KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Wednesday, February 27, 2013

BILA MAYEESA NAK MAKAN UBAT...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Isteri saya yang beritahu apa yang Mayeesa buat dan mencuit hati dia. Walaupun umur Mayeesa mencecah hampir 2 bulan, tapi Mayeesa dah cerdik.

Begini, petang semalam, Mayeesa buat ragam. Menangis je. Mungkin sebab nak buang air besar tapi tak boleh keluar. Lagipun Mayeesa demam sebab kena suntikan di klinik hari sebelumnya. Memang nurse dah pesan Mayeesa mungkin akan demam dan berikan ubat demam.

Masa Mayeesa tengah menangis tu, isteri saya letakkan Mayeesa di bawah sekejap dan pergi ke dapur. Bila tengok mama dia tak layan dia, terus Mayeesa menangis kuat-kuat. Kemudian, mama dia ni datang balik dan duduk di sebelah Mayeesa sambil memegang plastik hitam.

Mama Mayeesa pun buka plastik hitam dan secara spontan Mayeesa pun diam. Mata dia besar tengok ke arah plastik hitam itu dengan perasaan ingin tahu apa ada di dalamnya. Mama Mayeesa keluarkan sebotol ubat demam yang diberikan oleh klinik. Mayeesa tengok je. Tak ada respon. Kemudian, mama Mayeesa keluarkan PICAGARI dan dengan pantas Mayeesa menangis.

Rupa-rupanya Mayeesa tahu ini masa untuk makan ubat bila nampak PICAGARI. Dah cerdik Mayeesa sekarang ini. Inilah pe'el dia time makan ubat. Mayeesa ini memang tak suka makan ubat. Masa makan ubat je, terus menangis sekuat-kuatnya.

Tapi, masa isteri saya ceritakan, saya terus terbayangkan dan terus tergelak. Ini baru umur hampir 2 bulan. Nanti dah umur 2 tahun, macam manalah nak bagi Mayeesa ini makan ubat? Mesti mencabar?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, February 26, 2013

NAMA KARNIVAL KERJAYA TAPI...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya baru balik dari pergi Karnival Kerjaya Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) di Sekolah Menengah Sains Bagan Datoh Perak. Saya temankan isteri saya yang nak cuba hantar Resume dan mohon kerja sebagai penjawat awam.

Nama program adalah Karnival Kerjaya. Sebagai orang awam, korang yang datang sudah semestinya akan menganggap akan ada temuduga terbuka dan peluang kerja di sektor awam kan? Tapi, malangnya, Karnival Kerjaya ini hampir 90% adalah cuma pameran.

Apa yang saya tengok dan dengar dari mulut isteri saya, kebanyakkannya pameran setiap jabatan kerajaan yang terlibat dan ada juga jawatan sebagai Sukarelawan di Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan Agensi Dadah Kebangsaan (ADK). Jabatan lain hanya datang untuk buat pameran saja.

Isteri saya rasa tak puas hati juga sebab rasa macam buang masa saja datang. Lagipun, penerangan yang diberikan sesetengah jabatan seperti 'melepaskan batuk di bawah tangga' saja. Layan tak nak je. Yang paling best, isteri saya beritahu ada jabatan kerajaan tersebut boleh cakap,

"Ambil Brosur ini. Apa-apa maklumat lanjut, boleh baca di laman web kami"

La... Habis tu buat Karnival Kerjaya ini untuk apa? Cuba bayangkan, orang nak datang karnival ni jauh-jauh semata-mata nak dengar ayat tu je. Sepatutnya kenalah ada temuduga terbuka dan peluang kerja. Ini tidak, karnival ini hanya semata-mata untuk "Pameran" saja.

Entahlah. Harap program selepas ini, dorang ambil maklum.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

DOMINO'S PIZZA - KALI PERTAMA DAN KALI TERAKHIR...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Malam semalam, saya bawalah wife saya dan Mayeesa ke Teluk Intan sebab nak bayar loan bulanan kereta. Kemudian, saya ingat nak bawa wife saya makan pizza. Mula-mulanya memang target nak makan Pizza Hut, tapi hujan turun lebat pula. Takut Mayeesa kena hujan. So, saya pun cadangkan Domino's Pizza di Giant Teluk Intan.

Ini kali pertama kami nak cuba makan di Domino's Pizza. So, wife saya pun kata 'OK'. Sampai je di restoran Domino's Pizza ini, ada sepasang je pelanggan tengah minum Air Revive satu tin. Lengang je ruang makan a.k.a Dine In restoran ini. Saya memang rasa pelik sebab biasanya restoran sebegini ramai orang. Tak pun adalah 5,6 orang tengah makan.

Saya dan wife pun terus masuk dan ke kaunter. Seorang staf lelaki yang tengah bercakap dengan kawan-kawan dia di luar bergegas masuk.

Staf : Ya? (Muka tak senyum)

Saya : (Tengah membelek-belek menu yang ada di kaunter. Ternampak satu menu dan terus bertanya,) Set ini kalau saya nak tukar air Pepsi ini ke air lain boleh ke?

Staf : (Dengan wajah konfius) Tak boleh rasanya. Harga nanti kira lain.

Wife Saya : Minuman panas ada tak?

Staf : Takdelah. Cuma ada yang sejuk je.

Saya : Air Mineral?

Staf : Takde. Kami boleh letakkan air kosong dalam cawan.

Wife Saya : Oklah kalau macam itu.

Saya : (Saya pun belek-belek menu dan ternampak menu seperti gambar di bawah)


Saya : Saya nak yang inilah. Air boleh tukar Ice Lemon Tea kan?

Staf : Errr...(Dia tengok menu tu). Boleh.

Saya : Ada pilihan roti ni. Saya nak Garlic Bread.

Staf : Ok encik. Minta nombor telefon encik?

Saya : Buat apa?

