KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Monday, January 28, 2013

PENGORBANAN SEORANG IBU ...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang tahu ke pengorbanan ibu korang? Korang pernah rasa? Tahu dan rasa itu tak sama. Seperti pepatah dulu-dulu,

"Berat Mata Melihat, Berat Lagi Bahu Memikul"

Saya pun tak pernah rasa tapi bila dah naik pangkat menjadi seorang ayah ini, ada terkena tempiasnya sikit. So, rasa juga sikit.

Kalau nak dihitung pengorbanan seorang ibu ini, memang takkan terbalas jasanya. Ibu mengandungkan kita. Semasa mengandung, pelbagai pantang larang kena ikut sebab nak pastikan kita selamat lahir ke dunia ini dan sihat. Selepas itu, bertarung nyawa untuk melahirkan kita. Kemudian, jaga kita selepas lahir. Itu tak termasuk kena jaga diri sendiri selepas bersalin.

Setiap malam ibu kita kena bangun untuk menyusukan kita. Bila kita menangis dan merengek tengah-tengah pagi, ibu kita itulah yang bangun untuk dodoikan kita. Kalau kita berak, dengan mata mengantuk, dia cuci dan tukarkan pampers kita. Itu belum dikira bila kita tak nak tidur malam, yang pasti ibu kita yang kena pujuk dan jaga kita. Sampai tak tidur semalam dia untuk pujuk dan jaga kita.

Apa yang saya tuliskan itu untuk semasa kita masih bayi lagi tau? Selepas itu saya rasa korang pun boleh huraikan. Cuba bayangkan, kalau kita ingat memori semasa kita masih bayi dulu, mesti takkan berlaku anak buang ibu kan? Tapi perlu diingatkan, manusia ini mudah lupa. Hari ini dia ingat, esok mesti dia lupa. Sebab itulah kita kena sentiasa saling mengingati.

Seorang boleh jaga ramai anak, tapi tak semestinya ramai anak boleh jaga seorang ibu.

Korang setuju tak?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

NAK SURUH TOLONG BISNES MELAYU TAPI...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Emak saya berhasrat untuk bagi kepada cucu pertama dia si Mayeesa ini rantai leher. Tapi dia nak ajak saya ke kedai emas untuk beli. Lagipun, emak saya ada dua biji buah rantai yang dia dapat daripada kilang dia kerja sempena puluhan tahun kerja di sana untuk di 'trade in' sebab barang tersebut tertera gambar kepala orang.

Saya pun bawalah ke kedai emas di Parit Buntar. Emak saya cakap kedai emas itu harganya berpatutan. Sampai saja di kedai emas tersebut, bermulalah sesi jual beli. Pemilik kedai emas ini adalah Melayu dan sudah semestinya Islam. Tapi pekerja yang sambut kami tak pandai nak senyum. Saya anggap dia datang bulan walaupun rasanya wajah dia agak tua sikit.

Ini serba sedikit perbualan kami,

Ibu saya : Rantai leher untuk baby ada tak?

Pekerja yang datang bulan itu tunjukkan bahagian yang ada rantai leher yang kecil tapi padat. Saya bagi Mayeesa kepada isteri saya dan duduk untuk tengok macam mana rantai leher tersebut.

Saya : Cuba tengok yang ini?

Pekerja itu keluarkan rantai leher saya tunjukkan itu.
Saya pun belek-belek dan tunjukkan pada emak saya. Selepas itu,

Saya : Berapa ye harga rantai leher ni?

Pekerja itu pun mula mengira guna kalkulator dia.

Pekerja Kedai Emas : RM810 termasuk upah.

Saya : Upah berapa?

Pekerja Kedai Emas : RM50 tapi kalau nak kurang lagi paling rendah RM30.

Saya : Boleh pinjam kalkulator itu sekejap.

Dengan muka terkejut dia suakan kalkulator tersebut. Sayapun mengira sambil tengok harga emas hari ini iaitu RM170 segram.

Saya : Emak saya dua barang nak trade in. Berapa boleh ambil?

Emak saya suakan rantai leher tersebut dan pekerja itu beri kepada pekerja yang satu lagi untuk mula menimbang. Saya perhatikan saja.

Pekerja Kedai Emas : Kami ambil harga dalam RM200 lebih.

Saya terkejut dan sudah semestinya emak saya pun terkejut. Saya terus ambil kalkulator dan mula kira.

