KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Wednesday, May 29, 2013

MENJADI PELAJAR KEMBALI...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan - rakan blogger semua.

Buku Panduan Pelajar Baharu - Program Pengajian Jarak Jauh - Universiti Sains Malaysia - Sidang Akademik 2013/2014.

Baru tengok tajuk pun dah malas nak baca. Hahaha.

Ada sesiapa boleh tolong bacakan?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, May 27, 2013

BIL BIL BIL ...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Memang saya dah agak bila saya balik dari menjelajah Bandar Ho Chi Minh, mesti bertimbun bil nak kena bayar. Tak ada benda percuma di dunia ini. Hampir semua kena bayar. Sekarang tengah beratur di pejabat pos untuk bayar bil. Ramai pula hari ini. Huhuhu.

Korang dah settle bil bil bil korang belum?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

SURAT TAWARAN DAH PRINT...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Surat tawaran untuk sambung belajar di USM secara jarak jauh dah print. Pertengahan Bulan Ogos kena pergi orientasi dan pendaftaran di kampus induk USM Pulau Pinang.

Memang dah lama plan untuk sambung belajar secara jarak jauh di USM ni. Tapi, keadaan tak mengizinkan. Sekarang ini baru ada peluang. So, saya tak lepasksn peluang ini.

Nak kena buat surat kepada Ketua Pengarah untuk dapatkan kelulusan sambung belajar. Kalau tak diluluskan, terkuburlah hasrat. Huhuhu.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, May 26, 2013

KEPENATAN...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Semasa kami di Bandar Ho Chi Minh, kami tak buang masa sangat dengan perkara lain kecuali penuhkan dengan aktiviti. Tak kiralah bershopping di Ben Tahn Market ataupun berjalan keliling bandar. Selain itu, kami pergi melawat ke Art Museum dan Independence Palace.

Memang kami penat sangat. Korang boleh tengok betapa letihnya Mayeesa sampai terlena. Tapi tidur Mayeesa pun tetap comel. Kan?

Tapi memang best dan puas hati. Insya Allah kami plan nak pergi lagi. Ada sesiapa nak ikut? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

BANDAR HO CHI MINH : HARI KEEMPAT

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hari ini adalah hari terakhir kami di Bandar Ho Chi Minh. Dalam post yang lepas, saya ada beritahu tentang kami menghadapi masalah yang agak besar iaitu barang yang kami beli terlalu banyak. Saya cuma buat penambahan Luggage untuk 25kg x 2 orang. So, berat keseluruhan semua adalah 50 kg. Tapi barang yang kami beli termasuk pakaian kami dah lebih kurang 98 kg.

Malam hari ketiga kami adalah terjumpa seorang kakak yang juga dari Malaysia. Dia beritahu boleh tambah berat luggage di laman web Air Asia walaupun dah check in. Malam tu saya terus cuba tambah berat luggage sehingga 35kg x 2 orang. Jumlah keseluruhan berat luggage adalah 70 kg. Dan Alhamdulillah berjaya. Saya bayar guna kredit kad je. Senang. Masalah kedua pula adalah kami tak cukup beg untuk bawa balik hampir kesemua barang yang kami beli. Pada pagi hari keempat, selepas sarapan roti bakar dengan omelet, saya dan isteri saya bergerak menuju ke kedai berdekatan dengan Ben Tahn Market. Kena tawar menawar supaya dapat harga yang murah. Alhamdulillah. Dapat beli 2 beg besar dan 1 beg kecil dengan harga berpatutan.

Isteri saya ajak ke Ben Tahn Market untuk shopping buat kali terakhir. Saya beli 2 helai T-Shirt sukan dan isteri saya beli lagi sepasang baju tradisional Vietnam untuk raya tahun ini katanya. Disebabkan kami kena check out hotel sebelum pukul 12.00 tengah hari, kami terpaksa bergegas balik ke hotel untuk berkemas. Memang awal pagi kami dah minta pihak hotel sediakan penimbang untuk kami timbang beg kami. Penimbang itu kami bawa masuk ke bilik kami. Senang nak bajet timbangan beg. Hehehe.

4 buah beg kecil yang boleh dibawa masuk ke dalam kabin, kami isi penuh-penuh hingga lebih kurang 7kg setiap beg. Luggage tambahan sebanyak 70kg untuk diletakkan di dalam kargo, kami susun barang-barang yang kami beli itu dalam 3 buah beg besar dan ditimbang beg-beg itu, berat kesemua beg itu ada dalam lebih kurang 70kg. Selesai masalah. Siap kemas beg, penyambut tetamu telefon kami maklumkan teksi dah sampai untuk bawa kami ke Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat. Terus kami bersiap dan terus turun ke bawah. Nasib baik saya dah minta pihak hotel panggilkan teksi sebab tiba-tiba hujan turun.

Pemandu teksi terus bawa kami ke lapangan terbang. Sebenarnya flight kami adalah pukul 4.20 petang. So, kami sampai awal 4 jam di lapangan terbang.
Tapi takpe, sampai awal taklah kelam-kabut nak check in luggage, melalui imigresen Vietnam, melalui pemeriksaan keselamatan dan lain-lain. Alhamdulillah tak ada masalah berlaku dan kami berjaya naik kapal terbang untuk pulang ke tanah air.