Staf : Untuk rekod kami.

Saya : Owh... 01XXXXXXXX.

Staf : Nama encik?

Saya : Naser.

Staf : Ok. Pizza encik yang nipis, sederhana atau tebal?

Saya : Bukan dalam set ini dah ditetapkan ke? Ini dia tulis regular. (Sambil tunjuk pada menu tadi)

Staf : Encik boleh pilih antara nipis, sederhana atau tebal?

Saya : Bagi saya sederhana la.

Staf : Ok. Semuanya RM36.30.

Saya pun keluarkan duit dan bayar.

Staf : Dalam 15 minit akan siap.

Saya : Ok. Terima kasih.

Saya pun berlalu pergi duduk di meja dengan wife saya dan Mayeesa.

Seperti di Pizza Hut, saya fikir pihak Domino's Pizza akan hantar ke meja kami tapi nama saya dipanggil untuk ke kaunter ambil makanan dan minuman kami. Saya dengan muka kebingungan ke kaunter untuk ambil makanan dan minuman kami.

Wife Saya : La... Bukan dorang hantar ke meja ke?

Saya : Entah. Kita makan je la. Memang sah takkan datang lagi makan kat sini la.

Wife Saya : Betul tu.

Kami pun makan cepat-cepat sebab Mayeesa dah mula meragam. Kalau beginilah cara mereka, baik saya minta bungkus dan makan di rumah je. Takpelah, lain kali memang saya takkan makan di Domino's Pizza dah.

Yang paling teruk, saya minta Garlic Bread, dorang bagi Cinnamon Bread. Nasib baik Cinnamon Bread ini sedap juga. Saya layan je la. Lepas itu, masa saya ambil makanan dan minuman Ice Lemon Tea yang masih di dalam tin, saya tanya staf itu mana air mineral yang tadi kata boleh letak dalam cawan. Dia cakap memang dorang tak sediakan air dalam cawan sebegitu. Tadi staf yang lagi satu cakap boleh bagi, sekarang staf ini kata tak boleh bagi.

Dalam hati rasa kecewa sangat sebab service tak memuaskan, makanan tersilap bagi, informasi tentang menu jualan pun lemah, senyuman memang tak ada dan layanan memang hancur.

Lagi satu, dalam resit saya, langsung tak ada Set yang saya pesan di atas tapi dalam resit itu saya semacam order secara berasingan saja. Memanglah mahal dari harga set tersebut. Kecewa sangat saya dengan Domino's Pizza. Memang saya dan wife saya takkan makan di Domino's Pizza lepas ini.

Mungkin pihak pengurusan dorang kena buat latihan tentang bagaimana teknik melayan pelanggan dan mungkin kena ajar dorang untuk 'senyum'.

Korang pernah kena macam saya ini di mana-mana restoran?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, February 24, 2013

SEKITAR MAJLIS BERENDOI DAN CUKUR RAMBUT MAYEESA...

Assalamualaikum dan salm sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sebelum ini saya ada buat satu post berkenaan Majlis Berendoi dan Cukur Rambut Mayeesa. Korang boleh baca di SINI. Pada masa itu saya tak dapat publishkan apa-apa gambar sebab saya update blog gunakan handphone saya saja. Post kali ini saya akan letakkan gambar untuk tatapan korang.

Mama Mayeesa : Buaian Dibuat Khas Untuk Mayeesa

Mayeesa : Apa ada kat atas kepala saya ni?

Mama Mayeesa : Hiasan Bunga la sayang. Kan Mayeesa perempuan.

Mayeesa : Owh... Takpelah. Saya tidur dulu.

Mayeesa : Macam senget je bunga ni. Nak kena betulkan ni dulu.

Mayeesa : Orait. Dah betulkan dah. Nasib baik sempat sebelum tangkap gambar.

Mayeesa : Tengok apa tu? Nak kena 'Fire'?

Mayeesa : 'FIRE'!!! (Gaya Ultraman Mayeesa)

Inilah Emak Saudara dan sepupu Mayeesa yang telah kena 'Fire' Mayeesa. Hehehe.

Mayeesa : Sedap pakcik-pakcik ini Marhaban sambil Mengendoi saya. Tapi, 'pitching' ada lari sikit dan lontaran suara tak berapa jelas. Tapi, anda semua memiliki sinaran seorang bintang. Tahniah!

Mayeesa : Kenapa rasa kepala saya lain macam saja?

Mayeesa : Rasa macam sesuatu kena potong saja. Apa yang dorang potong atas kepala saya ni?

Mayeesa : Arghhh.... Dorang potong rambut saya. Tolong! Tolong Papa!

Mayeesa : Mama dan Papa, sanggup Mama dan Papa membiarkan dorang ini memotong rambut Mayeesa? Kenapa Mama? Kenapa Papa?

Papa Mayeesa : Sikit je Mayeesa. Nanti kita cukur rambut Mayeesa sampai botak tau? Hehehe.

Mayeesa : Hah?! Tidak!!!!!

Mayeesa : Ramainya datang nak tengok rambut saya kena potong. Istimewa betul rambut saya ni kan? 

Segala dialog di atas adalah rekaan saya sendiri. So, korang janganlah percaya dengan dialog di atas ye? Alhamdulillah, majlis berendoi dan cukur rambut Mayeesa berjalan dengan lancar. Majlis diadakan pada 11hb Februari 2013 bersamaan Cuti Sambutan Tahun Baru Cina Hari Kedua. Ramai juga yang hadir untuk memeriahkan majlis sampaikan ada yang bertanya kepada bapa mertua saya,

"Ini kenduri cukur rambut atau kenduri kahwin?"

Sekarang Mayeesa telah 'kehilangan' rambutnya tapi dia masih lagi 'cool'. Hehehe.

Mayeesa : Walaupun rambut saya telah 'hilang', gaya mesti ada sebab saya memang comel.

