KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Wednesday, February 29, 2012

SEGMEN BEN ASHAARI : BLOGLIST APRIL 2012

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama sangat saya tak join segmen yang dianjurkan oleh Bro Ben Ashaari. Tadi terblogwalking kat blog dia dan ternampak satu segmen menarik perhatian saya. Segmen Bloglist April 2012 yang dianjurkan oleh Bro Ben Ashaari bagus untuk membantu kita saling kenal berkenalan dengan blogger-blogger lain.

Kalau korang nak tahu apa syarat-syaratnya, korang boleh klik link di bawah header Bro Ben kat atas tu.

Bro Ben minta saya bagitau kenapa korang kena pilih saya. Ok, saya harap dapat berkenalan dengan ramai lagi blogger dan yang paling penting, untuk mempromosikan blog saya tak seberapa ni. So, korang pilih la saya ye? Hehehe.

Itu je. Segmen ni tutup pada 1hb Mac 2012 jam 8 malam. Apa korang tunggu lagi tu? Cepat join.

Penyenaraian blog yang join segmen ni. (Tolong senaraikan je ye?). Hehehe.

1.  http://blurrr4evablurr.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
2.  http://zamani84.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
3.  http://aisyalieza.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
4.  http://swardah.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
5.  http://budakshumort.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
6.  http://www.abhamz.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
7.  http://eyfaaliasstory.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
8.  http://nanieybarnieylurviey.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
9.  http://nadiyahashim.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
10. http://lynnlinda.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
11. http://sayagilerpurple.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
12. http://blogbudaksengal.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
13. http://si-polarbear-cute.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
14. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
15. http://www.benashaari.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
16. http://tiniersakura.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
17. http://www.nancypoh.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
18. http://inassyuhaidah-mystory.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
19. http://farizafairuz.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
20. http://vanessa-mockingbird.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
21. http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
22. http://kisahsidairy.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
23. http://suzlinazreena.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
24. http://diarihatimuslimah.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
25. http://gebangkembangwiflea.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
26. http://blueranger-theonlyone.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
27. http://kayrunnadeabunga.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
28. http://nourayuadieb.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
29. http://akusukebiru.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
30. http://fizah-sukhri.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
31. http://sayurlemak.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
32. http://yayahnasake.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
33. http://sajejer.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
34. http://sipengatpisang.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
35. http://yayabunga.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
36. http://viniyamey.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
37. http://kisahamrara.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
38. http://mieraluve.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
39. http://coretandakfisha.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
40. http://mohdnaser.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
41. http://tieralover.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
42. http://manssmile.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
43. http://www.apisv2.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
44. http://mimishyou.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
45. http://sempadanjiwa.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
46. http://mindasegarku.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
47. http://suziesanji.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
48. http://matakaca08.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
49. http://recycleboxes.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
50. http://mohamadisamuddin.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
51. http://www.ienaeliena.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
52. http://www.qesahqasehqmaridh.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
53. http://luvmaxle.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
54. http://faridahnazuahthesinge.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
55. http://duniakebahagiaanku.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
56. http://wwwmarina-arina.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
57. http://eiyla-wandalila.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
58. http://itsmetira.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
59. http://shazanahanisnamadiberi.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
60. http://iejais2325.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
61. http://operasihitam.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
62. http://pkaemerald.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
63. http://wardahilmu.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
64. http://ilusi-fantasidunia.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
65. http://ayuejean.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
66. http://nurulhafizahramli.blogspot.com/2012/02/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
67. http://shar90bez.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
68. http://ubibadok.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
69. http://bee-shawal.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
70. http://masrinasidek.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
71. http://littlegurlzdiary.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
72. http://www.itjuzablog.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
73. http://mencaribelog.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
74. http://biarkandakuberbicara.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
75. http://sysygawk.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
76. http://haruno-hana.blogspot.com/2012/03/125ai-no-kotoba-ben-ashaari-bloglist.html
77. http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
78. http://rekagrafikmosumart.blogspot.com/2011/10/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
79. http://kehidupankusyurgakukebahagianku.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
80. http://msvelentine.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
81. http://ciknisa89.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
82. http://sejutarasamakusu.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
83. http://dismybelog.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
84. http://bilajejarimamamenari.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
85. http://cahayacita2.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
86. http://ceritacintachenta.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
87. http://sharecrite.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
88. http://aku-innocent.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
89. http://therainbowjourney.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
90. http://faraheyllaitusaya.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
91. http://mind-rezduan.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
92. http://anorawxia.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
93. http://dabelaa.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
94. http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
95. http://lovepinkylife.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
96. http://susiyantisoleman.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
97. http://kayyana85.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
98. http://szainun.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-segmen-ben-ashaari-bloglist.html
99. http://gumoks.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
100.http://amaninajailani.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
101.http://yayahnasake.blogspot.com/2012/02/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
102.http://mydaniaeryati.blogspot.com/2012/03/segmen-ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
103.http://l0llalici0us.blogspot.com/2012/03/ben-ashaari-bloglist-april-2012.html
104.http://mamayana10.blogspot.com/2012/03/segmen-bloglist-april-2012.html

