KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Monday, May 28, 2012

"YOU TAHU TAK? KERJA KAT NEGARA ITU BAGUS"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Rakan sekerja saya ada jumpa satu customer ini. Dia asyik cerita tempat kerja dia di Negara jiran. Dia sebenarnya datang ke pejabat untuk daftar kelahiran anak dia. Rakan sekerja saya ini cerita kat saya yang customer ini asyik puji Negara jiran tempat dia bekerja itu.

Dia cakap Negara jiran itu bagus dan pandai jaga rakyat. Negara jiran itu pun bagi gaji pun tinggi. Banyak dia cakap mengenai kebagusan Negara jiran tersebut. Dia bandingkan dengan Negara kita sekarang.

Saya terfikir gak, kalau Negara jiran itu bagus sangat, kenapa customer ini tak apply warganegara di sana saja? Buat apa masih nak jadi Warganegara Malaysia kalau Negara sendiri dikatakan tidak bagus?

Macam kata pepatah,

"Hujan Emas di Negeri Orang, Hujan Batu di Negeri Sendiri. Lebih Baik di Negeri Sendiri"

Ini pendapat saya, setiap Negara ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Yang paling penting, kita hidup aman damai dan tak hidup dalam ketakutan macam-macam di sesetengah Negara di dunia ini. Kita patut bersyukur dengan segala keamanan yang sedang kita rasa ini.

Kalau Negara jiran itu bagus sangat, mohon lucutkan kewarganegaraan Malaysia dan apply jadi warganegara Negara itu. Tak perlu nak bandingkan lagi. Habis cerita.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

7 comments:

  1. sbnrnya, xtau nak hargai apa yg dimiliki, sbb nmpk apa yg xdimiliki itu lbh baik..

    ReplyDelete
  2. BETUL BETUL... kalo busy sgt nk sgt p sana p lah... wat pe stay lagi di sini... memng xde lngsng sifat cinta akan MALAYSIA

    jemput singgah tengok :)
    http://yayahnasake.blogspot.com/2012/05/segmen-saya-suka-blog-dia-by-sandra.html

    ReplyDelete
  3. tak taulah apa motif orang itu...hurm.

    ReplyDelete
  4. betul tu nas....
    tapi mungkin time nie masa dia tgh senang.....
    tunggu time susah besok.... baru dia tahu langit itu tinggi atau rendah.....

    ReplyDelete
  5. ape kena lah dengan orang tuh,,..tak bangga langsubg dengan negara sendiri

    ReplyDelete
  6. anda ditag : http://nuramalinastoryforever.blogspot.com/2012/05/segmenmisi-mencari-bloglist-jun.html

    ReplyDelete
  7. macam tau je negara mana..hehe..

    ReplyDelete