Semoga Mayeesa terus membesar dengan baik dan menjadi anak yang solehah. Amiiinnn.

Wassalam.

-NASZ-












Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, February 20, 2013

KENAIKAN GAJI + ELAUN PERUMAHAN PENJAWAT AWAM


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya pun baru dapat tahu tengah hari tadi. Ternampak kawan saya post status di Facebook berkenaan kenaikan Gaji penjawat awam termasuk Elaun Perumahanan. So, saya pun cuba nak cari tapi MV ada update blog tentang perkara ini. So, saya baca dari blog dia dan terus ke sumber berita inilah.

"Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak berbesar hati di mana akan bertindak meluluskan kenaikan gaji kakitangan awam 2013 sekitar RM400 dan elaun perumahan dinaikkan kepada (antara RM350-RM450). Dan dijangka kenaikan gaji kakitangan awam dan elaun perumahan (ETP) akan diluluskan pada seawal hari Khamis ini atau selewat-lewatnya awal minggu hadapan."

Perkara ini belum disahkan lagi. Selagi belum keluar apa-apa penyataan, kita dengar je la. Sebab kadang-kadang masa umumkan perkara sebegini, memang nampak cantik. Tapi, masa nak laksanakan nanti, dah nampak tak cantik dah. Contoh yang paling terdekat, Skim Gaji Baru yang ditolak oleh semua penjawat awam tahun lepas.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, February 12, 2013

MAJLIS CUKUR RAMBUT MAYEESA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Alhamdulillah, semalam (11.02.2013), majlis cukur rambut Mayessa telah berjaya disempurnakan. Terima kasih kepada semua ibu mertua, bapa mertua, kakak ipar, abang ipar saya yang bersusah payah memasak dan menyediakan khemah, meja dan kerusi.

Ramai juga yang datang ke majlis ini. Cuma tak sangka ramai sehingga nasi pun habis. Terpaksa masak nasi yang baru.  Ada orang yang datang tanya,

"Ini kenduri cukur rambut ke kenduri kahwin? Ramainya"

Dah orang datang, takkan nak suruh balik kan? Biarlah ramai daripada tak ada orang langsung. Lagipun, lauk-pauk yang ada pun sedap-sedap. Rugi korang tak pergi tau? Hehehe.

Gambar saya tak dapat nak letakkan sekarang sebab line internet kat sini slow teramat sangat. Lagipun masa nak tulis post ini pun terkedek-kedek nak publishkan. In Shaa Allah, saya dah balik ke Bagan Datoh nanti, saya publishkan sekitar majlis kenduri cukur rambut Mayees ye?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, February 8, 2013

PAKEJ KOMUNIKASI BELIA : 1 BULAN DILANJUTKAN KE 3 BULAN


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Pihak SKMM telah keluarkan kenyataan bahawa setiap pendaftaran untuk mendapatkan Rebat Telefon Pintar yang sebelum expired selama 1 bulan dari tarikh korang daftar akan dilanjutkan ke 3 bulan. So, korang adalah masa untuk kumpul ataupun tentukan Telefon Pintar yang mana korang nak beli menggunakan Rebat tersebut.

Kalau korang dah daftar bulan Januari yang lepas, secara automatiknya tempoh sah penebusan Rebat Telefon Pintar itu akan dilanjutkan kepada 3 bulan dari tarikh korang mendaftar. Bagus juga dorang lanjutkan sebab dalam masa sebulan nak tentukan Telefon Pintar mana nak beli,nak kira budget  dan kumpul duit lagi, rasanya macam tak sempat la pula.

So, korang yang belum mendaftar lagi, bolehlah cepat-cepat mendaftar. Telefon Pintar mana yang pilihan korang? Mana saya tahu? Korang pilihlah sendiri.

SUMBER

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

KENAPA SAYA PILIH NUFFNANG?


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua rakan-rakan blogger semua.

Saya buat blog. Saya suka letak iklan Nuffnang. Kenapa?

Bagi saya, Nuffnang ini mudah saja. Saya pernah cuba letak iklan daripada Adverlets tapi tak sebagus Nuffnang. Selain Adverlets, saya cuba juga daftar untuk Innity tapi bila tengok syarat-syaratnya yang nak sekurang-kurangnya beribu-ribu Unique Visit (UV) ke blog kita, terus terkedu saya. Yelah, blog saya ini tak ada la sampai UV beribu-ribu. Biasa-biasa je.

Bagi saya, seorang blogger biasa ini, iklan daripada Nuffnang inilah yang paling sesuai. Saya pun salah seorang ahli Glitterati Nuffnang. So, dapatlah sedikit keistimewaan daripada pihak Nuffang seperti senang dapat iklan.

Alhamdulillah, rezeki saya ada dengan Nuffnang. Walaupun tak banyak, sekurang-kurangnya ada juga duit yang datang daripada hobi saya ini.

Korang setuju tak dengan pendapat saya?

p/s : Kepala tengah ting tong. Tak cukup tidur.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

HADIAH DARI BLOGGER UNTUK MAYEESA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Petang tadi terima satu bungkusan yang dihantar menggunakan Pos Laju ke rumah saya. Rupa-rupa bungkusan itu daripada sahabat saya di dunia blog ini, saudara Remy Hazza. Hadiah yang dihantar ini adalah untuk Mayeesa.

Terima kasih banyak-banyak ye Remy? Susah-susah je. Nanti Remy kahwin, jemputlah, kalau tak ada aral melintang, In Shaa Allah saya akan sampai dengan hadiah untuk Remy pula.

Saya kenal Remy ini melalui dunia blog saja. Belum pernah bersua muka mahupun keluar minum sekali. Mungkin suatu hari nanti, kita akan berjumpa dan mungkin juga saya akan anjurkan Mini Blogger Gathering untuk rakan-rakan blogger berkumpul sambil berkenal-kenalan dan mungkin boleh main bowling sama-sama.