*Sesiapa yang link dia takde kat senarai kat atas, maklumkan saya berserta link korang kat ruang komen ye?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"SAYA DI PENJARA KAJANG?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Sekarang ni saya berada di Jabatan Penjara Malaysia Kajang. Bukan saya dipenjarakan tapi saya ada taklimat mengenai aset alih kerajaan. Hehehe.


Ini pertama kali saya masuk kawasan penjara Kajang. Besar gak dan berbukit-bukit. Penat Kenari saya mengaum-aum sebab kena naik bukit. Biasalah kereta Kenari saya ni 1,000 cc je. Hehehe.


Taklimat ni melibatkan 3 agensi di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN) iaitu Jabatan Penjara Malaysia, Jabatan Pendaftaran Negara dan Jabatan Imigresen Malaysia.


Nak sambung dengar taklimat. Korang tengah buat pe tu?


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, February 27, 2012

"DEPAN TENGAH BERCAKAP, BELAKANG PUN NAK BERCAKAP"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Semalam hari Ahad saya dan tunang pergi dengar satu seminar mengenai pelaburan emas. Memang saya ingat nak dapatkan dan tambahkan sikit ilmu mengenai pelaburan emas ni. Seminar ni percuma je dan dorang buat kat Dataran Otomobil Shah Alam.


Saya pun pergilah dengan niat nak tambah ilmu. Permulaan seminar mengenai kelebihan emas memang menarik. Tunang saya pun berminat nak tahu lebih tapi yang 'spoil'nya, ada seorang makcik dan seorang lelaki muda rasanya tengah bersembang di belakang. Saya dan tunang duduk di kerusi belakang dan sepatutnya barisan kami paling last. Tapi makcik dan lelaki tu tarik kerusi dan duduk belakang kami.


Dari mula seminar sampai habis tak henti-henti bercakap. Walaupun dorang cakap secara berbisik tapi saya dan tunang rasa terganggu. Dari minat terus tak berminat. Tunang saya dah mula ajak balik tapi saya minta stay sampai habis. Habis je, terus kami pergi.


Agak terkilan sebab sepatutnya kalau nak bersembang sangat, pergilah keluar ataupun duduk jauh dari kami yang nak mendengar ni. Ini tak, duduk belakang kami, pot pet pot pet tak henti-henti. Kalau nak datang bersembang, pergi je kat kedai makan terdekat pastu sembanglah sepuasnya.


Kalau korang kena macam ni, korang rasa camne?


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, February 26, 2012

"KICK ME PLEASE!"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Terkenang saya masa zaman saya belajar di sekolah menengah dulu. Kami tulis ayat "Kick Me Please" atau ayat-ayat untuk mengenakan orang, pastu lekatkan dengan salotep.


Kemudian kami pura-pura tepuk belakang kawan yang kami kenakan dengan kertas kami tulis "Kick Me Please!" tadi. Kertas tu akan melekat kat belakang baju kawan kami tu. Hehehe. Nakal kan saya dulu?


Pastu, kami akan biarkan dan perhatikan dia. Nanti tiba-tiba ada orang tendang atau kick dia, dia akan terkejut pastu akan tanya,


"Awat hang tendang aku?"