Sampai di tanah air, kami risau juga tak lepas kawalan Kastam disebabkan banyak barang kami beli. Takut juga dikenakan cukai. Biasalah, cukai di sana sini.Tapi Alhamdulillah, kami lepas. Memang letih sangat selepas turun dari kapal terbang. Abang ipar datang ambil kami balik rumah di Klang. Selepas 2 hari duduk di Klang, saya bawa ibu dan adik lelaki saya balik ke Pulau Pinang. Itulah catatan perjalanan kami di Vietnam. Memang semasa di Bandar Ho Chi Minh kami selalu terjah Ben Tahn Market je. Tempat lain agak membosankan.

Insya Allah kalau ada rezeki lagi, sampailah kami ke Bandar Ho Chi Minh lagi.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

BANDAR HO CHI MINH : HARI KETIGA

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya mohon maaf sangat-sangat sebab terlewat update post mengenai lawatan saya dan keluarga ke Bandar Ho Chi Minh bagi hari ketiga. Pada pagi hari ketiga, kami pergi melawat ke Art Museum. Takkan pergi Bandar Ho Chi Minh nak berjalan di Ben Tahn Market je kan?

Art Museum ni memang agak dekat dengan Ben Tahn Market. Tiket masuk adalah Vietnam Dong 10, 000 lebih kurang RM1.60. Muzium ini terbahagi kepada beberapa tingkat. Banyak lukisan dilukis mengenai kesengsaraan rakyat Vietnam semasa perang dan tentang harapan serta kemenangan negara dorang. Ada juga artifak bersejarah yang telah digali dan pertontonkan.

Biasalah, muzium memang berkaitan sejarah. Sejarah memang bagi sesetengah orang agak membosankan. Tak lama pun kami berada di Art Museum ni. Kami keluar dari Art Museum dan bertolak ke Independence Palace dengan menaiki teksi. Sampai saja di luar pagar Independence Palace, kami rupanya terawal sejam. Nasib baik ada taman berdepan dengan Independence Palace ni. Kami lepak-lepak kat taman tu sambil makan buah mangga yang kami beli daripada penjual buah dekat-dekat situ juga. Buah mangga di Vietnam dijual bukan macam di Malaysia. Di Malaysia, kita hiris isinya dan masukkan ke dalam plastik. Biji dibuang dan kita jual buah mangga yang dihiris itu. Di Vietnam, sebiji buah mangga dikupas kulitnya dan dorang akan potong buah mangga tersebut seperti 'Bunga, serta biji tak buang. Harganya dalam Vietnam Dong 10, 000 bersamaan lebih kurang RM1.60. Memang sedap dan rangup.

Bila Independence Palace dah dibuka, kena beli tiket gak. Harga tiket seorang adalah Vietnam Dong 30, 000 bersamaan lebih kurang RM4.80. Ada dorang sediakan tayangan video dan tour secara percuma. Tapi kami melilau tak tentu arah je dalam Independence Palace. Independence Palace adalah istana. Ada bilik mesyuarat, bilik tetamu, bilik tidur dan lain-lain macam istana. Tapi, hiasan di setiap bilik memang cantik dan eksklusif.

Kami tak ronda habis pun Independence Palace sebab isteri kata bosan dan penat. Kami pun naik teksi dan pergi ke Ben Tahn Market semula. Selepas beberapa jam di Ben Tahn Market, kami balik ke hotel. Di sebelah malam pula, kami pergi lagi ke Night Market untuk membeli-belah kali terakhir sebelum balik esok. Dalam pukul 12.00 tengah malam juga la kami balik hotel. Tapi sebelum balik hotel, kami try minum kopi Vietnam yang dijual oleh seorang penjual lelaki yang menaiki motorsikal. Harga satu bekas adalah USD1. Memang tak dinafikan kopi Vietnam sangat sedap dan rasa nak minum lagi. Kalau korang pergi ke Bandar Ho Chi Minh, korang kena cuba minum kopi Vietnam ni. Kalau korang tak minum, korang akan rugi.

Lepas itu, kami balik hotel dan tidur sebab penat berjalan. Sebenarnya berlaku satu masalah besar semasa di hotel tapi saya akan ceritakan dalam post akan datang. Tunggu.... Hehehe.

Wassalam.

-NAS-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, May 21, 2013

BANDAR HO CHI MINH : HARI KEDUA

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hari ini adalah hari kedua kami di Ho Chi Minh. Bangun pagi agak lambat sebab semalam ronda night market berdekatan dengan Ben Tahn Market. Pihak hotel ada sediakan sarapan pagi percuma dari pukul 7.00 pagi hingga 10.00 pagi. Bab makan ni risau juga sebab Ho Chi Minh bukan negara Islam.

Kemudian, kami terus berjalan menuju ke Ben Tahn Market. Banyak blog-blog yang saya baca mengenai Ben Tahn Market ini. Memang banyak barang dijual yang boleh buat orang yang datang rambang mata. Harga yang dorang mula-mula letak memang mahal. Kena tawar harga kurang dari separuh. Isteri saya terus jadi pakar tawar menawar harga sampaikan penjual tu merungut dalam bahasa Vietnam.

Kebetulan pula jumpa geng dari Malaysia. Kami mula kenal dengan kakak dan abang ini malam hari pertama di Kedai Hajjah Basiroh. Sembang-sembang je. Rupa-rupanya kakak dan abang ini selalu juga datang Ho Chi Minh untuk membeli belah. Sempoi je dorang. Dorang ada tolong tawarkan harga untuk isteri dan emak saya kain pasang. Memang best dan puas hati bila dapat beli dengan harga murah.