Entah bila saya nak buat kan? hahaha. Kalau jadi buat Mini Blogger Gathering tu, korang setuju tak?

p/s : Uncle Remy, Mayeesa cakap terima kasih sebab bagi hadiah kat Mayeesa. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, February 7, 2013

BL1M PUN ADA LAGU?


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Mesti korang pernah dengar tentang BL1M ni kan? Ataupun nama penuhnya, Bantuan Lesen 1Malaysia. Bantuan Lesen 1Malaysia adalah untuk Warganegara Malaysia berumur 17 tahun hingga 40 tahun yang tiada apa-apa lesen serta hanya untuk pengambilan Lesen B2 sahaja. Syarat-syarat lain korang bacalah sendiri kat website dia.

Cuma saya agak terkejut sebab BL1M ini pun ada lagu dia. Siap ada elemen hiphop lagi. Rasa lawak dengar tapi sedap juga. Catchy je muzik dia. Korang dah dengar belum?

Kalau korang nak dengar sambil nyanyi liriknya sekali, korang pergi ke SINI. Korang dengar dulu dan kongsikanlah pendapat korang kat ruang komen di bawah ye?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SEMAKAN BR1M 2.0...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

BR1M 2.0 atau nama panjangnya Bantuan Rakyat 1 Malaysia 2.0 telah dilancarkan oleh Perdana Menteri pada awal bulan Februari 2013 hari itu. Kata Perdana Menteri, BR1M 2.0 ini akan diagih-agihkan selewat-lewatnya akhir bulan Februari 2013. Tapi, kepada korang yang mohon BR1M 2.0 tak kiralah RM500 untuk Pemohon Berkeluarga atau RM250 untuk Pemohon Bujang, korang kenalah semak dulu status permohonan korang. Gagal atau Lulus.

Korang boleh semak status BR1M 2.0 korang dengan cara :

1. Secara Online
Dimaklumkan semakan secara online akan dikemaskini dalam Bulan Februari atau korang boleh hantar email pertanyaan status korang ke belanjawan2013@treasury.com.my.

2. Secara Pos
Semua pemohon BR1M 2.0 akan menerima surat pengesahan status dan sekiranya lulus, dorang akan maklumkan sekali tarikh dan  tempat majlis penyerahan Baucar BR1M 2.0 tersebut akan diadakan.

3. Melalui Talian Hotline
Pemohon BR1M 2.0 boleh menelefon ke talian Hotline iaitu 1-800-222-500 atau 1-300-88-3010 bermula 11hb Februari 2013. Talian Hotline ini akan beroperasi bermula 9.00 pagi hingga 5.00 petang setiap hari bekerja.

So, kepada semua pemohon BR1M 2.0, lebih baik semak dulu status permohonan sebelum buat apa-apa tindakan ye?

p/s : Kalau ada rezeki Mayeesa, dapatlah kan?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, February 6, 2013

MAKANAN MENCEGAH PENYAKIT...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Ye ke 'benda' dalam bulatan merah tu makanan mencegah penyakit? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

PENULIS KISAH HANTU UiTM LENDU DIPANGGIL HEP


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Baru-baru heboh satu facebook tentang seorang pelajar di UiTM Lendu yang menceritakan tentang kisah seram yang berlaku di kampusnya. Memang terus popular dia disebabkan satu entry saja. Saya pun ada baca entry tersebut. Memang panjang berjela tapi disebabkan nak tahu sangat, habis saya baca. Saya ni bukan jenis suka baca entry panjang-panjang tapi dalam sejarah blog saya, entry si Ruzanna mampu buat saya baca sampai habis.

Lagipun, saya ini ex-student UiTM juga. Walaupun berbeza UiTM tapi UiTM tetap di hati. Wife saya pun ex-student UiTM juga. Mungkin ada benar apa yang diceritakan oleh si Ruzanna ini tapi mungkin ditokok tambah melebih-lebih sangat. Saya akui memang susah sangat atau mustahil untuk kita buktikan ketulenan kisah-kisah hantu ini.

Contohnya korang jumpa hantu, korang pasti hantu yang korang jumpa atau masa itu korang berhalusinasi saja? Saya yakin korang pun tak pasti sebab saya pun kadang-kadang tak pasti juga. Tapi, kalau betul-betul jumpa pun, macam mana korang nak buktikan? Cakap dari mulut saja tak cukup tanpa disertakan apa-apa bukti yang boleh menyokong cakap kita itu.

Harap hal ini akan menjadi pengajaran kepada semua pelajar sebelum mengeluarkan apa-apa penyataan sebab seperti kes ini, ia melibatkan maruah UiTM Lendu. Fikir dulu, baru buat. Korang kan pelajar universiti?

Korang nak baca berita penuh, boleh baca di SINI.
Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, February 5, 2013

RUPANYA MACAM INILAH RASANYA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sejak ada ada anak ini, baru saya faham beginilah rasanya ibu dan ayah saya nak membesarkan saya. Betapa susah pun dorang tak buang saya sehingga apa yang telah saya jadi hari ini. Masa kita kecil dulu, mana kita tahu apa yang telah kita buat. Menangis tak tentu pasal. Meragam sampai letih ibu dan ayah kita melayan kita.

Tapi, sehingga ke hari ini, ibu saya masih 'simpan' saya. Tak macam ibu-ibu yang saya baca di Akhbar, 'buang' anak sana sini, dera anak, hempas anak malahan bunuh anak sendiri pun ada. Padahal anak itu adalah anugerah dan tanggungjawab kita.

Ibu saya dah banyak berkorban untuk besarkan saya. Saya tahu tapi saya tak rasa. Memang mudah saya tahu dari cerita yang ibu saya ceritakan tapi macam mana rasanya? Sekarang ini baru saya tahu. Tapi, susah payah jaga anak ini akan terbalas nanti. Allah tak pernah abaikan kita. Cuma Allah hantarkan ujian kepada kita supaya kita sentiasa ingat pada Dia.