"La... Hang suruh tendang"


"bila masa plak?"


"Tu kat kertas belakang hang tu"


Dia pun raba-raba belakang dia dan terpegang kertas yang kami lekatkan kat belakang dia tadi. Kami semua gelak sakan tengok dia terkejut. Hehehe.


Korang pernah perkenakan orang macam ni tak?


p/s : Kenangan nakal zaman sekolah menengah. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, February 25, 2012

"SETELAH HAMPIR 5 TAHUN..."

Assalamualaikum Dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tadi petang saya selepas pergi kenduri staf saya, saya bawa tunang saya ke Tapah, Perak. Katanya nak jemput keluarga angkat ya ke majlis Perkahwinan kami yang akan dilangsungkan pada 10th Mac 2012 di Sauk, Kuala Kangsar, Perak. So, korang yang tengah baca post dijemput hadir ye? Kenduri sebelah lelaki Akan diadakan pada keesokan harinya di Sungai Bakap, Penang. Kalau korang nak detail, pergi ke wedding page kami di link kat bawah:


WEDDING PAGE NASER & MARIAM

sila buat pengesahan kehadiran kat wedding page tersebut kalau korang sudi hadir. Ok, dah promote dan kita kembali ke tajuk asal kita kat atas. Hehehe. So, dengan rasa senang hati keriangan macam baru dapat jumpa Boboiboy, saya pun men"drive" tunang ke Kampung Batu Melintang, Tapah, Perak. Dah lebih kurang 5 tahun tak menjenguk mereka disebabkan jauh Dan tiada peluang, hari ini terjadilah kejadian perjumpaan antara seorang anak angkat dengan family angkat.

Oh... Saya baru menerima berita daripada tunang saya yang kini berada sebelah saya menyatakan dia Dan family dia dah pernah berjumpa family angkat ini beberapa kali. Oleh itu, sila Rujuk kenyataan yang dinyatakan oleh tunang saya di sini ye? Hehehe.

Dengan ini, dirumuskan perjumpaan ini berlaku dengan baik Dan tiada sebarang peperangan berlaku kerana Ketidakcukupan ayam goreng. Cuma mengingatkan diri saya yang dah lama tak menjenguk family angkat saya yang berada di Kampung Pulau Tiga Kiri, Perak.

Sekarang ni,saya selaku tunang encik nasz telah merampas iPad untuk menyatakan kebenaran berkenaan sesuatu...sebenarnya encik nasz langsung tak pernah jenguk family angkat dia kt Kampung Pulau Tiga Kiri tu...Bukan "dah lama tak jenguk" tp "memang tak pernah jenguk"..hehe...ini kebenaran ye...
Ok...sampai masa iPad diserahkan semula pada encik nasz...hehe...

p/s : alamak.. Kantoi sudah. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, February 24, 2012

"PSSST... TOLONG BAGITAU KAWAN AWAK TU..."

Assalamulaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Kisah ni saya dengar dari kawan saya sebenarnya. Kawan saya cerita, ada kat satu syarikat ni buat satu temuduga untuk cari pekerja baru. Masa tu ramai gak yang apply. Si kawan kepada kawan saya pun apply sekali.


Si dia berjalan masuk dengan penuh macho. Kawan saya jalan sebelah dia relax je. Ada dua tiga awek asyik tengok-tengok kemudian gelak-gelak kecil sambil tutup mulut. Kawan kepada kawan saya terperasan dan ingat awek-awek tu tengok sebab dia smart hari tu.


Kemudian, salah seorang daripada awek tu berjalan ke arah dia dan kawan saya. Kemudian, dia panggil kawan saya dan berbisik sambil menunjuk jari kepada kawan kepada kawan saya. Kemudian berlalu pergi. Si dia ni ingat awek tu nak minta nombor handphone dia tapi kawan saya ni tarik dia ke tepi dan bisik kat telinga dia,


"Wei, zip hang tak tutup la. Awek tadi suruh aku bagitau hang"


Sepantas kilat dia memandang ke bawah dan terus tutup zipnya. Muka dia dah merah padam dah. Itulah, lain kali check dulu baju dan seluar kita bila ada orang tengok kita sambil gelak-gelak kecil tutup mulut. Mesti ada something "terbuka" ni. Hehehe.


p/s : Kalau korang kat tempat si dia tu, apa korang rasa dan akan buat?


