KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Saturday, June 30, 2012

BUDAK SEKARANG LAGI ADVANCE...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya tengok anak-anak saudara saya dan ada juga saya tengok anak-anak saudara isteri saya, memang saya agak kagum juga la.

"Kenapa saya rasa kagum?"

Sebab seorang budak berumur baru 5 tahun lagi pandai main komputer atau ipad lebih daripada saya pada masa umur sebaya saya. Saya kenal komputer masa sekolah menengah sebab ada satu subjek komputer yang kena saya attend dan masuk makmal komputer.

Kalau tak ada subjek tersebut, entah bila saya akan tahu tentang komputer. Tapi budak-budak sekarang memang sangat advance. Dalam pencarian maklumat di internet, dorang dengan pantasnya berjaya cari makumat tersebut.

Ada juga yang terlalu advance sampai boleh buka website tidak bersesuaian dengan umur. Selepas itu, dorang ikut dan praktikkan pada dengan kawan berlainan jenis dorang. Lepas itu, baru nak menyesal tak sudah.

Teknologi memang perlu dalam kehidupan kita sebab ada banyak juga perkara kita gunakan teknologi untuk jadikan ia mudah. Tapi kalau tersilap guna teknologi ini boleh mendatangkan. Oleh itu, kita perlu tahu teknologi mana yang patut digunakan dan yang mana tak perlu.

p/s : Budak-budak masa depan mesti lagi super advance kot?

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

10 comments:

  1. tau xpe.sy pun blja mase form 2.mase tu nk blja kne bergilir.

    ReplyDelete
  2. haha, betul tu.. dunia ni makin lama makin maju dan advance.tak tau lah macam mana anak2 masa depan nanti

    Eyriqazz VS Denaihati

    ReplyDelete
  3. memang tak dpt dinafikan~
    tp bahaya jugak utk budak2 kalo terlebih pintar bukak internet tanpa sekatan~

    ReplyDelete
  4. agakny ms depan nnti, bru lahir dah kena ada fon sthun dua tahun dah advance gila selok belok web internet bagai..:)

    ReplyDelete
  5. btol tu. adik angkat ika umur 4 tahun tp kalau bab2 ipad nie mmg dia tahu la. ika nie pon jakun nk guna ipad . haha

    ReplyDelete
  6. Tul tu..
    Macam adik ary yang 12 tahun ni..
    Advanced betul..
    Ary tau bukak komputer waktu form 4..
    HUhuhuhu...

    ReplyDelete
  7. mak ayah kena main peranan la. kalau dr awal lg perkenalkan teknologi canggih2 camtu kena la pantau dan kawal anak2...
    jgn biar terlalu bebas

    ReplyDelete
  8. Tu la kan? Jangan kata yang umur 4,5 tahun.. Ni yang umur 4,5 bulan pun dah pandai nak main gadget2 jer.. Bagi teddy bear, or mainan bunyi2 tu semua taknah dah.. Bila hulur henpon laju jer tangan menyambar.. Ish2..

    ReplyDelete
  9. mase skola duk asrama dulu2, nk tepon mak..pakai public phone pn t'kial2..bdk zmn skrg, public phone pn x knal agkny..pkai henfon pn canggih2..haha =)

    with love ---> http://noraqilahjohari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. bebudak sekarang......
    hp dah ada sorang satu.... belum lagi Ipad jadi barang mainan......bertuah !!!!

    ReplyDelete