Tugas saya adalah menjaga Mayeesa. Biasalah, kaum ibu shopping, kaum bapa jaga anak la. Hehehe. Banyak juga kami borong. Kain pasang, cenderamata, beg dan baju. Dah boring jalan-jalan dalam Ben Tahn Market, kami keluar untuk cari kedai makan yang halal. Terjumpa kedai makan Haji Abdul Halim. Memang mahal juga. Satu pinggan nasi goreng pun harganya dekat RM14. Memang mahal makanan halal kat sini. Lepas makan, masa nak keluar, hujan lebat pula. Terus cari teksi dan balik ke hotel. Sampai hotel dalam pukul 1 lebih petang waktu Ho Chi Minh. Rasa letih sangat sebab banyak berjalan dan cuaca yang agak panas, kami tertidur sampai pukul 5 lebih petang.

Bangun tidur, terus bersiap dan keluar lagi. Kali ini kami berjalan sampai Plaza Zen. Tempat eksklusif yang saya rasa untuk orang kaya je. Kami patah balik ke Ben Tahn Market dan secara tak sengaja terjumpa Minh Collection. Memang isteri saya tengah cari kedai ini. Masuk dalam kedai, jumpa balik abang dan kakak yang jumpa di Ben Tahn Market tadi. Saya pula sibuk cari Money Changer sebab duit Vietnam Dong saya terhad. Kalau nak pergi kedai makan dan naik teksi, ada Vietnam Dong senang.

Lepas itu, kami terus pergi Night Market yang baru nak dibuka. Sambil tengok-tengok, sambil tu tawar harga terendah. Lama juga kami berada di Night Market sampai dah nak tutup Night Market itu. Memang shopping sakan. Pastu baru teringat kami tak makan malam lagi. Kami ingat nak makan di Restoran Hajjah Basiroh tapi dah tutup. So, ternampak Restoran Halal Saigon. Kami makan nasi goreng je. Harganya pun lebih kurang macam Restoran Haji Abdul Halim. Tapi murah sikit. Lepas makan, terus kami cari teksi dan balik hotel. Tak mampu nak jalan dah. Sakit kaki sangat.

Tapi rasa puas bila dapat beli dengan harga murah lepas tawar harga terendah. Jumpa sepasang suami isteri dengan anak perempuan dari Gelang Patah, Johor. Dia beritahu berjalan ke depan sikit dari Ben Tahn Market ada satu plaza namanya Plaza Taka. Banyak juga baju yang murah-murah. Esok Insya Allah boleh menjelajah kat sana pula.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, May 20, 2013

HARI KEDUA PART 1 : BREAKFAST AT SAIGON

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Bersarapan di Saigon atau Bandar Ho Chi Minh di hari kedua.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

BANDAR HO CHO MINH : HARI PERTAMA

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Bertolak dari LCCT jam 2.55 petang (19 Mei 2013) dengan menaiki Air Asia dan tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Tan Son Nhat jam 3.45 petang membuat hati saya gembira dan gementar. Gembira sebab saya berjaya membawa isteri, Mayeesa, adik lelaki saya dan terutamanya ibu saya melancong ke Ho Chi Minh walaupun dengan bajet yang agak terhad.

Terutama ibu saya yang tak pernah berjalan dan menaiki kapal terbang ke dalam negara mahupun luar negara. Alhamdulillah. Tertunai juga hasrat saya.

Hari pertama kami di Bandar Ho Chi Minh dimulakan dengan mengunjungi Night Market berdekatan dengan Ben tahn Market. Jauh juga kami berjalan sebab saya booking secara online. Biasalah, pertama kali. Kalau ada rezeki lagi, bolehlah datang lagi.

Di Night Market memang buatkan kami rambang mata. Kami pergi pun agak lambat tapi masih lagi meriah. Ramai juga orang Malaysia. Isteri saya cakap dah macam pasar di Jalan Masjid India je.

Akhirnya, dalam rambang mata pun, kami shopping keychain dan fridge magnet. Isteri dan emak saya borong kain telekung. Lagipun isteri tengah survey harga dapat baju cotton untuk berniaga. Kalau korang berminat, nanti saya bagi link ke kedai online Facebook isteri saya. Mungkin korang nak cari baju raya kan? Hehehe. Kasi Promosi sikit.

Habis shopping, berjalan balik ke hotel dengan penatnya. Memang letih sebab hotel agak jauh dan penat naik kapal terbang siang tadi.

Sekarang kami tidur dan esoknya insya Allah kami akan sambung esok pula. Esok pagi kami plan nak ronda Ben Than Market pula. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

TERBANG DI AWAN BIRU...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Pertama kali menjelajah di awan biru. Naik kapal terbang untuk pertama kali. Hehehe.

Memang rasa jakun sangat sampai tersilap gate nak masuk. Hehehe. Dalam kapal terbang pun, masa tengah mula nak terbang dan gegar sikit pun cuak. Anyway, Alhamdulillah perjalanan selama hampir dua jam selamat dan tiada masalah.

Sekarang ini, saya, isteri, Mayeesa, ibu dan adik lelaki saya sedang berehat di hotel. Tak tahu malam ni nak keluar berjalan tak? Mayeesa pun tengah tidur. Penat kot naik kapal terbang tadi. Ada bergegar sikit kapal terbang sebab terlanggar awan rasanya. Teka je. Hehehe.

Kami ke mana ye? Tunggu next post ye? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, May 19, 2013

GAYA TIDUR MAYEESA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Agak lama saya tak post tentang telatah anak perempuan saya dalam blog ini kan? Ada yang rindu kat Mayeesa tak? Hehehe.