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, February 22, 2012

"INDAH SUASANA PETANG"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Tadi masa nak berjalan ke kereta untuk balik kerja, ternampak suasana gambar kat atas. Terus saya ambil gambar.


Indah kan?


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, February 18, 2012

"PINTU ITULAH MASUK, PINTU ITULAH KELUAR"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Saya baru selesai dengan Program Kaunter JPN di Rural Transformasi Council (RTC) di Gopeng, Perak. Tadi tengah hari masa nak datang dan parking memang padat serta ramai. Lebih kurang juga saya cari parking yang dekat-dekat penuh dan jalan ke pintu utama diblocked oleh anggota RELA dan JPJ.


Saya terpaksalah parking jauh sikit dengan bangunan RTC tu dan terpaksa menapak jauh sikit tapi takpelah, senaman. Lagipun saya ni jarang bersenam. Hehehe.


Saya menapak sehingga terjumpa satu pintu masuk dan ramai orang tengah masuk pintu tu. Bersesak gak tapi tak lah sesesak tadi masa saya nak keluar. Disebabkan saya parking di luar, kalau saya nak jalan ikut pintu depan, memang saya terpaksa menapak lagi jauh la gamaknya.


Mahu tak mahu terpaksalah bersesak-sesak keluar di pintu kecil tu. Hujan pun masa tu renyai sepoi-sepoi bahasa tapi mula hilang kesepoiannya dan makin lebat. Ada saya terdengar budak-budak kecil menangis. Kesian plak kat dorang tapi nak buat macam mana, saya pun tersepit sekali.


Masa keluar tadi, masih ramai yang tengah usaha untuk keluar. Hujan makin lebat.


p/s : Sabar je la.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"KEADAAN TERKAWAL DI MCDONALD GOPENG"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Saya baru lepas lunch ayam goreng di McDonald berdekatan dengan Medan Gopeng. Alhamdulillah. Nampaknya keadaan terkawal di sini dan didapati bekalan ayam goreng mencukupi.


Tiada pelanggan mengamuk kerana kehabisan ayam goreng dilaporkan di sini. Dimaklumkan adalah selamat untuk makan ayam goreng di sini buat masa ini.


Sekian dimaklumkan.


p/s : Sedap plak ayam goreng McD ni.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"3 KALI X?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Petang semalam saya dan kawan-kawan sekerja saya main bowling di Ampang Bowl, Ipoh Parade, Perak.


Buat pertama kalinya saya berjaya jatuhkan kesemua pin dan "X" a.k.a "Strike" tiga kali berturut-turut. Saya pun terkejut. Huhu.


Saya fokus untuk baling bola bowling straight ke tengah dengan kelajuan sederhana je. Tak pandai nak buat teknik-teknik advance pemain bowling yang expert.


p/s : Main bowling ni sekadar hiburan bagi saya. Bukan minat sangat tapi suka gak main. Korang suka main bowling?


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, February 17, 2012

"BILA DEPAN MATA, TAK RASA APA-APA PUN..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Antara perkara yang kita sebagai manusia tak perasan kita lakukan tapi kita akan perasan bila perkara itu dah hilang dalam hidup kita. Korang pening? Hehehe.


Maksudnya bila seseorang itu contohnya suami atau isteri kita sentiasa bersama kita, kita ambil mudah je layan dia. Sebab kita sentiasa leka tapi bila kita dah kehilangan dia, baru kita sedar betapa pentingnya dia dalam hidup kita.


So, hargailah dia sementara dia masih ada dengan kita.


p/s : Tengah belajar menghargai si "dia" yang bakal menjadi sebahagian diri saya.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"MAJLIS SAMBUTAN MAULIDUR RASUL TAHUN 2012"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Saya sekarang berada di Dewan Bankuet Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN) di Ipoh Perak. Ada sambutan majis Maulidur Rasul anjuran Kelab Gabungan Kompleks KDN Negeri Perak.


