KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Friday, June 29, 2012

BLOG PERSONAL SUSAH NAK NAIK...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Ada sesetengah orang yang dikatakan 'Expert' dalam dunia blogging mengatakan blog yang bergenrekan Personal ataupun dalam bahasa Melayunya Peribadi susah nak naik. Mungkin betul juga katanya. Memang agak susah sebab blogger yang menceritakan tentang kisah peribadi dan apa yang berlaku di sekeliling dorang bukan artis yang famous.

Antara artis famous yang ada blog ada Najwa Latif tapi saya tengok tak berupdate. Mungkin dia busy dengan show. Korang tengok follower dan jumlah dalam blog dia? Banyak kan?

Tapi, kita ada juga blogger yang bukan artis tapi buat blog personal dan naik sehingga dah jadi popular macam artis dah. Antara yang saya kenal adalah Ben Ashaari dan Yuyu Zulaika. Memang susah sikit nak naik tapi kalau korang tak promosi blog korang sendiri, memang takkan naik langsung. Even artis pun ada yang promote blog dorang. Cuma dorang ada sikit kelebihan dengan dapat liputan di media cetak dan media elektronik.

Apa yang penting, ada juga blogger yang suka baca blog personal dan kadang-kadang melalui blog personal seseorang itu kita belajar sesuatu yang baru. Kebanyakkan blog personal menceritakan tentang pengalaman dorang tentang apa yang berlaku kepada dorang dan apa yang berlaku di sekeliling dorang.

Pengalaman adalah pengajaran yang paling perit. So, tak rugi kita belajar dari pengalaman orang lain sebab yang rasa perit tu orang lain dan kita tak rasa apa-apa. Hehehe. Yang penting kita berjaya belajar sesuatu walaupun sekelumit kuman sekalipun.

So, korang jangan putus asa berblogging. Teruskan berblogging. Teruskan memeriahkan dunia blog ini.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

12 comments:

  1. Setuju dengan pendapat diatas..kena usaha lebih sikit untuk blog genre personal ini..

    ReplyDelete
  2. nak naik memang makan masa lama. Tapi jika tak putus asa, boleh naik cepat kot...blog informasi pon susah nak naik...

    ReplyDelete
  3. yeahh ! thanks bg semangat :))
    *pejuang blog personal* hahahaa

    ReplyDelete
  4. wah, bro pon follow blog najwa latif jgk ke?

    Eyriqazz VS Denaihati

    ReplyDelete
  5. huhu..mau truskan usahe mnjadi sorg blogger tegar :p

    ReplyDelete
  6. hehe..tak kesah ada follower ke x..jnji dpt bykkkk general knowledge... itu pndapat zieya laaa

    ReplyDelete
  7. salam

    kadang2 kita tulis blog juz suka2...so opkos la hal sekeliling kita yg bole kita ceritakan...pd sy x kesah la rating nk naik ke x...blog ni sama ngan diary kita :)

    ReplyDelete
  8. remy nak katakan blog remy personal..... mungkin ya...... perkongsian satu perjalanan... betul kata nasz..... jumlah follower memang slow aja.....
    tapi remy tak pandai sangat berkata2..... share apa yg ada jer....

    ReplyDelete
  9. anda di tag :

    jom!

    http://cintauntukkita.blogspot.com/2012/06/sayakah-follower-bertuah-itu.html

    ReplyDelete
  10. blog suka suki je...tp kalu ada yg minat nak baca apa salahnyer...ngeee

    ReplyDelete
  11. sharing is caring...
    cuma yang blog personal..jgn terlalu membuka cerita peribadi yang xpatut diceritakan...hehe..^_^

    ReplyDelete