Sekarang ini Mayeesa bukan saja dah meniarap tapi dah berguling-guling. Terlepas pandang sikit, dia dah berguling ke hujung tilam. Risau juga tapi suka tengok dia aktif. Nanti dah boleh merangkak dan berjalan, habis satu rumah dia tawaf.

Korang boleh nampak dalam gambar posisi Mayeesa suka tidur sekarang. Tidur meniarap. Bila Mayeesa ini tidur meniarap, lena dia tidur. Walaupun dalam keadaan berbedung, dia mampu memusingkan badan dia untuk meniarap. Lepas itu, Mayeesa akan cuba keluarkan tangannya dari bedungan satu-persatu.

Saya dan isteri bersyukur sangat dapat selalu bersama semasa Mayeesa membesar. Seronok tengok telatah Mayeesa ini. Banyak yang buatkan kami tergelak. Korang yang dah ada anak mesti tahu kan? Yang belum ada lagi, sabar ye? Anak saudara korang kan ada? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, May 16, 2013

SEELAMAT HARI GURU


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hari ini adalah hari untuk memperingati jasa guru yang telah mencurahkan banyak jasa mereka dalam mengajar kita dan mendidik kita sehingga menjadi insan yang berguna seperti sekarang. Hari ini juga kita mengenang semula jasa yang telah dicurahkan oleh para pendidik yang telah mendidik kita. Tapi, takkan hari ini saja kita ingat jasa dorang? Mestilah kita ingat jasa dorang sentiasa. Bila kita jumpa dorang di luar, kita akan hormat dengan mereka.

Cuma hari ini diwujudkan untuk menjadikan sambutan tahunan dalam mengenang jasa guru kita. Guru kita tak semestinya cikgu-cikgu di sekolah. Ibu, bapa, kakak, abang, bapa saudara, ibu saudara, majikan, suami, isteri dan semua yang terlibat dalam memberikan kita didikan secara langsung mahupun tidak langsung adalah guru kita. So, kita kena juga hargai dorang kan?

Jenuh jugalah kalau macam tu. Sekurang-kurangnya kita sentiasa ingat dan hargai jasa dorang pun bagi saya dah cukup. Kan?

Bila tiba hari guru, kita lebih fokuskan cikgu-cikgu di sekolah. Murid-murid sibuk nak membeli hadiah untuk cikgu-cikgu mereka. Tapi, macam mana dengan "guru-guru" lain yang secara tak langsung mahupun secara langsung mendidik mereka? Tak nak beli hadiah juga ke? Kalau nak beli hadiah untuk semua, mereka tak termampulah.

Cuma ucapan terima kasih pun dah cukup untuk menghargai jasa mereka. Ini cuma pandangan peribadi saya saja. Tiada langsung niat nak mencabuli sambutan Hari Guru ini. Saya sayangkan "Guru-Guru" saya tak kiralah di sekolah ataupun di mana saja saya menimba dan mendapatkan didikan mereka. Tak perlulah nak emosi dengan saya disebabkan entry ini ye? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, May 15, 2013

CECARI DUIT


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Pelik kan tajuk entry post saya kali ini? Hehehe. Saja nak test teknik SEO yang baru saya faham cara nak gunakannya. Teknik SEO ataupun dalam ayat panjangnya Search Engine Optimization adalah teknik yang ramai otai di luar sana gunakan. Teknik SEO yang diaplikasikan dalam blog otai-otai ini akan membantu dorang mendapatkan trafik tanpa perlu bersusah payah.

Korang pernah tengok Movie Hantu Kak Limah Balik Rumah tak? Ada part dorang akan cakap:

"Ce Cite Ce Cite"

Maksudnya adalah "Cuba Cerita Cuba Cerita". So, korang mesti boleh agak apa maksud tajuk di atas kan? Maksudnya adalah "Cuba Cari Duit". Saja saya gunakan ayat dalam movie tersebut sebab agak menarik. Hehehe.

Semua orang cecari duit tak kiralah melalui pekerjaan sambilan ataupun secara online. Memang banyak permintaan bila ada orang buka peluang kerja secara online sebab ramai di antara kita memang cecari duit secara online termasuklah diri saya. Saya pernah cuba pelbagai jenis kerja online dan kerja di rumah. Dan kebanyakkannya memang tipu dan dorang cuma nak duit saya saja.

Saya pernah buat duit dengan menjadi Mystery Shopper untuk restoran makanan segera. Bertahun jugalah saya dapat duit dengan buat penilaian dan makan makan makan percuma. Disebabkan asyik makan makan makan inilah badan saya naik mendadak. Padan muka saya. Kemudian, mungkin disebabkan saya dah terlalu lama menjadi Mystery Shopper untuk syarikat tersebut, saya dihentikan perkhidmatan.

Saya pun pernah apply untuk jadi Jurutaip sambilan di rumah. Kena bayar rasanya RM50 dan apa yang saya dapat, saya kena promote program Jurutaip sambilan di rumah kepada orang lain. Penipu betul. Saya tak nak orang lain tertipu, saya tak promote walaupun saya dah rugi.