Berat barang 'trade in' = 4.06 gram
Harga emas semasa = RM170 segram
Potongan = 18%

4.06 X RM170 = RM690.20
RM690.20 X 18% = RM124.25
RM690.20 - Rm124.25 = RM565.95

Ini bermakna harga yang dia memang sangat rendah. Saya sebenarnya dah nak pergi kedai lain dah.

Saya : Takpelah. Saya tak jadilah 'trade in'.

Pekerja itu mula kira balik dan terus cakap,

Pekerja Kedai Emas : Oklah. Kami boleh ambil paling tinggi RM570.

Tadi dia kata hanya boleh ambil RM200 saja. Tapi saya sekarang dia cakap boleh ambil dengan harga RM570. Boleh tolong kira perbezaan kedua-dua harga ini? Akhirnya emak saya ambil juga rantai leher dan sebiji buah rantai dengan tambahan duit sikit.

Apa yang nak tekankan di sini, kenapa perlu letakkan harga rendah sebegitu? Sampai untung berkali ganda. Itu tak kira lagi harga emas yang dijual. Saya ada sedikit pengalaman dan ilmu tentang pengiraan emas ini. Disebabkan saya ada ilmu, tak dapatlah pekerja itu tipu saya. Cuba kalau seorang makcik yang tak tahu apa-apa emas berada di tempat saya?

Apa pendapat korang tentang entry ini?

Mayeesa : Terima kasih nenek sebab sudi hadiahkan Mayeesa rantai leher beserta  sebiji buah rantai.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, January 26, 2013

CUCU PERTAMA DARI ANAK PERTAMA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sekarang ini saya dah berada di rumah emak saya. Ini bermakna ibu mertua isteri saya. Dan ini sangat bermakna nenek Mayeesa. Hehehe.

Ini adalah cucu pertama emak saya. Disebabkan saya ini anak pertama a.k.a sulung, maka terciptalah tajuk entry di atas. Beberapa hari sebelum kami balik ke kampung, saya ada chatting dengan adik bongsu saya. Maka berchatting la kami,

Saya : As salam...

Adik Saya : Waalaikummussalam.

Saya : Hang balik tak minggu ini?

Adik Saya : Tak sebab ada modul kat UiTM Perlis ni.

Saya : Ye ke? Ace balik dengan baby minggu ni.

Adik Saya : Ala... Ye ke?

Saya : Takpelah. Nanti Ace balik lagi.

Adik Saya : Emak tu dah rindu sangat kat cucu dia. Tiap kali Naim balik mesti dia suruh buka Facebook, nak tengok gambar cucu dia.

Saya : La... Ye ke? Nanti Ace balik bagi emak tengok puas-puas. Hehehe.

Nenek mana tak sayangkan cucu dia. Tambahan ini pula cucu pertama dia. Sudah semestinya emak saya nak sangat tengok, dukung, peluk dan cium cucu dia si Mayeesa ni.

Suka tengok emak saya gembira lepas dapat tengok dan dukung Mayeesa. Harap sangat dapat hilangkan perasaan sedih dia disebabkan oleh kes 'itu'.

p/s : Kes 'itu' saya tak dapat nak beritahu. Biarlah rahsia.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

MAYEESA DAH PANDAI TENGOK ORANG...


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sekarang ini Mayeesa dah pandai tengok orang. Mungkin dia dah nampak apa yang ada di depan mata dia tapi tak jauh rasanya. Tapi, apa yang berlaku pagi semalam memang mencuit hati kecil saya. Saya seperti biasa, balik ke rumah untuk menjamah nasi lemak bagi mengisi perut yang kosong. Pada masa itu, Mayeesa saja ibunya a.k.a wife saya dodoikan. Kemudian, wife saya bangun dan cakap pada saya,

"Tolong tengokkan Eisya ye? Ma nak pergi mandi"

Saya pun sambil makan nasi lemak menjawab,

"OK"

Saya pun perhatikan dan tengokkan je Mayeesa dari jauh. Tak la jauh sangat tapi jauh la juga bagi Mayeesa. Dah wife saya cakap suruh tengok je, saya pun tengoklah. Hahaha. Taklah, saya tengok-tengok kalau Mayeesa dah bangun dan merengek.

Masa wife saya dah bangun nak ke tandas, nampak Mayeesa buka mata dia. Saya perhatikan dia sedang tengok wife saya. Macam nak panggil tapi tak reti nak panggil lagi. Kemudian, wife saya pun berlalu pergi depan dia. Yang bestnya, Mayeesa tengok wife saya sambil bergerak kepalanya mengikut arah wife saya pergi. Bila wife saya dah hilang dari pandangan mata dia, dia mula merengek.

