KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Tuesday, June 12, 2012

READER ADALAH FOLLOWER, FOLLOWER TAK SEMESTINYA READER...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Follower korang ada banyak? Follower yang banyak antara tool atau cara nak tunjukkan kepada orang lain yang blog korang ramai orang follow. Blog saya pun ada follower biasa-biasa je. Pelan-pelan saya akan tingkatkan follower saya dengan hasil penulisan saya.

Antara banyak-banyak follower korang tu, korang rasa ada berapa banyak reader korang? Korang boleh teka? Dalam 1,000 follower mungkin ada 500 reader atau 300 reader atau 50 reader atau 9 reader atau tak ada langsung reader. Reader ini antara orang mungkin akan komen entry korang. Ada gak reader yang cuma baca tapi tak komen.

Follower ini ada macam-macam jenis. Antaranya yang paling popular adalah 'I follow You, You follow Me Back'. Ada gak buat segmen untuk tingkatkan follower. Tapi korang rasa follower yang korang dapat dengan ini akan jadi reader blog korang? Mungkin tak semua tapi insya Allah. Bergantung kepada cara penulisan korang.

Tapi kalau korang berjaya mendapatkan reader, insya Allah sudah pasti reader korang tu akan baca entry korang. Dan akan ada reader yang tinggalkan komen kat entry yang korang tulis tu.

Kalau korang tanya saya mana yang saya nak lebih, saya dua-dua lebih. Lebih follower dan lebih reader. Hehehe.

Korang pula?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

14 comments:

  1. saya follower & kdg-kdg komen ikut entry & mood :)

    ReplyDelete
  2. remy suka readers......
    yg tu lebih menghargai hasil apa yg kita paparkan...... ramai followers tak semesti depa singgah..... kekadang mungkin sekali tu jer depa dtg...... memang keduanya penting.....
    yg penting trafic page view meningkat... tu tandanya ada insan yg sudi singgah......baca dan kalau rajin komen.....

    ReplyDelete
  3. jd penulisan kena berkualiti la ye... :) baru banyak reader :)

    ReplyDelete
  4. salam;
    bagi aku kalau dah ada org baca dah memadai dah..walaupun seorang dua..

    ReplyDelete
  5. NasZ : selalunye depends pada entry kita jugak..ada yg reader baca & komen..ada tu cuma baca je & tak komen pun..tapi pada akak,akak tulis menda2 yg berlaku disekeliling akak..mmg tak ramai pun yg baca entry akak, tengok pd statistik kat nuffnang dalam lingkungan 1-5 org mcm tu..tapi tak kisah ler..

    ReplyDelete
  6. betul tu, klu boleh nak dua2..

    ReplyDelete
  7. follower abang nasz dah dekat 3 ribu wo.

    reader tu yang penting.
    sebab bukan semua follower akan baca entri kita

    ReplyDelete
  8. dua2 penting... follower dan readers... :)

    ReplyDelete
  9. betul tu.. klu ramai je follower tpi jarang singgah blog kita x guna gak.. biarlah follower skit tp bila tang komen berlambak2 itulah yang paling terbaik kan?
    JOM JOIN SINI
    http://www.nurfuzie.com/2012/06/pencarian-cik-en-dan-blog-entry-kita.html

    ReplyDelete
  10. Btl tu...... Sy sokong...
    Kadang follow je... Tp tak get in touch pn....

    Nk promo jap...
    Jemput join segmen 1st saya http://ayuejean.blogspot.com/2012/06/segmen-ayuejean-bapaku-idolaku.htm

    ReplyDelete
  11. reader lebih penting... follower banyak tapi xde yg baca xguna gak kan.. hehe

    ReplyDelete
  12. pentingkan reader daripada followers...:) tapi followers ni penting juga sebab tanpa followers, kita tak akan dapat readers dan bloggers di luar sana tak mungkin kenal blog kita..:)maka..berterima kasih kepada keduanya:)))

    ReplyDelete
  13. reader is the most important..rmi yg stakat follow je..yg reader ni lah yg plg kuat sokong n bangkang ape je yg kita tulis..
    btol x??

    ReplyDelete