KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Tuesday, December 6, 2011

"TAKDE KERJA KE ATAU KERJA GAJI SIKIT?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Jarang sekarang ni updated blog. Busy dengan pelbagai kerja. Last month macam-macam event kena attend. Bulan ni pun macam-macam event kena pergi gak. Tapi takpe, pengalaman ni bukan senang nak dapat kan? Kalau tak pergi, takde la pengalaman. So, rugilah.

Ini cuma pendapat saya je k? Jangan nak santau atau sentap dengan saya plak. Bagi saya, kalau dapat kerja gaji sikit pun, saya sanggup kerja daripada takde kerja langsung. Kenapa saya fikir camtu? Sebab bagi saya, walaupun gaji sikit mana pun, ia tetap berharga. Apa yang berharga? Pengalaman kerja.

Saya pernah kerja 12 jam dengan bergaji sehari RM4.00 saja. Ini memang pengalaman saya. Memang macam kejam tapi bila fikir balik, bagus gak sebab saya belajar something. Apa yang saya belajar? Saya belajar bukan mudah untuk dapatkan duit.

Cuba bayangkan masa tu saya takde kerja? Boleh ke saya yang tak buat apa-apa kerja dapat RM4.00 sehari? Sekarang ni, saya tengok ramai yang tak nak kerja yang gaji sikit dan sanggup tak kerja. Duduk rumah, goyang kaki dan nanti mak ayah kejutkan untuk bangun makan. Pastu tidur balik.

Bila disuruh cari kerja, macam-macam alasan.

"Mana boleh, saya ada degree. Takkan nak kerja kilang je"

"Bagi la saya rehat dulu. Nanti saya carilah kerja"

"Penat tau belajar? Nak rehat sebelum cari kerja pun tak boleh"

"Tengah tunggu kerja cari saya ni"

Bab nak bagi alasan ni, memang expert. Rasa tak payah nak belajar tinggi-tinggi untuk cari alasan. Memang semua orang mampu buat. Kan? Hehehe.

Korang rasa camne plak?

p/s : Busy betul sekarang ni. Banyak betul kerja. Tapi, Alhamdulillah. Masih ada kerja.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

14 comments:

  1. kerja xbole pilih dan usaha adptkan kerja yg baik...InsyaAllah

    ReplyDelete
  2. suka entry ni..setuju...skng ramai yg memilih nak gaji tggi je padehal pngalamn pun takde..so belajar2 la mula dr bwh..susah sikit baru leh nikmat yg senang :)

    ReplyDelete
  3. sush nk jmpe org sanggup keja ngan gaji sikit..sebab tu ramai pekerja warga asing kat malaysia ni..

    ReplyDelete
  4. sush nk jmpe org sanggup keja ngan gaji sikit..sebab tu ramai pekerja warga asing kat malaysia ni..

    ReplyDelete
  5. kerja memilih sngt pun tak boleh..zaman sekarang nie bukan senang nak dapat kerje...dah dapat tu kire bersyukur lew.. :)

    ReplyDelete
  6. salam..tn pny blog,ble nk dpt keychain pdg bsar tu ek ? xmo la mgkir jnji cmni..rspon pn xde..huhu..:(

    ReplyDelete
  7. kalau nak kerja gaji besar-besar, kena banyak pengalaman. so, kutiplah pengalaman dulu walau gaji sikit.:)

    ReplyDelete
  8. sy pernah keje kilang je lepas habis diploma dulu.lepas tu pelan2 cari kerja lain.apa kerja pun sy buat.asalkan rezeki tu halal :)

    ReplyDelete
  9. mawa tgh cri keje la ni..tp,,x dpt2 lg..cdey nye ;((

    ReplyDelete
  10. memg tension bile tk dpt2 krja.. alhamdulillah dh keje wlupun kwn2 slalu ckp gaji tk berbaloi dngn krja

    ReplyDelete