Saya terus tersenyum. Dah pandai rupanya Mayeesa ini tengok orang. Dah nampak orang rupanya.

Samalah masa nak susu, pandai pula dia tengok wife saya sambil ternganga-nganga mulut. Hehehe.

Mayeesa memang budak baik. Anak papa dan mama mestilah baik kan? Hehehe.

p/s : Perasaan ada anak memang tak dapat digambarkan. Walaupun kadang-kadang penat melayan kerenah dia, tapi tetap rasa seronok. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, January 20, 2013

KENAPA SHARIFAH ZOHRA JABEEN PULA YANG MEMAAFKAN SEMUA?

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya perasan ada artikel di Sinar Harian Online mengenai seorang pemimpin yang rasakan dirinya benar telah memaafkan Cik Bawani dan semua orang yang dikatakan mengutuknya. Saya rasa saya tak mengutuk dia, saya cuma menulis mengenai tindakan dia yang tidak menghormati orang lain. Itu saja. So, saya tak perlu minta maaf dan saya tak perlu dimaafkan.

Mungkin ada juga golongan yang suka maki hamun dia dan mencaci dia. Tapi baguslah sebab dia sudi maafkan mereka walaupun mereka langsung tak ada niat nak minta maaf.

Kepada Puan Sharifah Zohra Jabeen, sepatutnya anda kena minta maaf kepada Cik Bawani di atas tindakan anda menarik microphone semasa Cik Bawani memberikan pendapat. Dan juga perlukah puan mengulang-ulang ayat "Listen Listen Listen" dan "let me speak let speak" sambil membilangkan menggunakan jari?
Puan, program yang puan anjurkan ini bukan untuk budak-budak sekolah, program yang puan anjurkan ini adalah mahasiswa yang belajar di universiti. Oleh itu, sepatutnya puan melayan mereka seperti mahasiswa daripada melayan mereka seperti budak-budak sekolah. Contoh-contoh permasalahan yang dihadapi oleh haiwan-haiwan peliharaan puan tak perlulah digunakan untuk memahamkan mahasiswa point yang puan cuba sampaikan. Saya sebagai bekas mahasiswa pun tak faham apa yang cuba puan sampaikan. Cubalah berikan hujah yang profesional dan melambangkan puan ini adalah seorang pemimpin. Barulah orang lain akan hormat puan.

Di dalam Sinar Harian Online tersebut ada tertulis bahawa Puan Sharifah Zohra Jabeen berharap semua orang yang terlibat dapat menjadi profesional dalam perkara ini. Cuma pada pendapat saya, mungkin puan ini boleh tengok dan nilaikan dulu tahap profesional diri sendiri dulu sebelum nak berkata sedemikian.
Entry ini tidak langsung ada kaitan dengan sebarang "dipolitikkan". Apa yang saya sampaikan di sini lebih kepada pendapat saya sebagai bekas pemimpin pelajar dan seorang rakyat Malaysia.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

TIDUR KAMI DAH SEMAKIN 'HAPPENING'

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sekarang Eisya dah pandai. Bila tengah malam atau pagi-pagi buta je, mata Eisya dah bulat dan terbuka luas. Mulalah nak merengek dan didodoikan. Yang kena dodoikan sudah semestinya ibu dan bapa Eisya iaitu saya dan wife saya la.

Inilah yang ibu dan bapa kita rasa dulu masa kita sebesar Eisya. Mungkin lebih teruk lagi. Kesian kat ibu dan bapa kita dulu. Tapi yang lebih kesian bila anak yang kita bela dan tak tidur malam untuk jaga dia lupakan kita. Anak kita itu lupa tentang apa jasa seorang dan ibu dan seorang bapa.

Tapi, yang pasti Allah Maha Adil, Allah akan berikan balasan yang setimpal di atas setiap perbuatan. Bila? Hanya Allah saja yang tahu.

Tapi, walau penat macam mana pun, bila tengok Eisya senyum kat kami, terasa hilang rasa penat tu. Eisya merupakan anugerah dan saya bersyukur sebab dapat Eisya.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, January 19, 2013

JAMBU LEBIH LAYAK...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Semalam mesti ramai yang layan Final Maharaja Lawak Mega 2012 kan? Saya tak tengok semalam sebab jaga Eisya. Tapi saya dah tengok ulangannya. Biasalah, Astro ni memang suka ulang-ulang siaran.