Sekarang ni Ustaz Khazim tengah bagi ceramah tentang Maulidur Rasul. Banyak kisah-kisah Nabi Muhammad S.A.W. yang sangat menarik. Lagipun memang best dengar Ustaz Khazim bagi ceramah.


Nak sambung dengar ceramah Ustaz Khazim.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, February 16, 2012

"INI TEMPAT AKU, AKU PUNYA PASALLAH"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang pernah tak jumpa yang macam ni? Jenis berlagak dan bangga diri sebab itu tempat atau kampung dia? So, disebabkan itu tempat atau kampung dia, dia boleh buat apa saja? Saya pernah jumpa orang sebegini. Memang menghangatkan suasana dan sudah pastinya hati saya yang masa tu cuma menyejukkan hati dengan berdiam diri saja.

Saya jumpa orang sebegini di sebuah tempat atau kampung dekat rumah saya di Sungai Bakap. Tak nak la sebut nama tempatnya. Yang bestnya, saya bukan jumpa seorang je tapi hampir semua perangai macam tajuk kat atas tu. Kalau seorang bolehlah saya tahan lagi tapi ramai, entahlah. Mungkin dorang tak diajar dengan ilmu adab sopan kot?

Kisahnya begini, satu hari ni saya pergi ke tempat atau kampung tersebut untuk jumpa catering yang disyorkan oleh ibu saudara saya untuk kenduri kahwin saya bulan 3 nanti. Saya pun drive dan pergi dengan ibu serta adik lelaki saya. Jalan di kampung tu taklah besar tapi masih ada line putus-putus di tengah untuk membahagi jalan kepada dua hala.

Semasa saya drive, saya terpaksa memperlahankan kereta saya disebabkan ada 2 buah motorsikal yang berpenumpang dan tak pakai helmet sedang menunggang beriringan. Saya ingat bila dorang nampak saya ada di belakang, dorang akan ke tepi untuk bagi saya jalan dulu. Tapi, dorang tengok side mirror motorsikal dorang dan terus bersembang sambil menunggang beriringan. Saya bagi isyarat tapi dorang just ignore je. Mungkinkah dorang ingin saya melanggar dorang? (Berfikir dengan kuatnya.. Hehehe).

Terpaksalah saya follow belakang dorang sampai dorang masuk simpang destinasi dorang. Ibu saya pergi bertanya dengan kawan sekerjanya tentang tempat atau kampung tersebut, dan memang diakui perangai macam tu telah menjadi kebiasaan dorang. Menurut kawan sekerja ibu saya, even pemandu van kilang tekan hon pun, dorang tak berganjak dan terus menunggang beriringan hingga menghalang jalan.

Yang bestnya, kereta peronda polis lalu je tak buat apa-apa pun. Penunggang tersebut tidak memakai topi keledar secara terang-terangan lagi. Selepas tu, memang saya tak ejak dah kaki saya kat kampung tu. Buang masa je layan orang yang tak tahu hormat orang lain dan berlagak macam tu.

Korang rasa apa korang akan buat kalau jumpa penunggang macam ni?

p/s : Kecewa dengan sikap polis yang memandu kereta peronda polis tu sebab tak ambil tindakan. Macam tak jalankan amanah yang diberikan je. Ingat, AMANAH tu, tak boleh buat main-main.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, February 13, 2012

"NERVOUS SEBELUM TEMUDUGA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Sekarang ni saya berada di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).Kenapa saya berada di sini? Ini disebabkan tunang dapat panggilan temuduga jawatan Pegawai Teknologi Maklumat F1-1 (Panggilan sebelum ini F41).


Memang muka dia nampak pucat je. Nervous tu biasalah sebelum temuduga ni. Teringat saya perasaan dan pengalaman saya ditemuduga dulu. Memang banyak tempat saya pergi temuduga untuk apply kerja dulu. Dari kerja kilang baju, kilang kapas, kilang ubat, kilang perabut, kerja di pawagam sebagai staf part time, kerja di pawagam sebagai assistant manager, kerja sebagai pegawai khidmat pelanggan di contact center, temuduga untuk jawatan di KWSP hinggalah temuduga di jabatan kerajaan.