Tak cukup tidur, rasa penat, tak boleh nak buat apa dan lain-lain itu adalah lumrah bagi pasangan yang ada anak. Kepada korang yang dah ada 2, 3, 4 orang anak tu, memang saya respek sebab kalau nak jaga seorang anak pun dah pening kepala, inikan pula 2, 3, 4 orang anak kan?

Sementara Mayeesa nak membesar ini, saya nak jaga dia dan tak mahu jadi seperti ayah-ayah yang di luar sana. Menghempas anak ke sofa dan bagai-bagai. Sebab nanti Mayeesa dah besar nanti, saya dah tak boleh gomol-gomol dia macam sekarang. Sebab mesti dia akan malu dengan kawan-kawan dia.

Korang yang ada anak, hargailah anak korang tu ye? Itu rezeki korang. Ada orang tunggu bertahun-tahun tapi tak dapat seorang pun. Padahal, dari segi kewangan dan persediaan, dorang boleh dikatakan sudah bersedia. Cuma Allah yang tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

TAK PAYAH PERGI GYM...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Setiap kali nak bagi tidur tidur Mayeesa, pelbagai teknik terpaksa saya gunakan. Memang tangan saya boleh dapat muscle sebab dodoikan Mayeesa je. Kita tak tahu apa yang Mayeesa nak sebab dia mana boleh cakap lagi. Nanti tiba-tiba dia bercakap, terkejut juga saya.


Mayeesa tidur sekarang pun dah pandai bergaya. Siap lapik tangan bawah kepala lagi. Ada kalanya tidur sambil tutup telinga dan kadang-kadang tidur sambil tangan di pipi serta buat mulut macam nak cium orang. Comel la konon. Tapi, Mayeesa memang comel. Ikut siapa? Ikut muka bapa dia la. Hehehe.

Tak perlu saya nak ke gym dan memang saya tak pernah ke gym, tangan saya mungkin akan ber'muscle' selepas beberapa lama 'berlatih' mendodoikan Mayeesa. Mesti akan ada orang tanya,

"Nasz, bila masa engkau pergi gym? Dasat muscle engkau"

Hehehe. Tak mungkin orang akan tanya soalan di atas kan? Sekarang saya pun dah gemuk sikit. Sikit je. Tangan saya akan ber'muscle' atau tidak? Kita lihat nanti beberapa bulan atau tahun nanti. Mungkin ber'muscle' atau mungkin makin 'cubby'. Hehehe.

Korang rasa macam mana?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

CONTEST : BLOG BERTUAH 2013

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tengah blogwalking berselang seli dodoikan Mayeesa, terjumpa satu contest yang dianjurkan saudari Eza Haniza. Nampak macam menarik dan simple je syarat nak join. So, saya decide nak try join. Mungkin ada rezeki Mayeesa kan? Hehehe.

Cik Eza Haniza ni minta 3 sebab kenapa sepatutnya blog saya terpilih sebagai blog yang terbaik. Saya pun rasa blog saya ini blog yang biasa-biasa je. Tak ada apa-apa keistimewaan pun. Tapi, saya bagi jugalah sebab-sebab kenapa blog saya patut terpilih :

1. Blog saya ringan dan simple saja. Saya cuba nak jadikan blog saya ini sesimple mungkin supaya mudah blogger lain explore blog saya.

2. Entry yang saya tulis taklah panjang sangat dan taklah pendek sangat, sedang-sedang je. Lagipun, saya suka gunakan bahasa mudah dan santai. Kita dah selalu sangat tengok ayat santai di luar dunia blogger kan? So, bacalah blog saya dengan santai ye? Hehehe.

3. Blog saya ini adalah Identiti diri saya. Apa yang saya tulis di blog ini memang lahir secara spontan dari hati dan minda saya. Apa yang korang tengok di blog saya, itulah diri saya yang sebenar.

Blog picisan saya ni taklah kemas mana. Biasalah, blog orang lelaki memang tak ada bling bling dan sebagainya. Saya rasa macam semak je widget-widget tu. Lagipun, saya nak pastikan blog saya ringan dan senang loading.

Contest ini tamat pada 7hb Februari 2013 jam 12.00 tengah malam. So, jom ramai-ramai join contest ini. Mungkinkah ada rezeki korang?

p/s : Kepada blogger yang datang melawat ke blog saya ini, kalau rajin, tolong beritahu Cik Eza Haniza kenapa blog saya layak terpilih ye? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, February 4, 2013

1 LAGU = RM2 JUTA


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Heboh di Facebook tentang jemputan PSY yang popular dengan lagu Gangnam Style untuk buat persembahan di Malaysia sempena Sambutan Tahun Baru Cina nanti. Bayaran yang dibayar adalah RM2 Juta untuk satu lagu. Uish... Mahalnya. Saya pun tak pasti sama ada berita ini palsu atau memang benar-benar berlaku.

Tetapi, pada pendapat saya, daripada membazir duit tersebut untuk jemput Artis Korea PSY tu buat persembahan di Malaysia, apa kata jemput saja artis-artis yang ada di Malaysia ini untuk buat persembahan. Apa salahnya. Kata suruh support barangan Buatan Malaysia. Tak salah kalau kita support artis Malaysia juga. Dorang pun ada bakat menyanyi dan boleh menyanyi.

Susah sangat, suruh artis Malaysia yang nyanyi dan menari Lagu Gangnam Style tu. Tak susah mana pun kalau setiap hari berlatih. Kan? Hehehe.

Di Malaysia ini, ada rakyat yang perlukan duit tu. Sumbangkan kepada mereka. Ringankan beban mereka. Tak pun beri kepada rakyat Cina yang nak menyambut Tahun Baru Cina kali ini tapi tak mampu. Rakyat pun gembira dan rasa kurang sikit beban dorang.