Korang yang cecari duit online tu berhati-hatilah. Memang banyak betul penipu dan orang tak berhati perut dalam internet. Dorang tak kisah apa-apa pun selagi dapat duit daripada kita. Sekarang ini saya dapatlah sikit duit dengan buat blog ini. Walaupun tak banyak, takpelah. Mungkin ada rezeki saya pada masa depan. Rezeki datang daripada Allah. Kita berusaha dan terus berusaha. Insya Allah, rezeki akan datang kepada kita.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

PUAN NORISH KARMAN TERSINGKIR


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tadi terlayan Program Masakan - Masterchef Selebriti Musim Kedua. Episod kali ini dorang akan beritahu pasukan yang mana menang dan yang mana kalah. Pasukan yang menang cabaran luar adalah pasukan Biru yang diketuai oleh Celina.

Di peringkat penyingkiran, selebriti yang perlu bersaing untuk mengelakkan dari tersingkir adalah Kechana Devi, Radhi OAG, Che Ta, Lydiawati dan Enot. Masakan yang perlu mereka masak adalah laksa. Nampak senang kan? Tapi sebenarnya bukan senang. Susah juga tau nak masak laksa. Saya tak pernah masak tapi pernah tolong emak saya asingkan isi ikan dari tulangnya.

Enot dan Norish Karman sebenarnya tak berapa sihat dan deria rasa mereka mengalami masalah. Oleh itu, mereka tak dapat rasa dulu masakan laksa mereka sebelum diadili oleh juri. Semua selebriti telah berusaha bersungguh-sungguh dan akhirnya Puan Norish Karman kecundang dan menjadikan selebriti yang ketujuh tersingkir.

Takpelah, ini cuma rancangan realiti je. Tak perlu nak emosi sangat. Kita layan je sebagai hiburan. Hehehe.

p/s : Isu baju tak sama warna pun boleh jadi hangat kan? Hahaha.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, May 13, 2013

HARI-HARI HARI IBU...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Semalam saya perasan ramai juga yang sambut Hari Ibu. Hari yang diadakan untuk mengingati pengorbanan dan memberi penghargaan kepada semua ibu-ibu di dunia. Tapi, buat apa kita nak hargai ibu kita pada hari ibu je kan? Bagi saya, hari-hari adalah hari ibu. Ibu saya gembira pun dah cukup bagi saya.

Seorang ibu juga adalah manusia biasa. Ada perasaan ingin diambil berat dan disayangi. Macam kita juga, kalau tak ada orang ambil berat dan buat tak tahu je pada kita, mesti kita terasa kan? Jadi, jagalah hati ibu kita sebab kalau ibu kita sedih, kita mesti rasa sedih.

Semasa ibu kita masih di sisi kita, kita cubalah jaga dia sebaik mungkin. Kita ni selalu bila ada orang yang kita sayang dekat dengan kita, kita tak peduli sangat. Tapi, bila orang yang kita saya tu pergi jauh, baru kita meraung rindukan dan sayangkan dia. Jangan kita menyesal di kemudian hari. Hargai ibu setiap hari.

Saya mengaku saya bukan jenis tahu untuk tunjukkan perasaan sayang macam cium pipi la dan bagai-bagai lagi. Tapi, jauh di sudut hati saya, saya memang sayang ibu saya sangat-sangat. Kalau boleh, saya nak buat ibu saya sentiasa rasa gembira dan sentiasa senyum.

Ibu saya seorang yang tabah. Ibu saya membesarkan saya dan tiga orang adik saya seorang diri selepas bercerai dengan ayah saya. Saya ingat lagi pekerjaan ibu saya yang mula-mula bila dah balik kampung iaitu kerja mengopek udang. Balik kerja, tangan dan jari ibu habis luka-luka. Demi nak besarkan anak-anak dia, dia sanggup biarkan tangan dan jari dia luka. Kemudian, barulah dia dapat kerja di kilang menjahit baju sehinggalah sekarang.

Jasa ibu memang tak terbalas. Saya tahu saya tak mampu nak balas tapi saya cuba sehabis baik untuk membalas jasa ibu. Terima kasih ibu atas segalanya. Saya akan cuba jadi anak ibu yang terbaik dan sentiasa buat ibu gembira.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, May 12, 2013

GUNAKAN RUANG SEPENUHNYA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Setiap inci ruang yang ada jangan dibazirkan. Gunakan sepenuhnya walaupun bilik tersebut ada bilik A.H.U.

Betul tak? Hehehe.

p/s : A.H.U. adalah bermaksud Air Handling Unit yang digunakan untuk meng'air-cond'kan pasaraya ataupun tempat-tempat yang besar.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, May 10, 2013

KEPUTUSAN GIVEAWAY NASZ : SIAPA NAK TOPUP RM5?



Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua

Tamat sudah Giveaway Nasz : Siapa nak topup  RM5? yang telah saya anjurkan. Ramai juga nak join dan saya mengucapkan berbanyak terima kasih.

Inilah senarai peserta yang join giveaway saya kali ini. Korang boleh berkenalan dengan blogwalking serta tinggalkan komen di blog dorang.