Banyak kan? Memang banyak kali saya pergi temuduga. Tapi kalau saya kena temuduga lagi sekarang selepas beberapa lama tak ditemuduga, sudah semestinya saya akan nervous gak. Actually perasaan nervous sebelum temuduga ni memang kita tak boleh buang. Even contohnya seseorang tu pernah menyanyi di atas pentas selama berpuluh tahun pun, dia tetap akan nervous.


So, relax dan cuba tenangkan diri. Insya Allah perasaan nervous tu akan berkurang.


p/s : Good luck.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"JANGAN TUNJUK PELANGI DENGAN TANGAN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.



Orang dulu-dulu ada bagitau yang "Jangan Tunjuk Pelangi Dengan Tangan, Nanti Tangan Kudung"


Kenapa? Saya tak pasti.


Tapi yang pasti, pelangi tu cantik. Kan?


Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, February 11, 2012

"PERBANDINGAN PENJELASAN CUSTOMER DENGAN VIDEO SERANGAN STAF KFC"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya ada post satu entry berkenaan "DISEBABKAN AYAM GORENG...GADUH". Tadi saya secara tak sengaja terjumpa satu video di Youtube yang menunjukkan apa yang terjadi sebelum customer tu ditumbuk dan ditendang.


Ini apa yang dikatakan oleh orang yang upload video ni dalam youtube yang berada di tempat kejadian:

"Basically this is what happened: Feb 6 2012, ICT Shah Alam (Malaysia) KFC outlet. So many people, little chicken left, queue gets longer. Hungry customers start to get restless. 


A customer starts complaining, and staff start to yell back. Then a few racial slurs begin to fly around from the customer. The staff get angry.. and the fight starts. There's a Part 2 for this video."

Korang cuba tengok dan dengar betul-betul video kat atas tu. Korang akan dengar customer tu menjerit-jerit dengan pelat english tersekat-sekat. Kemudian, baru ada video Part 2 kat bawah ni:


Video di atas baru menunjukkan Staf KFC tu keluar untuk serang customer tu. Tapi, bila didengar betul-betul sebelum staf KFC yang meluru untuk tumbuk dan tendang customer tu, customer tu ada menjerit sekuat hati dia dalam bahasa cina. Saya tak faham.

Tapi yang menghairankan, dalam Press Conference yang dibuat oleh dorang dengan kerjasama DAP, customer itu mengaku tak keluarkan apa-apa ayat yang boleh menaikkan kemarahan staf KFC tu. Korang boleh tengok dan dengar sendiri penjelasan yang diberikan oleh customer tu:


Dalam Press Conference kat atas, customer mengatakan dia langsung cakap apa-apa yang boleh menaikkan kemarahan staf KFC tu tapi bila kita tengok dan dengar balik video-video kat atas, saya dapat dengar customer tu marah dan jerit-jerit kat staf KFC tu. Lagipun, dalam Press Conference tu langsung tak ceritakan secara menyeluruh dan cuma menceritakan tentang customer je.

Mungkin kita patut dengar penjelasan staf KFC tersebut supaya adil dan kita dapat menentukan siapa yang salah. Tapi, dari pengalaman saya bekerja dalam line macam ni, memang staf KFC takkan diberi peluang pun. Ini mengikut pengalaman saya ye?

Korang tengok, dengar dan bandingkan apa yang berlaku dan apa yang dinyatakan dalam Press Conference customer tu, apa pendapat korang?

p/s : Hairan kenapa customer lain tak naik marah macam customer ni pun disebabkan ayam goreng tak cukup. Huhuhu.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, February 10, 2012

"SERVICE TERBAIK...PERNIAGAAN PASTI MAJU"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Baru-baru ini saya dan tunang saya dapatkan perkhidmatan untuk cetak sesuatu. Bila tengok design dan kami pun setuju dengan design tu. Segala kesilapan ejaan semua telah disemak dan dibetulkan.


Tapi, bila barang cetakan siap, banyak betul kesilapan. Padahal masa kami check design, kami dah maklumkan yang manan perlu diperbetulkan. Bila diberitahu kepada orang yang sediakan service tu, kami pula dipersalahkan.


Design yang dipersetujui dengan design yang diberi langsung tak sama. Stapler pun macam cincai-cincai je. Sesetengah barang cetakan tu langsung tidak dicheck dan ada yang berbintik-bintik putih penuh dalam satu page.


Sepatutnya bila customer beritahu tentang perkara macam ni, dorang kenalah ambil perhatian dan selesaikan. Bukan menyalahkan customer tu balik. Even customer tu ada hubungan darah dengan kita sekalipun, service sepatutnya kena bagi extra excellent. Sebab nanti dia juga akan promote business kita tu kat kawan-kawan dia.


Yang pasti, saya takkan promote business orang macam ni dekat kawan-kawan saya. Buat malu diri sendiri je. Korang sanggup promote business macam ni kat kawan-kawan korang?


p/s : Kebanyakkan business orang melayu macam ni la. Tapi ada gak yang bagus tapi tak banyak yang kita boeh jumpa. Kalau kita jumpa, kita pasti akan pergi lagi dan promote kat kawan-kawan kita kan?


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, February 9, 2012

"NAK IKHLASKAN HATI...SUSAH SEBENARNYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Korang rasa senang ke nak ikhlaskan hati korang? Korang rasa korang ikhlas ke? Macam mana korang katakan korang ikhlas tu? Ada bukti? Resit?


Memang kita disarankan untuk ikhlaskan hati dalam melaksanakan sesuatu. Tapi tak mungkin semua perkara kita akan ikhlas. Ada gak perkara yang kita buat, mungkin pada masa tu emosi kita tak stabil, hilang keikhlasan tu.


Macam mana nak tahu kita ikhlas? Cuma diri sendiri je yang tahu betapa ikhlasnya diri kita. Orang lain takkan tahu sebab keikhlasan tu timbul dari hati kita sendiri.


Betul tak?


p/s : Pendapat saya saja.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, February 8, 2012

"DISEBABKAN AYAM GORENG...GADUH"



Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tengah beronline di Facebook, terjumpa video kat atas ni. Korang tengoklah dulu.

Kita di Malaysia ni, terlalu banyak dan macam-macam jenis makanan yang ada. Tak macam kat Somalia dan Negara-Negara yang selalu kekurangan makanan serta hidup kebuluran, kita boleh dikatakan bertuah.

Bila tengok video kat atas tu, saya perasan customer to ada maki hamun dalam bahasa cina tapi saya tak berapa faham. Saya pernah bekerja di front line macam ni, saya faham customer nak service yang cepat dan bagus. Tapi, customer kena faham yang mengserve dorang pun manusia macam dorang. Boleh tengok ramai tengah beratur kan?

Saya ada pengalaman pernah dimaki hamun oleh customer dengan pelbagai perkataan kesat. Banyak kali gak. Tapi saya belajar tahan sabar. Actually, memang susah nak bersabar bila kita berhadapan dengan customer yang mulut jenis nak maki hamun je. Tapi Alhamdulillah, saya berjaya. Daripada situ, saya dapat satu pengalaman berharga.

Pada pendapat saya, dalam video tu, kedua-dua pihak salah, customer tak sepatutnya maki hamun pekerja KFC tu walaupun perut tengah lapar sesangat sekalipun. Kalau rasa lambat sangat, just pergi kedai makan lain. Saya rasa dekat i City tu mesti banyak kedai makan lain. Pergi je makan kat kedai lain.

Pekerja KFC tu pun tak perlu dekat situ gak nak hentak customer tu. Jaga imej syarikat yang menggaji kita. Mungkin lebih baik belajar bersabar. Diam tak semestinya kita pengecut. Diam tu kadang-kadang lebih baik lagi. 

Ini cuma pendapat saya je. Apa pendapat korang plak?

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"TEPI-TEPI... JALAN NI AKU YANG PUNYA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Tadi drive kat highway PLUS dari Jawi ke Kuala Kangsar, saya tengah drive laju di lorong sebelah kanan sebab saya tak dapat potong kereta didepan saya disebabkan ada kereta di depannya. Saya just maintain bawa kereta saya di sebelah kanan sebab memang saya laju pun.