Tahniah saya ucapkan kepada Kumpulan Jozan sebab telah menjadi Juara Maharaja Lawak Mega 2012. Dorang memang dah ada peminat tegar dorang. Saya pun minat dengan lawak dorang. Tapi seperti biasalah, bukan setiap minggu persembahan best. Ada juga minggu-minggu yang kurang best. Anyway, tahniah saya ucapkan.

Cuma pada pendapat saya, Jambu boleh jadi Juara sebab persembahan dorang lebih spontan dan simple tapi terkesan lawak dorang kepada penonton. Tapi, undian penonton yang menentukan semua.

Walaupun begitu, bagi peminat Jambu, Jambu tetap juara di hati mereka. Sama juga dengan Boboi, Shiro dan Saywho, peminat mereka akan menganggap merekalah juara. Apa yang penting, jangan ada sifat saling berdengki dengan kemenangan orang lain tapi berusaha untuk menjadi lebih baik ... dengan cara yang betul.

Tahniah saya ucapkan kepada semua peserta Maharaja Lawak Mega 2012. Anda semua telah menghiburkan saya dan semua penonton yang menonton program ini. Terima kasih saya ucapkan kerana menceriakan hidup saya.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, January 18, 2013

SIAPA JUARA MLM MALAM INI?


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Malam ini adalah malam terakhir yang menentukan siapakah Maharaja Lawak Mega 2012. Malam ini akan berlangsung di Johor Bahru dan beruntunglah orang Johor Bahru sebab boleh tengok final Maharaja Lawak Mega 2012 ini di tempat sendiri. Tetapi, pada sesiapa yang betul-betul fanatik dengan program ini, sudah semestinya sanggup bergegas ke Johor Bahru sebab nak dapatkan tiket pada pagi tadi.

Tinggal 5 Finalist yang akan berentap dan menggamatkan suasana malam ini. Finalist-finalist tersebut ialah :

SHIRO

BOBOI

SAYWHO

JOZAN

JAMBU

Semua pasukan ini adalah masa best dan ada masa agak tak best. Mungkin sebab kekurangan idea untuk melawak. Lagi satu, tentang kumpulan Jozan yang Johan tidak dapat beraksi dalam kedua-dua minggu yang lepas dan meninggalkan Zizan terkontang-kanting menghiburkan peminat, adakah minggu terakhir ini Johan akan turun untuk beraksi? Sama-sama kita saksikan.

Kumpulan Shiro walaupun masih baru dalam program ini tapi mampu sampai ke Final. Memang Memberansangkan. Tapi, ada masa lawak mereka best dan ada masa lawak mereka kurang best. Walaupun begitu, saya nampak ada sinar bintang pada mereka ini. Hehehe.

Kumpulan Saywho adalah satu-satunya kumpulan lawak dari Indonesia yang mampu bertahan sehingga ke final. Lagipun, saya perhatikan kumpulan ini, mereka nampaknya sentiasa mengambil tahu isu-isu semasa yang berlaku dalam Malaysia untuk menarik minat penonton Malaysia.

Kumpulan Boboi yang terdiri daripada otai-otai dan Nabil pun mempunyai keunikan sendiri. Cuma persembahan mereka minggu-minggu sebelum ini agak bosan bagi saya. Saya tak kurang nak gelak. Tapi, minggu lepas mereka dah mula menyengat semula. Minggu ini? Kita tengok malam ini.

Kumpulan Jozan memang sangat dikenali. Johan dan Zizan merupakan pengacara untuk program Raja Lawak. Setiap satu daripada mereka ada keunikan masing-masing. Apabila salah seorang tiada, hilang sikit keunikan tersebut dan seperti kita tengok kedua-dua minggu lepas, persembahan Zizan agak hambar tanpa kehadiran Johan. Minggu ini Johan akan beraksi atau tidak? Kita tengoklah nanti.

Kumpulan Jambu memang saya peraasan lawak yang mereka persembahkan lebih kepada spontan. Saya suka juga kumpulan ini sebab 'punch line' mereka memang tak disangka. Mereka cuma berdiri di situ dengan muka lawak pun saya dah tergelak. Malam ini boleh ke mereka kekalkan persembahan seperti minggu-minggu yang lepas? Kita tengok nantilah ye.

Anyway, saya rasa banyak kemungkinan akan berlalu pada malam ini. Walaupun Jozan berada di tangga teratas, tak mustahil akan ada kumpulan lain yang akan jatuhkan mereka. Saya pun tak pasti siapa akan jadi juara Maharaja Lawak Mega 2012. 

Korang rasa siapa akan menang?

Wassalam.

-NASZ-

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, January 16, 2013

LISTEN LISTEN LISTEN


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sekarang ini dah jadi fenomena ayat "Listen Listen Listen" dalam facebook. Disebabkan seorang Pemimpin Suara Wanita 1 Malaysia (SW1M) dalam Forum Suara Mahasiswa yang bertajuk "Seiringkah Mahasiswa Dan Politik".

Korang yang belum tengok lagi video yang saya ambil dari Youtube di atas, diminta tengok dan nilai sendiri.

Saya tak menyokong mana-mana pihak tapi di sini saya cuma ingin luahkan pendapat saya. Cuma pendapat dari hati kecil saya. Sebagai seorang pemimpin, kena ada sifat sabar, merendah diri, berfikiran luas dan bijaksana serta lain-lain. 

Kenapa saya nyatakan dulu sifat seorang pemimpin yang perlu ada dalam diri seorang pemimpin?

Apabila seseorang mahasiswa melontarkan pendapatnya mengenai tajuk yang diperbincangkan, pemimpin ini perlu dengar dan catatkan point-point yang penting. Apabila kita berada dalam satu perbincangan, ia bagaikan kita sedang sama-sama "Brainstorming" dan dalam perbincangan tiada yang betul dan tiada yang salah. Sebab itulah dipanggil perbincangan.

Seorang pemimpin akan tunggu seseorang itu selesai menyampaikan pendapatnya sebelum memberi maklum balas mengenai pendapat yang disampaikan. Cara memberi maklum pun kenalah berhemah dan bijaksana. Maklum balas yang boleh memberikan kesan positif kepada semua mahasiswa yang hadir.

Cuma dalam video di atas, saya rasa Puan Sharifah Zohra Jebeen terlalu mengikut perasaan. Dia memberi jawapan yang saya rasa tak matang dan lebih kepada menjatuhkan air muka Bawani dengan membuat contoh-contoh haiwan yang mengalami masalah. Pada masa yang sama, saya sangat tak setuju "mencantas" luahan pendapat Bawani. Dan rasanya tak perlu nak comparekan kelulusan diri sendiri dengan orang lain. Setinggi mana pun kelulusan kita, kalau Allah kata kita tak ada rezeki, tak berguna juga kelulusan setinggi langit.

Saya harap Puan Sharifah Zohra Jebeen dapat muhasabah diri dan renungkan semula apa yang telah dia lakukan. Wajar atau tidak wajar? Dan kepada kawan-kawan di luar sana, rasanya tak perlulah kita nak maki hamun dia. Lebih baik kita tegur dia secara elok dan baik. Islam tak ajar kita maki hamun tapi tegurlah secara baik.

Anyway, saya juga merupakan Mantan Setiausaha Agong Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM Seri Iskandar Perak Sesi 2007/2008 berharap isu ini boleh menjadi ikhtibar dan panduan kepada semua pemimpin dan bekas pemimpin mahasiswa di luar sana. Cakap menggunakan ilmu, bukannya emosi dan ego.

Wassalam.

-NASZ-

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, January 13, 2013

SENARAI TELEFON PINTAR UNTUK REBAT RM200...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Senarai Telefon Pintar yang boleh dibeli dan dapat rebat RM200 seperti yang dijanjikan di dalam perbentangan Bajet tempoh hari. Korang yang sedang berkira-kira untuk beli dan dapatkan rebat RM200, bolehlah tengok model telefon pintar kegemaran korang. Yang penting, duit kenalah ada dan cukup. Hehehe.

p/s : Kenapa Telefon Pintar Samsung Galaxy S2 takde dalam senarai ye?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

KUDAPAN TENGAH MALAM...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Inilah kudapan saya di tengah malam masa tinggal di asrama sekolah menengah di Penang Free School suatu ketika dulu. Saya dan kawan-kawan akan beli setakat perlu untuk disimpan di dalam locker kami.

Bila tiba tengah malam, masa tengah ulangkaji pelajaran, mesti kami akan rasa lapar. Oleh itu, inilah kudapan tengah malam kami. Nak keluar dari asrama dah tak boleh sebab pagar dah berkunci. Tapi, bila dah jadi senior, bila rasa lapar, terus curi keluar dan makan kat luar. Ada masa saya terkantoi. Hehehe.

Tapi, dulu harga satu bungkus roti ini baru 50 sen. Selepas saya perasan dah naik ke 60 sen dan sekarang harganya dah 70 sen sebungkus. Tak mustahil masa depan harga roti ini akan naik sehingga RM1.00 atau RM2.00 sebungkus. Makin mahal nampaknya. Cuma saiz rotinya masih sama dan mungkin juga makin kecil.

Anyway, bila terpandang roti ini, terkenang saya zaman nakal saya di sekolah menengah dulu dengan kawan-kawan. Korang pula bila terpandang roti ini, ada terkenangkan apa-apa tak? Ce share sikit. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

HIMPUNAN KEBANGKITAN RAKYAT

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Alhamdulillah, tiada rusuhan dan kacau bilau berlaku semasa perhimpunan ini. Saya tak pergi sebab saya tak minat untuk berhimpun seperti ini. Tapi, banyak orang kata yang perhimpunan ini ramai orang sertai.

Itu hak masing-masing. Itu kehendak masing-masing. Asalkan dorang bahagia dan tak kacau orang lain, biarlah.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, January 10, 2013

MASIH TAK PERCAYA ... I AM A DADDY!

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya sebenarnya masih lagi rasa tak percaya yang saya telah menjadi seorang AYAH. Bila terkenangkan balik sejak saat sebelum kahwin, semasa kahwin dan selepas kahwin, masa berlalu begitu pantas sekali. Pejam celik pejam celik, saya dah ada tanggungjawab baru ... Eisya.

Betul kata orang, hari ini akan jadi sejarah keesokan harinya. Dan yang pasti, kita takkan tahu apa akan berlaku keesokannya. Tapi, kita perlu terus menuju ke hadapan tapi jangan lupa menoleh ke belakang sekali sekala, sebab apa yang kita lihat di belakang itulah yang menjadikan diri kita hari ini.

Saya berharap saya masih dikurniakan nyawa oleh Allah untuk berada di sisi Isteri saya untuk melihat Eisya membesar. Amiiiinnnn.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

JANGAN SAMPAI AIBKAN SUAMI SENDIRI...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya faham hampir semua orang suka bergurau dan berjenaka. Sampaikan sekarang dah ada program Maharaja Lawak Mega di Astro. Saya faham dan memang saya pun suka ketawa serta berlawak supaya orang lain ketawa. Tapi, mungkin kena la berhati-hati supaya sampai mengaibkan suami sendiri.

Sebenarnya saya secara tak sengaja layan Program Primadona di Astro mana saya tak ingat sebab saya tukang layan tengok je. Tajuk Rancangan Primadona pada waktu itu adalah 'Queen Control'. Ada 4 orang host untuk rancangan ini. Dorang jemput beberapa artis untuk sembang dan bincangkan tajuk tersebut.

Cuma saya tak berapa gemar bila seorang artis ini bercakap seperti mengaibkan suami sendiri. Saya faham dia bergurau supaya rancangan ini menarik tapi mungkin kena hati-hati sikit. Sepatutnya seorang isteri kena jaga maruah suaminya sebab suaminya adalah ketua keluarga. Isteri dapat bekerja pun di atas izin suami. Kalau suami tak izinkan, isteri tak boleh kerja sebab suami tak redha (Perbetulkan saya kalau saya salah).

Saya harap si dia dah minta maaf kat suami dia. Saya bukan nak burukkan sesiapa, cuma nak ingatkan kepada diri saya sendiri saja. Kita manusia, pasti akan buat salah juga. Kita takkan boleh lari dari kesilapan tapi kita boleh belajar dari kesilapan kita dan orang lain.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

MENANG RM 43,000 +++!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang pernah dengar Era.FM tak? Kalau pernah dengar, korang tahu tak tentang satu Segmen Teka Bunyi yang hadiah wang tunainya dah terkumpul dalam RM 43,000 +++?

Dalam 2 hari lepas saya dengar ulangan Segmen Teka Bunyi Era ini. Saya pun terfikir juga apa jawapan sebenarnya. Ramai yang teka tapi semua salah. Tapi pada pagi 2 hari lepas, ada orang dah dapat teka dengan tepat. Saya memang terkejut sangat sebab jawapannya itu saya selalu dengar dan tengok orang buat.

Tapi, saya sendiri tak sangka itulah jawapannya. Seorang lelaki bernama Yusni (Kalau tak silap saya la) dapat jawab dengan betul. Rupa-rupanya jawapannya Pembersih Lantai Elektrik (Yang Cleaner selalu guna untuk cuci lantai tu). Tahniah la kepada Yusni sebab berjaya membawa pulang sebanyak RM43,000 +++. Wow!

Bila difikirkan balik, memang susah gila nak tembus talian dorang. Bukan seorang atau dua orang yang call mungkin beratus-ratus dan mungkin juga beribu-ribu. Anyway, rezeki dia, kita gembira untuk dia.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.10

Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, January 7, 2013

TAK ADA AIR... KESIAN EISYA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Sejak semalam air tiada di Klang, Selangor ini. Terpaksalah Eisya mandi air sejuk berbanding sebelum ini Eisya mandi air suam. Masa mandi air suam pun dah menangis teresak-esak, inikan pula air sejuk. Lagi kuat nangisnya.

Saya baca berita banyak juga tempat di Selangor yang mengalami gangguan bekalan air. Ada yang tiada air berhari-hari. Saya terfikir bilalah masalah ini akan selesai? Yang terseksa adalah rakyat yang menetap di Selangor.

Cuba bayangkan bagi penduduk di rumah pangsa, dorang cuma mengharapkan air dari tangki. Bila air dalam tangki dah habis, kena beratur untuk ambil air dari lori air yang menghantar air. Itupun kalau sempat sebab nak pergi kerja lagi.

Orang yang tinggal di kampung yang ada sumber alternatif seperti air telaga dan air sungai boleh guna sumber alternatif ini. Tapi rakyat yang duduk di bandar yang sepenuhnya bergantung kepada sumber air paip yang merana.

Saya harap pemerintah Negeri Selangor dapat selesaikan masalah ini. Hal ini berkaitan dengan masalah yang dihadapi oleh rakyat. Masalah ini saya perasan dah berlaku agak lama. Kena selesaikan masalah ini supaya tak semakin teruk di masa depan nanti.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, January 5, 2013

BILA EISYA DAH PANDAI KETAWA...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Eisya sekarang dah pandai ketawa. Even dalam tidur sekalipun. Isteri saya yang snap gambar Eisya tengah gelak ni. Isteri saya cakap, bila dipanggil nama dia, Eisya terus gelak.

Kadang-kadang tengah tidur, Eisya mesti gelak sendiri. Mungkin sebab Eisya sedang bermimpi indah. Hehehe.

Saya sentiasa doakan Eisya akan jadi seorang anak yang taat dan juga seorang perempuan yang solehah. Amiiinnn.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

BILA EISYA TIDUR 'POSING'...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Eisya sekarang ini dah pandai tidur berbantalkan tangan sendiri. Korang boleh meneliti gambar di atas. Nampak kan sebelah tangan Eisya berada di bawah kepalanya?

Orang kata, gaya tidur inilah yang Eisya buat semasa dalam perut ibunya dulu. Siapa orang itu, saya pun tak tahu. Tapi yang saya tahu adalah orang kata. Hehehe.

Tidur Eisya lena sekarang ini tanpa ada sebarang gangguan. Yang penting, perut Eisya kenyang dengan susu ibunya. Pastu, Eisya akan terus tidur dengan lenanya. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, January 4, 2013

BUDAK SEKOLAH AGAMA DAN ROKOK...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tengah hari tadi saya ke salah sebuah masjid di Selangor. Masjid ini berdekatan dengan sebuah sekolah agama. Saya pun berjalan untuk mengambil wuduk, saya ternampak seorang budak lelaki lengkap berpakaian baju melayu putih dan seluar putih serta siap dengan bersampin hijau lagi. Sampin hijau ini sinonim dengan pelajar sekolah agama. Saya secara tak sengaja ternampak di tangannya ada sebatang rokok.

Muka budak tu kelihatan bangga sambil tunjukkan rokok tu kepada kawannya. Bila dia perasan saya tengah tengok, terus dia sorokkan rokok itu. Pelajar itu kelihatan kecil je dan saya yakin dia masih belum matang lagi.

Saya teringat kepada kawan-kawan saya dulu, dorang cakap kepada saya,

"Hang nak matang, hang kena hisap rokok"

Saya masa itu memang kedekut sangat. Saya cuma rasa pada masa itu daripada saya membazir beli rokok, baik saya simpan duit saja. Sebab itu, ramai juga yang tak layan saya sangat sebab dorang fikir saya tak matang tapi dorang dah matang dengan ... hisap rokok.

Sekarang ini dah makin teruk. Sampai budak sekolah rendah pun dah pandai hisap rokok. Duit beli rokok tu dorang dapat daripada siapa? Sudah semestinya daripada parent dorang.

Bagi saya, hisap rokok ini macam bakar duit je. Sebab dorang beli rokok, pastu bakar. Korang setuju tak?

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

MAKIN BANYAK HILANG PERIKEMANUSIAAN...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya terbaca dalam suratkhabar dan tertengok dalam berita di TV tentang penderaan terhadap kanak-kanak dan bayi serta pembuangan bayi. Dalam Youtube pun ada orang uploadkan kisah bapa yang sanggup memukul anaknya dan menghempas anaknya ke sofa. Itu tak kira lagi kes pembuangan bayi di tong sampah, rumah orang, campak ke dalam sungai dan lain-lain.

Mana pergi rasa perikemanusiaan mereka ini? Kalau dah tak mampu nak bela, kenapa buat anak? Anak itu anugerah. Ada orang yang terpaksa tunggu lama untuk dapat anugerah yang terindah ini dan ada yang tak dapat langsung.

Masa mereka kecil dulu, mereka pun diperlakukan sebegini ke sehingga mereka nak balas dendam dengan buat balik kepada anak atau bayi mereka sendiri? Mungkin mereka akan beritahu tekanan hidup yang buatkan mereka terpaksa buat macam ini. Tapi itu cuma alasan.

Kenapa saya cakap itu cuma alasan?

Saya bukan nak menceritakan keaiban keluarga saya tapi nak share sikit apa yang saya lalui. Bapa saya tinggalkan ibu saya tanpa bertali, tinggal macam itu saja. Selepas itu, ibu saya berusaha sendiri untuk membesarkan 4 orang anaknya. Mula-mula ibu saya bekerja kopek udang. Setiap hari ibu saya pergi mengopek udang. Korang bayangkan tangannya pada masa itu. Korang dapat bayangkan? Kemudian, ibu saya dapat kerja di kilang jahit pakaian dan berkerja hingga hari ini. Saya anak sulung dan saya sendiri rasa tertekan dengan keadaan pada masa itu tapi ibu saya masih mampu bertahan dan membesarkan kami berempat. Memori inilah menyebabkan saya sentiasa menyayangi ibu saya.

Ibu saya masih menjaga kami dan langsung tak buat apa yang berlaku sekarang, dia tak buang dan abaikan kami. Walaupun keadaan tertekan macam mana pun, dia masih jaga dan sayang kami semua. Tapi, kadang-kadang sebahagian daripada kami yang terlupa jasanya.

Korang dah ada anak, jangan abaikan dorang sebab doranglah anugerah yang paling indah walaupun tidur malam korang selalu terganggu. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, January 3, 2013

NAWRAH DHIYAA' MAYEESA

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Puteri sulung kami telah selamat lahir pada 28.12.2012 pada pukul 9.25 malam di Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang Selangor. Alhamdulillah, sehingga hari ini puteri kami sihat dan tiada masalah.

Pada 02.01.2013, saya telah ke Jabatan Pendaftaran Negara Daerah Klang Selangor untuk mendaftarkan puteri sulung kami ini. Nama ini dipilih oleh mamanya. Papanya iaitu saya memang tak pandai bab-bab pilih nama anak ini. Nanti tak pasal-pasal saya letakkan Siti Orkid atau Nur Kemboja. Kan? Hehehe.

So, isteri saya bagi nama NAWRAH DHIYAA' MAYEESA dan saya pun setuju. Sebab nama ini memang cantik dan secomel puteri kami sendiri. Hehehe. Saya dan isteri panggil puteri kami ini dengan panggilan Eisya je.

Semoga Eisya membesar dengan sihat dan menjadi seorang perempuan yang solehah dan taat kepada ibu bapanya. Amiinnn.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, January 1, 2013

RISAU KENA JAUNDIS...

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Pagi tadi nurse dapat rumah untuk check ibu dan puteri kesayangan kami di rumah. Isteri saya berpantang di Klang, rumah kakak ipar saya sebab ibu mertua saya ada di sini. Nurse tu check puteri saya dan diberitahu dah ada tanda-tanda awal untuk kena 'Jaundis' ataupun 'Kuning'.

Jaundis ini menurut apa yang saya baca dalam buku kesihatan dan perkembangan bayi yang diberi oleh pihak hospital, ia biasanya berlaku kepada bayi yang baru lahir. Bahaya Jaundis ini boleh sampai menyebabkan kematian.

So, nurse tu minta puteri kami ini dibawa ke klinik kesihatan kapar untuk dibuat pemeriksaan. Risau juga saya dan isteri saya. Harap-harap tak ada apa-apa yang berlaku kepada puteri kami.

Wassalam.

-NASZ-

Published with Blogger-droid v2.0.9

Sila Tekan Like Jika Suka