1.  http://mimbarhatiku.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html

2.  http://loveyoucontest.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
3.  http://beyondtotheinfinity.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
4.  http://sabghina.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
5.  http://hakimieinderaputra.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
6.  http://cyanxkamo.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
7.  http://aimionlyforcontest.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
8.  http://truebrotherh00d.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
9.  http://gadisgilasamalolipopandkekchocolate.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
10. http://nidajiwakosong.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
11. http://charliejoined.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
12. http://ezzatie-ezzatie.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
13. http://www.erazfadli.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
14. http://quraistory.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
15. http://fatin04.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
16. http://blog-threeinone.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
17. http://coretangirlblog.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
18. http://khairunnisa3020.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
19. http://annurgiveaway.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
20. http://sweet7cupcakes.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
21. http://segalatentangkita.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
22. http://rightnot.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
23. http://alia-manis.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
24. http://diarionlinenurul.blogspot.com/2013/05/giveaway-naszsiapa-nak-top-up-rm5.html
25. http://elsaulfahdotnet.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
26. http://ienaazaidi.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
27. http://fasyrah89.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
28. http://aennpunyerbelog.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
29. http://www.cikfie.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
30. http://umikasum.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
31. http://alvas-87-contest.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
32. http://whisperofcinta.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
33. http://www.ayuinsyirah.my/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
34. http://merahsitulip.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
35. http://www.miramashimaaru.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
36. http://syimanakhadiah.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
37. http://nostra-fabula.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
38. http://www.mhakimfaiz.my/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
39. http://whenmyhandsmeetthekeybroad.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
40. http://hakimieinderaputra.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
41. http://bintuabuhassan.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
42. http://www.geeazielove4eva.my/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
43. http://cahayasirius.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
44. http://alfian-700.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
45. http://nurfara-hani.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
46. http://sakurayaki.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
47. http://aimienami.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
48. http://asyikin-ga.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm5.html
49. http://bakaljenazahhere.blogspot.com/2013/05/giveaway-nasz-siapa-nak-topup-rm-5.html

Setiap pemenang yang bertuah akan ditentukan berdasarkan nombor yang terdapat di atas. Siapa 6 orang blogger bertuah yang akan dapat topup RM5? Jom kita saksikan :







Itulah dia 6 orang blogger bertuah yang telah dipilih secara rawak menggunakan Random.org. Kepada blogger-blogger yang lain, Insya Allah saya akan buat giveaway lagi. Saya akan cuba jadikan giveaway yang saya buat seringkas dan semudah yang mungkin.

Kepada keenam-enam blogger yang bertuah ini, sila letakkan nombor handphone yang hendak ditopup, perkhidmatan yang digunakan (contohnya celcom, maxis, digi) dan nyatakan korang pemenang bagi nombor berapa di ruang komen di bawah. Jangan risau, komen korang yang mengandungi maklumat di atas takkan saya publishkan dan selesai urusan pen'topup'kan, komen tersebut akan saya delete.

Wassalam.

-NASZ-



Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, May 9, 2013

GIVEAWAY NASZ : SIAPA NAK TOPUP RM5?

SEGMEN TELAH TAMAT


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama rasanya saya tak buat apa-apa giveaway kan? Blogger yang selalu join giveaway yang saya anjurkan mesti tahu. Hehehe. So, kali ini saya nak anjurkan satu giveaway ringkas untuk korang yang berminat.

Hadiahnya ialah :

TOPUP RM5 X 6 ORANG BLOGGER BERTUAH

Cara nak join :

1. Buat satu entry baru. Copy dan paste gambar Header di atas ke dalam entry baru tersebut. Jangan lupa linkkan ke post ini.

2. Salin tajuk ini, "GIVEAWAY NASZ : SIAPA NAK TOPUP RM5?"

3. WAJIB LIKE FAN PAGE DI BAWAH :


4. Promosi giveaway ini kepada kawan-kawan dan ajak dorang join ramai-ramai. Kalau boleh, taglah seberapa ramai rakan korang.

5. Publishkan dan letakkan url post penyertaan korang kat ruang komen di bawah.

Pemenang akan dipilih menggunakan random.org. So, korang joinlah ramai-ramai dan kalau ada rezeki korang, dapatlah Topup RM5 free kan? 

Tarikh tutup Giveaway adalah pada 09.05.2013 jam 10.00 malam. (Tarikh dan masa mungkin diubah mengikut kehendak saya).

p/s : Saya berharap peserta yang join giveaway ini jujur dan mematuhi semua peraturan yang saya minta.

Wassalam.

-NASZ-

Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST MEI 2013 AMERCORNER

Nak join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Kali ini saya nak join satu segmen bloglist dari Amer. Segmen bloglist ini simple je nak join. Tak perlu nak tag, like dan klik bagai-bagai benda. Korang yang nak join cuma perlu follow blog Amer, buat satu entry dan kalau sudi, letakkanlah blog Amer di bloglist korang. Senang kan?

Penting ke bloglist ini?

Mestilah penting. Bila url blog kita berada di blog orang lain, apa saja entry yang kita telah update akan secara automatiknya dikemaskini dalam bloglist blogger tersebut. Memang sangat penting bloglist ini bagi memperkenalkan blog kita kepada orang lain. Sudah semestinya, blogger yang berkunjung ke blog blogger tersebut secara tak langsung akan melihat link blog kita. Kita dapat promosi blog kita secara percuma. Rugi ke?

Jadi, saya ingin mengajak semua rakan-rakan blogger yang join segmen ini. Tak susah mana pun. Senang je. Tarikh tutup segmen ini adalah pada 12hb Mei 2013 jam 11.59 malam.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

KENAPA BANGKITKAN ISU PERKAUMAN?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dalam suratkhabar dua tiga hari banyak keluar berita yang bagi saya seperti ingin menyemai kebencian terhadap kaum lain. Perlu ke kita buat begitu? Kenapa nak cambahkan lagi kebencian antara sama lain?

Negara Malaysia kita bukan besar seperti Amerika Syarikat ataupun Eropah. Negara kita kecil je. Negara kita ini terdiri daripada berbilang kaum. Kalau setiap kaum berbalah dan bergaduh, apa akan jadi dengan Negara Malaysia?

