KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Sunday, June 17, 2012

TEKNIK SAYA MENULIS ENTRY BLOG PERSONAL...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya nak share teknik saya menulis entry untuk blog personal saya ini. Teknik ini nampak senang je. Kalau saya boleh buat, korang pasti boleh buat. Teknik ini saya perolehi masa saya satu kursus selepas Exam SPM suatu ketika dulu.

Pada masa itu, saya diberikan masa satu minit untuk menulis apa saja yang berada di minda saya di atas sehelai kertas. Menurut penceramah tersebut, ternik ini membantu saya untuk berfikir dengan lebih cepat. Selepas satu minit, saya berjaya hasilkan satu karangan yang menarik. Memang saya tak sangka pun.

Dalam blog personal saya ini, saya taklah tetapkan masa satu minit untuk tulis satu entry tapi apabila saya ternampak sesuatu dan idea muncul, on the spot saya menulis apa ada di fikiran saya pada masa itu. Apa yang kita fikir secara spontan itu kadang-kadang adalah perkara menarik yang boleh kita kongsikan dengan orang lain.

Rak perlu nak copy dan paste, kita sendiri mampu untuk tulis entry kita sendiri. Entry yang menarik untuk dibaca. Ini adalah teknik saya menulis blog saya ini. Memang mula korang akan rasa agak melecehkan tapi selepas beberapa lama korang buat, korang akan rasa senang.

So, selamat mencuba dan jom kita meriahkan dunia blog ini dengan pelbagai perkongsian yang bermutu.

p/s : Tak salah mencuba teknik baru tapi nsk mencari teknik menulis blog sesuai dengan kita memang agak susah. Jangan putus asa, teruskan mencari.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

9 comments:

  1. Btl tu..tk pyh copy n paste je..tulis apa yg ada kt minda kita..

    ReplyDelete
  2. betul2..
    kadang2 entry personal boleh buat orang lebih tertarik..

    ReplyDelete
  3. yup, betui betui.. kena try dlu.

    ReplyDelete
  4. puas hati dengan entri karangan sendiri

    ReplyDelete
  5. ye betul.. biar ringkas tapi padat n mudah difahami.. (^_^)

    ReplyDelete
  6. terima kasih ... menarik tips ni :D

    ReplyDelete
  7. betul tu nasz..... kekadang tertiba jer idea dtg mencurah...... kekadang.... blur jer rasa.....he3

    ReplyDelete