Tiba-tiba dari sayup-sayup sejauh mata memandang dari belakang kereta, saya ternampak sebiji kereta yang beri isyarat lampu tinggi rendah tinggi rendah suruh saya ke tepi. Saya rasa nak tergelak sebab saya bukan drive sebelah kanan tu disebabkan tiada kereta di depan saya tapi disebabkan ada kereta di depan.


Kereta tu asyik bagi isyarat lampu tinggi rendah tinggi rendah tapi saya buat donno je. Pastu setibanya kereta tersebut di belakang kereta saya, saya masih buat donno je. Pastu kereta di depan saya bagi saya potong dengan bergerak ke kiri dan dengan pantasnya saya potong. Pastu kereta belakang saya yang anggap highway tu dia ownernya pun cuba potong kereta yang bagi saya potong tadi tapi kereta yang bagi saya potong tu block dia. Dia bengang terus potong dengan rakusnya. Kejadian tu saya cuma tengok dari center mirror je. Tergelak saya sorang-sorang.


Pastu, saya bagi la dia potong saya. Mungkin dia tak tahan nak buang air sederhana kot. Tak pun sengaja nak tunjuk kereta dia yang laju tu.


Pokoknya, bila di atas jalan raya, hormatlah pengguna jalan raya lain seperti kita hormati diri kita sendiri.


p/s : Teringat iklan radio Era.FM yang Johan Maharaja Lawak tiru ayat Acha Sepriasa. "Pakai tali pinggang keledar dan jangan cilok mencilok."


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, February 7, 2012

"WHICH STEP HAVE YOU REACHED TODAY?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Nak share satu picture yang saya jumpa kat facebook tadi. Menarik dan ada kebenarannya.


p/s : Step yang mana korang dah sampai hari ini?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, February 5, 2012

"HARAM JIKA ..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, February 3, 2012

"MUSIM MENGKEDARAH LIMAU..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Curi masa yang agak busy campur malas untuk update blog jap. Sebenarnya saya takde idea nak tulis apa. Tapi, tiba-tiba ternampak selonggok buah limau yang disediakan kat kaunter Maybank ni memberi saya inspirasi untuk menulis tentang longgokan limau tersebut. Hehehe. Limau pun boleh jadi satu entry kan?


Bila tiba je Tahun Baru Cina, masa inilah berlambak-lambak limau mandarin ni dijual kat merata tempat tak kisahlah di Supermarket ataupun gerai-gerai kecil tepi jalan. Masa ni gak la orang berketurunan cina akan mula memberi buah-buah limau kepada rakan-rakan keturunan yang berlainan mereka.


Saya pun dapat 2 kotak limau mandarin ni.kotak pertama saya habiskan dalam masa 4 hari. Risau nanti busuk buah limau kalau simpan lama sangat. Membazir. Kotak yang kedua pun dah tinggal 1/4 je. Hehehe. Kuat kan saya makan limau?


Limau mandarin ni dah sinonim dengan sambutan Tahun Baru Cina. Bila tiba Tahun Baru Cina, banyaklah limau mandarin ni. Tapi pun suka makan limau mandarin ni. Hehehe.


Kesimpulannya, makanlah limau mandarin. Sedap. Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, February 2, 2012

"BERCAKAP LEPAS JE..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Setiap perkataan yang kita sebut dari mulut atau dalam laman sosial seperti facebook tu ada risikonya. Sebab kita kena berhati-hati bila berkata-kata. Tak bolehlah main lepas je cakap atau tulis. Nanti akan jadi pelajar USM yang kena tahan polis sebab tulis nak letak bom dekat helikopter yang dinaiki PM kita.


Tak pasal-pasal jadi feymes. Kan? Walaupun dia cakap hanya gurauan je tapi ia tetap boleh dianggap satu ugutan. Yang pasti nama dia dah dilist dalam senarai PDRM.


Macam pepatah orang dulu-dulu ni,


"Kerana Mulut, Badan Binasa"


Ataupun,


"Cakap Siang, Pandang-Pandang. Cakap Malam, Dengar-Dengar"


So, kesimpulan yang ketara dalam entry ni, nak cakap apa-apa pun, fikir dulu. Jangan main lepas cakap je. Nanti badan binasa.


p/s : Ingatan untuk diri sendiri.


Wassalam.


-NASZ-


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sila Tekan Like Jika Suka