Saya menyeru semua untuk hentikan provokasi di antara kaum di Malaysia. Mari kita bersatu dan bersama-sama majukan Negara Malaysia ini. Mari kita hidup aman dan harmoni di bumi Malaysia.

Apa kata korang?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, May 8, 2013

SAMBUNG IJAZAH SECARA JARAK JAUH DI USM...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Alhamdulillah. Saya berjaya menyambung pelajaran secara jarak jauh bagi Program Pengajian Ijazah Sarjana Muda Pengurusan (Kepujian) Pengkhususan Organisasi di Universiti Sains Malaysia (USM). Rasa nervous juga sebab dah lama sangat tak buka buku dan buat assignment.

p/s : Akhirnya impian untuk sambung belajar tercapai juga.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

TAK HABIS-HABIS LAGI...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

PRU 13 dah habis tapi bila saya pergi sarapan di kedai makan pagi hari dan semalam, masih ada 'bijak pandai' tengah bincang mengenai politik sambil cakap orang itu dan ini salah. Sambil tu tunjuk apa yang suratkhabar tulis.

Jangan kita percaya sangat apa yang ditulis dalam suratkhabar tu. Biasalah, dorang mesti nak lariskan suratkhabar dengan tajuk cerita sensasi. Sebelum nak melatah, kita selidik dulu. Jangan kita hanya baca dari satu sumber saja.

Medium untuk mencari maklumat di Malaysia ini banyak. Cari, kaji dan fikir dari sudut pemikiran kita. Tak perlu rasanya kita cakap kita belajar tak tinggi mana pun. Setiap orang akal. Ilmu dan pengalaman itu yang membantu akal untuk berfikir.

Apa yang saya harapkan, sudah-sudahlah dan berpada-padalah. Kita hina orang itu dan ini, kita dapat dosa kering je. Dosa kita yang ada pun dah tak tertanggung, nak tambah dosa lagi.

Ingatan untuk diri saya juga.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, May 7, 2013

MAYEESA KENA 'KENDURI'...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

minggu lepas, saya dan isteri saya serta Mayeesa balik ke kampung isteri saya. Disebabkan isteri saya mengundi Kuala Kangsar dan saya pula mengundi di Jawi, Penang. Saya kenalah redha untuk tinggalkan isteri dan Mayeesa di kampung isteri saya.

Malam sebelum nak pilihanraya 13, isteri saya beritahu nyamuk 'kendurikan' muka dan kepala Mayeesa. Habis berbintik merah muka dia. Isteri saya hanya perasan pagi keesokannya.

Kesian Mayeesa. Biasanya, nyamuk tak lah banyak macam malam tu. Kita kena gigit dengan seekor nyamuk pun dah terasa gatal, inikan pula Mayeesa yang kena gigit dengan berpuluh-puluh ekor nyamuk. Geram saya dengan nyamuk-nyamuk ni tapi nak buat macam mana, benda dah jadi.

Dah beli krim untuk sapu kat tempat kena gigit tapi masih tak surut lagi. Risau Mayeesa kena demam je. Harap tak ada apa-apa.

p/s : Mayeesa tetap comel walaupun muka penuh bintik-bintik merah.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

MAYEESA YANG DEMAM...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Ini cerita minggu lepas. Saya tak sempat nak update dalam blog tapi gambar di bawah ini, isteri saya uploadkan dalam Facebook dia. Saya curi je. Hehehe.


Mayeesa demam sampai nak tidur pun menangis. Tak selesa kot. Ada ubat demam masa Mayeesa buat suntikan umur 3 bulan dulu tapi rasanya dah expired. Nurse yang bagi ubat demam tu dulu cakap ubat demam ini hanya boleh tahan lebih kurang 3 minggu je rasanya.

So, isteri saya dah memang beli Pelekat Bye Bye Fever dan buat simpanan kalau Mayeesa demam. Sebab itu dalam gambar ada tampalan di dahi Mayeesa. Korang tengok Mayeesa duk gelak-gelak tu sebab isteri saya tengah agah-agahkan dia. Mayeesa ini suka bila orang agahkan dia.

Esoknya, isteri saya rasa badan Mayeesa still panas dan minta saya bawa Mayeesa serta isteri saya ke klinik kesihatan. Sampai je klinik, check suhu badan, dah turun pula. Tapi, pegawai perubatan tu bagi juga ubat demam dan ubat selsema in case Mayeesa demam balik.

Nasib baik dah sembuh. Huhuhu. Risau juga sebab dia menangis tak selesa malam-malam sampai tersedu-sedu.

p/s : Sekarang ini muka Mayeesa kena gigit nyamuk sampai berbintik-bintik merah masa duduk kat kampung. Nanti saya updatekan.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, May 6, 2013

KORANG PERNAH BUAT MACAM INI?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Korang tengok gambar di atas. Saya mengaku kalau memasak di dapur, mesti saya buat perkara seperti kat atas. Takut woo... Minyak panas. Hehehe.

Biasalah tu. Saya bukan pandai masak sangat. Cuma masak yang simple-simple je bolehlah.

Anyway, ada sesiapa pernah buat macam saya ni  tak? Reply di ruang komen kat bawah tu.

From,

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN REVIEW PERCUMA

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya pun tengah bosan dan tak tahu nak update apa, saya terperasan ramai rakan blogger di bloglist saya join segmen review percuma ini. Macam menarik. Lagipun, dah lama tak ada oran gnak review blog saya. Hehehe.