Itu baru jemput PSY buat persembahan 1 lagu dah kena bayar RM2 Juta. Makan, minum dan hiasan Sambutan Tahun Baru Cina tu, pakai duit juga kan? Berapa banyak sebenarnya Budget dorang untuk buat sambutan ini ye?

Ini cuma pendapat saya saja. Tak ada niat untuk membuat provokasi tapi cuma pendapat yang lahir dari hati kecil saya dan apa yang telah saya baca. Saya tahu tak semua perkara yang tertulis di Facebook kita tak boleh percaya, cuma ini jika ia betul-betul berlaku saja. Kalau tak betul, baguslah.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

ENTRY PANJANG BERJELA-JELA... SALAH KE?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Semua orang boleh menulis. Semua mampu menghasilkan tulisan yang menarik. Sebab itulah wujud platform ini supaya bakat menulis kita taklah dipersiakan. Kan? Hehehe. Saya pun biasa-biasa saja. Gaya penulisan saya ini lebih kepada apa yang saya fikirkan dan terus saya taip di blog ini. Tapi sudah semestinya saya akan tapis dulu. Nanti kantoi la pula kan?

Ada sesetengah blogger suka tulis entry yang panjang berjela-jela. Mungkin dorang suka menulis dan tak dapat berhenti menulis bila dah mula. Entry panjang berjela ini saya rasa lebih kepada Entry Informasi yang ingin dikongsikan dengan orang yang datang baca di blog kita. Tak salah menulis sepanjang mungkin entry kita tapi korang cuba jadi orang yang terjah blog korang tu, korang akan baca tak entry tersebut? Lagipun, bila entry tersebut ditulis dengan bahasa yang ringkas dan ejaan tak penuh.

Saya minta maaf sebab saya mungkin akan ke blog lain yang penulisannya taklah panjang sangat. Semasa menulis satu-satu entry, fokus pada point yang kita nak huraikan. Tak perlu kita nak ceritakan tentang perkara-perkara tak berkaitan. Perkara-perkara yang tak berkaitan tu kita boleh cerita dalam entry yang lain.

Apa yang penting, blogger seperti saya ini, saya lebih suka baca entry yang ringkas tapi saya faham apa yang hendak disampaikan. Sekali lagi saya tekankan, tak salah menulis entry panjang berjela-jela. Tapi, saya nak korang tanya diri korang,

"Saya pergi ke blog si sana, entry si sana panjang berjela-jela, saya ada baca tak?"

Bukan nak mencari salah sesiapa. Cuma pendapat saya dari blog picisan saya.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN PENCARIAN BLOGGERSTARZ

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya tengah blogwalking, ternampak satu segmen yang menarik perhatian saya. Lagipun banner segmen ini pun cantik juga, bagi saya la. Bagi korang, saya tak tahu. Saya pun terjah ke blog penganjur sebab nak tengok cara nak masuk segmen ini. Kalau banyak sangat benda nak kena buat, memang saya tak nak masuk. Tapi, syarat-syaratnya simple je. So, saya pun joinlah.

Saya nak kena ceritakan saya sepanjang saya berblogging ini. So:

PENGALAMAN PALING BEST

Pengalaman paling best saya dalam sejarah saya berblogging adalah apabila Nuffnang saya buat pertama kalinya dapat di'cash out'kan dan saya dapat Cek daripada pihak Nuffang. Masa itu, saya rasa seronok sangat walaupun jumlahnya bukanlah banyak mana pun.

PENGALAMAN PALING HAMPEH

Pengalaman paling hampeh yang pernah saya lalui ialah apabila blog saya di'block' oleh pihak Google disebabkan ada orang meletakkan virus di kod blog saya. Disebabkan pada masa itu saya menggunakan Hosting NetKL, so, saya tak pasti cara untuk delete virus tersebut, saya terpaksa delete blog saya di Hosting tersebut. Nasib baik blog saya di Blogspot masih ada lagi dan saya terus menggunakan blog lama saya ini. Tetapi masalah lain pula timbul apabila domain saya pun di'blacklist'kan dan sesiapa yang ada link dengan domain saya akan diberi amaran 'Malware'. Saya terpaksa menghantar ticket rayuan kepada pihak Google dan terangkan tentang blog saya di Hosting NetKL yang telah saya delete. Akhirnya domain blog saya ini dibersihkan daripada 'blacklist' tersebut.

Inilah antara pengalaman-pengalaman yang saya pernah lalui semenjak berblogging. Ada banyak lagi tapi saya rasa ini yang saya patut kongsikan.

"Saya Nak Masuk Bloglist Geng Ohsem"

Tarikh tutup segmen ini adalah pada 21hb Februari 2013.

Korang rasa korang nak jadi BloggerStarz tak? Kalau nak, cepat join segmen ini sebelum terlambat.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, February 3, 2013

DAH LENGUH TANGAN DUKUNG MAYEESA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sekarang ini Mayeesa dah semakin berat. Biasalah, takkanlah semakin ringan pula kan? Mayeesa ini kuat menyusu susu ibunya. Bila bangun tidur je, merengek nak susu. Tapi, kalau dah tidur lena, bangunkan untuk minumkan susu, dia buat tak tahu je. Hehehe.


Berat Mayeesa mengikut pemeriksaan yang telah dilakukan oleh Nurse yang datang ke rumah dan ke Klinik Kesihatan :

Masa Lahir : 2.65 kg
10 Hari : 3 kg
20 Hari : 3.5 kg
33 hari : 4 kg

Semakin hari semakin berat Mayeesa. Penatlah mama dan papa dia nak dodoikan dia untuk tidur. Lenguh juga rasa tangan ni tapi digagahkan juga sebab sayang sangat kat Mayeesa ni. Kadang-kadang tu, tengah lena tidur, dia terjaga dan mengeliat dalam dakapan. Rasa nak tergelak sebab dia mengeliat dengan mimik muka sekali. Hehehe.

Alhamdulillah, Mayeesa sihat dan tiada masalah kesihatan setakat ini. Semoga Mayeesa terus sihat dan terus menyerikan hidup kami.

Kepada sesiapa yang nak minta tolong saya kiss Mayeesa untuk dorang, sila komen di bawah ye? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"KENAPA AKAUN NUFFNANG SAYA STILL RM0.00"


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya dapat soalan dari blogger baru ini iaitu Atiqah Ivy berkenaan dia dan join Nuffnang dalam bulan lepas tapi akaun dia masih RM0.00 lagi sampai sekarang. Untuk makluman Atiqah, saya dapat Cash Out @ Payment saya pun selepas hampir 8 bulan join Nuffnang. Bukan senang bagi saya yang orang biasa-biasa je ni nak tingkatkan trafik ke blog saya. Kalau artis, memang meleTop je blog dorang sebab dorang ada banyak platform untuk promote.

Tapi, perlu diingatkan, ada juga orang biasa seperti saya yang mampu menjana pendapatan lumayan daripada blog. Korang pun tahu siapa dorang kan? Dorang sudah semestinya bermula dari bawah juga. Setiap perkara yang kita buat, kita kena ada sabar dan tak putus asa. Nampak senang kan tapi sebenarnya susah nak buat.

Ok, mengenai persoalan Atiqah, antara sebab Atiqah tak dapat sebarang Earning lagi adalah kerana :

1. Kedudukan Iklan Atiqah perlu diletakkan seperti kehendak pihak Nuffnang. Cara nak letakkan iklan tersebut, Atiqah cuba google. Banyak blog tutorial yang akan ajar di luar sana.

2. Atiqah dah jawab survey yang diberikan oleh Nuffnang? Kalau belum, jawab dulu survey tu sebab Nuffnang nak bagi iklan, dia kena tengok apa jawapan survey kita. Kalau kita tak nak iklan mengenai rokok @ tobacco ataupun arak @ alcohol diletakkan di blog kita, kita kena pilih 'Tidak' di kotak yang disediakan.

3. Cuba Atiqah hantar ticket pertanyaan kepada pihak Nuffnang bila Atiqah akan dapat iklan untuk blog Atiqah? Atiqah perlu tahu yang pengiklan yang akan memilih blog-blog yang dorang nak paparkan iklan dorang. So, Atiqah kena jadi blog Atiqah menarik dan tak berat. Jangan terlalu kejar iklan sangat tapi jadikan blog kita menarik di mata pengiklan.

4. Atiqah kena cuba naikkan trafik ke blog Atiqah. Atiqah kenalah promote blog Atiqah dan join segmen yang boleh naikkan trafik ke blog Atiqah.

Ini adalah antara pendapat saya tentang kenapa blog Atiqah tak dapat apa-apa earning daripada Nuffnang lagi. Saya harap pendapat saya ini dapat membantu Atiqah dan blogger-blogger di luar sana yang masih belum menjana apa-apa earning daripada Nuffnang.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

2ND YEAR OHSEM ANNIVERSARY AKU CUMA SEORANG KULIKUTIF !!! GIVEAWAY

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tak perasan pula sahabat terbaik saya ini buat Giveaway. Saya mestilah join tanda saya menyokong dia. Kenapa saya kata dia sahabat terbaik saya? Sebab Remy ini sentiasa ada walaupun semua kawan-kawan yang lain telah menghilangkan diri. Cuma dia saja yang setia dengan blog saya. Saya sangat-sangat berterima kasih kepada Remy sebab dialah saya ada semangat untuk terus berblogging.

Giveaway ini senang je nak join? Tak payah nak tag dan bagai-bagai lagi. Cuma kena follow blog dan like fan page Remy je. Tak susah pun. Orang nak bagi hadiah, apa salahnya kita mencuba. Mungkin ada rezeki saya takpun rezeki anak saya si Mayeesa. Hehehe.

Anyway, dah lama sangat saya tak join apa-apa Giveaway daripada mana-mana blogger disebabkan busy dengan kehidupan berkahwin dan kini dengan si Mayeesa. Sayang nak berenggang dengan Mayeesa ni. Hehehe.

Remy beritahu tarikh tutup Giveaway ini adalah pada 28hb Februari 2013. So, jom ramai-ramai kita join Giveaway ini. Kalau korang dapat hadiah, bagilah kat saya ye? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN SAYA FOLLOW U, U FOLLOW ME BY MSELIM3

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya jumpa segmen ini di blog Remy. Nampak menarik je. So, saya pun decide untuk join segmen ini. Segmen dianjurkan oleh saudara Mohd Selim ini. Harapan saya sama juga dengan saudara Mohd Selim iaitu dengan blogwalking, kita dapat menambahkan lagi rakan-rakan di dalam dunia maya ini di samping saling bertukar-tukar fikiran di antara satu sama lain. Dah macam karangan SPM pula kan? Hahaha.

Anyway, jomlah ramai-ramai join segmen ini. Mungkin korang yang kurang Follower tu boleh bertambah follower. Dengan join segmen sebegini, korang ada peluang untuk tingkatkan trafik ke blog korang. Saya pun mula naik dengan join segmen-segmen sebegini. Tak kisahlah siapa yang buat segmen ini. Jangan asyik nak join segmen daripada Otai Besar je. Kenalah support blogger-blogger biasa seperti diri saya ini.

Saudara Mohd Selim beritahu segmen ini tutup bila dia bagitau tutup nanti. So, maknanya tarikh tutupnya tak ditentukan lagi sehingga diberitahu. Saudara Mohd Selim juga kata akan buatkan senarai blogger yang join segmen ini. Senang kan? Tak perlu susah-susah sebab saudara penganjur dah tolong senaraikan dan bagi backlink lagi kat blog korang. So, apa korang tunggu lagi. Cepat join ramai-ramai.

p/s : Kalau korang dah follow saya, tolong tinggalkan komen di entry ini ye? Senang saya nak follow balik.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

PENDAPATAN NUFFNANG = RM128.36


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Alhamdulillah, saya dapat juga Cash Out pendapatan daripada Iklan Nuffnang di blog saya. Walaupun tak lah beribu seperti otai-otai di luar sana tapi saya masih cukup berpuas hati dengan hasil ini.


Walaupun pelbagai halangan saya untuk terus berblogging, saya masih mampu untuk meraih pendapatan yang bagi saya cukup bermakna. Sebab apa? Di luar sana, ramai yang berusaha untuk dapat pendapatan seperti ini tapi masih tak berjaya. Macam mana saya tahu? Saya pun dulunya salah seorang daripada mereka.

Pendapatan kali ini hanya RM100 lebih saja tapi bagi saya mungkin boleh ringankan sikit beban hidup saya. Sekurang-kurangnya ada juga pendapatan saya dalam berblogging. Taklah hanya membuang masa saja. Saya tahu blog saya ini cuma blog picisan kalau nak dibandingkan dengan blog-blog hebat di luar sana. Tapi, saya tetap berbangga dengan blog saya. Sebabnya saya ada blog dan saya masih update blog saya.

Dan yang paling penting adalah saya masih ada rakan-rakan blogger yang masih sudi singgah dan membaca entry-entry di blog saya. Terima kasih saya ucapkan di atas lawatan korang semua. Sila-silalah datang lagi ye? Hehehe.

Anyway, terima kasih kepada Nuffang kerana sudi memberi saya peluang untuk menjana pendapatan walaupun tak sebanyak mana tapi saya tetap bersyukur dengan rezeki yang dikurniakan oleh Allah ini. Semoga Nuffnang dapat meneruskan pemberian iklan-iklan di blog saya yang tak seberapa ini. Amiiinnnn.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, February 1, 2013

SEGMEN : PENCARIAN BLOGLIST FEB-JUN MIEYA ATIERA

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama sangat saya tak join apa-apa segmen. Lagipun, banyak sangat halangan yang mendatang seperti blog kena virus dan kena block dengan Google. Lepas itu, busy dengan nikah dan kahwin. Kemudian, busy jaga Mayeesa tapi best jaga Mayeesa. Hehehe.

Anyway, kali ini saya nak join Segmen Bloglist Mieya Atiera. Nak juga tambah rakan-rakan di dunia maya ni. Lagipun, siapalah kenal blog picisan saya yang tak seberapa ini kan?

Korang pun join la Segmen Bloglist ini. Boleh kita berjimba beramai-ramai. Hehehe.

Ops... lupa nak bagitau. Tarikh tutup segmen ini adalah pada 10hb Mac 2013.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SELEPAS INI NAK PANGGIL PAK NIL ATAU TUK NIL?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tahniah saya ucapkan kepada Pengacara terkenal dan juga bekas Deejay Radio Era.FM iaitu Aznil Nawawi atau lebih mesra dipanggil Pak Nil sebab dianugerahkan Pingat Panglima Mahkota Wilayah (PMW) sempena Hari Wilayah Persekutuan hari ini yang membawa gelaran "Datuk" di pangkal namanya.


Sememangnya Pak Nil memang layak mendapat gelaran ini berbanding si sana, si sini dan si sinun. Semoga dengan penganugerahan ini akan merancakkan lagi karier Pak Nil.

p/s : Lepas ini nak kena panggil Tuk Nil ke atau masih panggilan mesra Pak Nil? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"EH... MANA BOLEH..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sila baca perbualan dua sahabat di bawah,

A : Aku nak kerja kat tempat inilah.

B : Kat mana tu?

A : Kat kilang ini. Nak cari duit poket sikit.

B : Aku dengar cerita, kilang ini bagi kerja berat tapi gaji ciput je.

A : Ye ke? Mana engkau tahu?

B : Aku dengar-dengar cerita je la.

A : Boleh caya ke cerita yang engkau dengar ni?

B : Entah. Aku pun tak tahu.

A : Aku nak try minta la kerja kat sini.

B : Eh... Jangan. Engkau tak dengar ke apa aku cakap tadi. Tokey kilang ini kedekut.

A : Takpelah. Aku nak try dulu. Bukan duit je aku kejar tapi pengalaman kerja tu yang penting.

B : Aku tak nak lah. Engkau minta kerja sendiri la.

B terus berlalu pergi. A pun memohon kerja di kilang itu. Dan akhirnya diterima. A bekerja bersungguh-sungguh sehingga dianugerahkan oleh Tokey Kilang sebagai Pekerja Terbaik. Kemudian, Tokey Kilang itu menaikkan pangkat A dan juga gaji A. Sehingga kini A telah menjadi Pengurus Kilang tersebut.

B pula masih di takuk lama. Mencari kerja yang tiada cerita buruk yang dia dengar daripada orang lain.

Apa yang nak saya tekankan di sini, hidup kita, kita yang tentukan. Bukan orang lain yang tentukan. Orang lain boleh bercerita mengenai sesuatu yang dia sendiri tak pernah alami tapi cuma dengar cerita orang lain. Yang penting, kita cuba dulu. Kalau tak sesuai, kita cari yang lain. Cari sampai yang sesuai. Tapi, kenalah kerja dengan bersungguh-sungguh. Tiada jalan pintas untuk berjaya.

Bila kita usaha, usaha kita membuahkan hasil, kita akan rasa puas dan seronok. So, bila orang lain cakap macam-macam pasal sesuatu perkara, jangan terima bulat-bulat tapi selidik dulu. Semua ada akal kan? Gunakan.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka