagai ni kan.. tapi kalo setakat instrumental piano je,ana ok lagi la nk dgr..hehe




    luv,
    cik ana

    ReplyDelete
  11. tip yg bagus.... terima kasih sudi berkongsi... :)

    ReplyDelete
  12. TAG TAG TAG

    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html

    ReplyDelete
  13. TAG TAG TAG

    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html

    ReplyDelete
  14. TAG TAG TAG

    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html

    ReplyDelete
  15. TAG TAG TAG

    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-2-bloglist-june.html

    ReplyDelete
  16. nice tip:) tapi saya masih kurang jelas lah yang no 6 tuh,,nak hantar url blog:(

    ReplyDelete
  17. tips yang bagus.. terima kasih

    ReplyDelete
  18. tips yang bagus.. terima kasih

    ReplyDelete