Bagus juga kalau ada orang review blog kita. Sebab kita bukan perasan kelemahan blog kita. Pembaca blog kita saja yang tahu bagaimana prestasi blog kita. Mungkin cantik dan bagus di mata kita tapi di mata pembaca kita tidak.

Jangan fikir,

"Ini blog aku, aku punya pasallah nak buat macam mana pun"

Kalau korang nak buat blog yang korang tak nak orang lain baca, saya pun tak kisah. Tapi, kalau korang buat blog nak orang lain baca, jangan sombong. Terima kritikan dan perbaiki blog korang. Blog saya pun bukan bagus dan masih banyak kena diperbaiki lagi.

Tarikh tutup untuk segmen ini belum lagi dikenalpasti oleh penganjur. So, jemput join segmen ini ramai-ramai.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, May 5, 2013

KORANG DAH MENGUNDI?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hari ini ramai yang post status Facebook gambar jari berdakwat kekal. Kira hari ini boleh dipanggil hari jari semalaysia. Hehehe.

Saya dah menjalankan tanggungjawab saya sebagai rakyat Malaysia. Korang pula?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, May 1, 2013

DIA PULA YANG BANGUN AWAL...


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hari ini adalah Hari Pekerja. So, ramai yang cuti hari ini. Ada yang pastinya kerja dan mungkin akan dapat cuti gantian. Setidak pun dapat triple pay gaji hari ini. Apa-apapun, Selamat Hari Pekerja kepada semua pekerja yang cuti dan yang bekerja.

Hari ini saya cuti. Semalam pun saya hampir tak perasan hari ini cuti. Nasib baik tahu semalam. Kalau tahu hari ini, pagi-pagi bangun, siap-siap pakai baju kerja dan pergi pejabat takde orang. Tak ke naya? Hehehe.

Pagi tadi pun saya terjaga awal tapi disebabkan saya dah tahu hari ini hari cuti, saya sambung tidur balik. Selepas beberapa tidur, saya terdengar suara Mayeesa menangis beralun-alun. Saya pun toleh ke arah Mayeesa dan Mayeesa dah pun bangun. Isteri saya cakap Mayeesa dah bangun awal pagi tadi dan dah mandi pun.

Biasanya Mayeesa ini bangun lambat je. Saja biarkan dia tidur lama sikit. Tapi, lain pula hari ini. Orang lain nak bangun lambat tapi Mayeesa pula yang bangun awal. Sekarang ini pun dah pandai merengek minta orang main dengan dia. Suruh kita sembang dengan dia. Kita sudah semestinya tak faham apa yang dia nak bagitau. So, layan je la.

Seperti biasa, Mayeesa akan berpusing dan meniarap. Dengan sebelah tangan dalam mulut, dia mula merengek dengan nada yang dia rasa menarik. Bila tengok orang tak layan dia, lagi kuat dia merengek. Mayeesa merengek dan kemudian dia akan berhenti, mata tengok sekeliling ada tak sesiapa layan dia, kalau tak ada, dia terus merengek.

Rasa nak gigit-gigit telinga comel dia. Geram. Hehehe.

p/s : Gambar di atas hasil sahabat saya dan isteri saya. Terbaik!

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

ZAIN SAID MOHON MAAF TERBUKA DALAM SIARAN LANGSUNG...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Mesti korang tahu tentang Zain Saidin "menegur" juri a.k.a Profesional Chef dalam Rancangan Realiti MasterChef Selebriti 2 episod minggu lepas. Kalau korang tak tahu, sila baca di SINI dulu sebelum terus scroll ke bawah.

Zain Saidin telah muncul bersama dengan Chef Jo, Chef Adu dan Chef Zubir dalam rancangan MeleTOP yang disiarkan secara langsung di Astro Ria pada 30hb April ia sehari selepas entry ini ditulis. Di dalam siaran langsung itu, Zain Saidin telah memohon kemaafan secara ikhlas daripada ketiga-tiga Chef yang juga juri MasterChef Selebriti Musim Ke-2 di atas "teguran" yang agak tak sopan dan tidak menghormati para Chef.


Baguslah sebab Zain Saidin cepat sedar kesalahannya dan terus minta maaf secara langsung pula tu. Lagipun, Rancangan Realiti MasterChef Selebriti ini satu Malaysia tengok. Walaupun Zain Saidin mengatakan dia "dipergunakan" untuk dijadikan seperti dia jahat tapi kalau tidak diedit sekalipun, "teguran" kasar Zain Saidin masih akan dikritik. Sebabnya Zain Saidin tak menghormati pertandingan tersebut dan paling penting, juri a.k.a Chef yang memberikan keputusan.


Harap Zain Saidin beringatlah sebab dia merupakan selebriti. So, segala tindakannya akan diperhati oleh peminat. Saya bukan jenis fanatik sangat tapi cuma menonton di masa lapang saja. Lagipun, takkan pasang Astro tapi tak guna kan?


Orang nak bagi kita ilmu, jangan kita sombong. Bukan senang tau orang macam Chef Profesional dalam MasterChef Selebriti nak bagi ilmu memasak? Anyway, good job Zain Saidin di atas keberanian dia untuk memohon maaf secara langsung di Rancangan MeleTOP.

p/s : Lawak bila Nabil tanya kepada Chef tentang "UNDI MASUK" sebab Zain Saidin dah minta maaf. Tapi, mungkin ada sebab ia adalah rancangan realiti. Mungkin saja ye?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka