KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Friday, April 6, 2012

KENAPA SUSAHKAN ORANG NAK KOMEN?


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Blogwalking dan comment entry merupakan lumrah blogger-blogger yang aktif. Saya ni sekejap aktif, sekejap tertidur. Biasalah. Hehehe. Bila kita blogwalking, kita berpeluang untuk kenal dengan lebih ramai blogger yang berada di Malaysia dan kadang-kadang luar negara. Lagipun, blogger yang berada di Malaysia pun dah cukup banyak dan tak semua blogger kita kenal. Saya pernah jumpa seorang blogger ni lama dah. Kemudian, masa saya kahwin awal bulan Mac tahun ni, rupa-rupanya blogger tersebut adalah kawan satu sekolah isteri saya. Memang sempoi.

Bila kita blogwalking, kita kadang-kadang nak tinggalkan jejak kita. Ada sesetengah blogger yang suka tinggalkan jejak di chat box dan ada yang suka komen entry terbaru. Macam saya, saya suka kedua-duanya. Tapi yang agak menyesakkan mata saya adalah saya terpaksa mengkey in word verification yang diminta semasa nak post comment.

Bagi saya, ini agak menyeksakan dan akan menjadi sangat menyeksakan apabila blog tersebut ada widget yang halang pandangan dan cursor saya untuk komen. Kadang-kadang, line internet yang lembab menyusahkan saya untuk menanti word yang nak diverified tu loading. Ada gak button comment pun tak kelihatan. Rupa-rupanya comel je button comment tu dan kadang-kadang color button comment sama dengan background blog.

Pendapat saya, kalau nak mudahkan pengunjung blog kita untuk senang komen entry kita, buang je word verfication. Baru meriah blog kita kan?

p/s : Tak ada niat nak hina mana-mana blog. Cuma luahan pendapat saya yang ada jumpa gak blog yang masih ada word verification ni. Kalau dorang tak buang, terpulanglah. Huhuhu.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

13 comments:

  1. EM..TAU TAKPE..TAK TAU NK CKP PE DA..KDG2 DAH SYOK TAIP KOMEN PJG2,TIBE2 KENE BT VERIFICATION WORD PLK..POTONG TOL

    ReplyDelete
  2. same la..biler try 2 kali verify tu x boleh jugak terus tutup je blog tu..huhuhuuu...

    ReplyDelete
  3. Emma pun tak suka kalau kena isi key tu... so if ade yang kena isi, memang emma akan leave terus dr blog tu...

    ReplyDelete
  4. remy memang tak suka key verification tu.....
    tapi pernah terfikir tak apa maksud2 word tu..... takut ada agenda tersembunyi.... kita dok sebut ngan taip jer....

    ReplyDelete
  5. betul2 ayu suka pendapat ni..dpt jimat masa orng nk komen..;-)

    ReplyDelete
  6. tau xpe.. kenkadang bila nak kena wat sume tu, kasih malas lah nak komen or tinggal jejak.. just tengok2 je lah... hehehe

    ReplyDelete
  7. betol la..susah je nak komen klu ada benda2 tu..

    ReplyDelete
  8. xpe. kalau aku suka blog tu, x kisah ada word verification.. aku tetap komen. Ada sebab dia stil letak. for protection myb :) n myb dia x kisah sgt org nak komen atau tidak.. ini pendapat aku jer :)

    ReplyDelete
  9. sue pon tak suka nak verify mcm2..lbh hangit lagi bila cursor tu terbang melayang mcm burung..hish..lasly..close je jawapnye,senang cite

    ReplyDelete
  10. encik naser kita suka hai hai kat cbox
    hahahahaha

    ReplyDelete
  11. huhuhu... sokong pendapat Nasz...
    sy pun ada buat satu entry apa yg berlaku bila BW....

    http://masrinasidek.blogspot.com/2012/04/bila-bw.html

    ReplyDelete
  12. skrg sy sedang mengalaminya! sgt2 bengang!

    percubaan kali ke-11....mmg x dpt...myb line tenet slow..tp ok jer...huhhhhh...

    ReplyDelete
  13. Bila ada word verification, tak terasa nak komen..
    HOhohoXD

    ReplyDelete