KORANG TENSION? JOM RELEASE TENSION.

Monday, October 31, 2011

SEGMEN BLOGLIST FARASAKURA : PEMBUKAAN BLOGLIST BARU :]

Nak Join? Klik SINI


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Hari ni saya agak jarang update blog sebab terlalu busy dengan kerja di ofis siang tadi dan malamnya saya busy mengupdate segmen Perang Blogger. Alhamdulillah segmen tu ramai yang sertai dan ramai gak yang menunaikan tanggungjawab masing-masing. Hehehe.


Tadi berblogwalking, ternampak satu blog ni ownernya buat segmen bloglist. Saya tertarik sebab blog ni memang simple sangat. Senang nak loading. So, saya pun decide nak support dan join segmen bloglist dia.


Tarikh tutupnya? Saya pun tak faham sangat sebab ownernya dia cakap:


"Bloglist ini dibuka sampai hari ahad malam 1359 malam"


So, kalau korang pun tak faham, korang g tanya teruslah kat owner segmen bloglist ni. Hehehe.


p/s : Banyak aktiviti bulan November ni. Tapi blog insya Allah tak diabaikan. Hehehe.


Wassalam.




-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN NASZ : PERANG BLOGGER

PENYERTAAN DITUTUP
SEMUA YANG JOIN, SILA JALANKAN KEWAJIPAN KORANG YE?
HEHEHE


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Terasa hati nak buat satu segmen plak. Segmen ni sama format dengan segmen kumpul dan serang sebelum ni. Harapan saya untuk korang dapat kenal dengan blogger lain di samping meningkatkan trafik ke blog korang.

Sebelum korang nak join, sila baca amaran di bawah ye?

AMARAN : SETIAP BLOGGER YANG JOIN SEGMEN NI DIWAJIBKAN MENERJAH SEMUA BLOG YANG JOIN SEGMEN INI JUGA. SO, SEBELUM NAK JOIN, KORANG FIKIRKAN DULU SAMA ADA KORANG BOLEH ATAU TAK TUNAIKAN KEWAJIBAN INI. 

Cara nak join? Simple je:

1. Buat satu entry baru, copy header kat atas dan paste kat entry korang tu. Kemudian, linkkan ke post ini.

2. Salin tajuk ni, "SEGMEN NASZ : PERANG BLOGGER"

3. Korang tulislah kata-kata aluan untuk menyambut "serangan" yang bakal diterima.

4. Siap? Publishkan dan letakkan url entry korang tu kat kotak komen kat bawah.

List akan dikeluarkan di post ni gak. Saya akan updatedkan dari masa ke semasa.

Segmen ni ditutup pada 31hb Oktober 2011 jam 11.00 malam.

p/s : Sori. Kena ada AMARAN tu sebab nak pastikan semua yang join aktif "menyerang".

UPDATED

1.  http://kisahidupsayaharihari.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
2.  http://www.imbobome.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
3.  http://fendy1302.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
4.  http://nature1002.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
5.  http://pening-pala.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
6.  http://ezaiza.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
7.  http://atiqahofficialsite.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
8.  http://skytechxtreme.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
9.  http://ilusi-fantasidunia.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
10.http://mizznana11.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
11.http://najihahfara.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
12.http://gabanstory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
13.http://zahiradzul.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
14.http://kechik-duniakudisini.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
15.http://zubir5588.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
16.http://duniaretismalaysia.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
17.http://kimie-blog.blogspot.com/2011/10/071-segmen-nasz-perang-blogger.html
18.http://diaridarihati.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
19.http://genkcorner.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
20.http://sweetsour93.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
21.http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
22.http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
23.http://selendanqpelangi.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
24.http://seventh-july95.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
25.http://asimplestgirlstory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
26.http://missydiyaempunya.blogspot.com/2011/10/5-segmen-nasz-perang-blogger.html
27.http://soliciousstorynory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
28.http://lorongkanan.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
29.http://kuchakinah.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
30.http://nurulauni123.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
31.http://lurvezzera.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
32.http://isozaki-narumi.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
33.http://iylakoreafanatic.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
34.http://kpopfa93.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
35.http://farafabulous93.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
36.http://dieylashaza.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
37.http://storyofbudakjambu.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
38.http://sharfynarzmiss.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
39.http://cinonetstory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
40.http://anisaida97-hidupkuduniaku.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
41.http://citrananizam.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
42.http://shahfizasapian.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
43.http://lissaallemanda.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
44.http://syuxermelankolia.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
45.http://jijahcomey.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
46.http://yusartz.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
47.http://mira19.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
48.http://roseskalerful.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
50.http://www.sara-quesera.co.cc/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
51.http://mybombastikblog.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
52.http://wardahalisya.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
53.http://sjdluvers.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
54.http://dean-chumell.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
55.http://sayapunyasukalaaa.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
56.http://kids-lerra.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
57.http://khairunnisaatikah.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
58.http://faridahnazuahthesinge.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
59.http://aientetra.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
60.http://sarahanimismyname.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
61.http://chantekmath.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
62.http://belogcikamirah.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
63.http://sigadisemasa.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
64.http://storyaduhh.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
65.http://storycikhoneybee.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
66.http://lifeedisaster.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
67.http://dilamin.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
68.http://therainbowjourney.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
69.http://fahmimohdnilam.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
70.http://bla-bla-blub-blub.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
71.http://ezzatie-ezzatie.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
72.http://fana66.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
73.http://mrsfadzlyana.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
74.http://you2mevrything.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
75.http://sharksempoi.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
76.http://nurinassyahira.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
77.http://mohdshahzuddin.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
78.http://gadisbiasebiase.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
79.http://sweetctie.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
80.http://sharingiscaring-fiza.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
81.http://mishnurlin.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
82.http://www.cikbambam.info/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html
83.http://apekblogger.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-perang-blogger.html

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

TEMPAT FAVERET MASA KECIL...

Assaamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Gambar kat atas tu adalah taman permainan kanak-kanak yang ada di Bagan Datoh ni. Bila terpandang je taman permainan ni, teringat zaman saya kecil dulu. Dulu taman permainan adalah tempat faveret saya. Kadang-kadang saya tawk mahu balik rumah dan nak main je kat taman permainan ni.

Masa saya kecil dulu, tak wujud lagi PSP, X Box dan sewaktu dengannya. Kalau ada pun, tak termampu mak dan ayah nak beli. Tapi saya tak kisah sangat pun. Janji dapat pergi taman permainan pun dah best. Hehehe.

Masa tu saat paling gembira bagi saya. Fikir nak main je. Takde nak fikir masalah apa-apa pun. Hehehe. Biasalah. Kecil lagi masa tu.

Bila kita imbas balik kenangan kita masa kecil-kecil dulu, itulah yang akan berlaku bila kita dah kawin nanti. Cuma kita akan jadi emak atau bapa dan kita akan insya Allah ada anak-anak. Macam mana kita merengek kat emak dan bapa kita dulu, macam tulah dorang akan merengek kat kita nanti. Kan?

p/s : Dulu suka sangat main jongkang jongket, gelungsur dan buaian. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, October 30, 2011

SANTAI : "SALAH TAFSIRAN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Jom kita santai-santaikan minda kita dengan membaca kisah di bawah.



Suatu pagi yang indah kat sebuah sekolah rendah, seorang guru yang begitu dedikasi mengajar anak2 muridnya tentang betapa bahayanya minuman keras kepada mereka. Sebelum memulakan mata pelajarannya pada hari itu dia telah mengambil 2 ekor cacing yang hidup, sebagai sampel kehidupan dan dua gelas minuman yang masing2 berisi dengan air mineral dan arak.. 


"Cuba perhatikan murid2.. lihat bagaimana saya akan memasukkan cacing ini kedalam gelas, perhatikan betul2. Cacing yang sebelah kanan saya, akan saya masukkan ke dalam air mineral manakala cacing yang sebelah kiri saya akan masukkan ke dalam arak. Perhatikan betul2." 


Semua mata tertumpu pada kedua2 ekor cacing itu. 


Seperti dijangkakan, cacing yang berada dalam gelas yang berisi air mineral itu berenang2 di dasar gelas, manakala cacing yang berada di dalam arak menggeletek lalu mati. Si cikgu tersenyum lebar, apabila melihat anak2 muridnya memberikan sepenuh tumpuan pada ujikajinya. 


"Baiklah murid2, apa yang kamu dapat belajar dari ujikaji yang cikgu tunjukkan sebentar tadi??" 


Dengan penuh yakin anak2 muridnya menjawab, 


UNTUK MENGELAKKAN KECACINGAN...MINUMLAH ARAK... 


p/s : Advance betul bebudak tu ye? Korang jangan plak sesaje g minum arak ni. Berdosa.


Wassalam.


-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"GANGGUAN SEKSUAL TERHADAP LELAKI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Selalu kita dengar gangguan seksual terhadap perempuan je kan? Macam mana plak gangguan seksual boleh berlaku kepada lelaki? 

Jawapannya ada perempuan yang suka berpakaian ketat walaupun pakai tudung. Kalau nak tutup aurat, biarlah sempurna.


p/s : Takde niat nak cari salah sesiapapun. Cuma nak mengingatkan je.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SANTAI MINDA : "PEMURAHNYA DIA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Jom kita santaikan minda kita di hari minggu ni. Teruskan baca ye?


Kerana sudah berasa insaf, Rizal pergi kesebuah surau untuk mendengar ceramah agama. Ketika tabung derma di edarkan, dia dengan segera membuka dompetnya dan memasukkan RM2 ke dalam tabung derma itu.



Tiba-tiba, seorang pak cik yang duduk di belakangnya menepuk bahunya dan memberikannya duit sebanyak RM200 kepada Rizal. Rizal tersenyum. Dia mengambil duit itu dan memasukkan kedalam tabung derma itu juga. Rizal menoleh dan berasa kagum dengan kemurahan hati pak cik itu . Tidak berapa lama kemudian, pak cik dibelakang Rizal kembali menepuk bahunya dan Rizal mendengar bisikan dari pak cik itu "Encik, kata pak cik tersebut, duit RM200 itu sebenarnya terjatuh dari beg duit encik tadi".


p/s : Korang rasa apa tindakan Rizal lepas tu? Hehehe.


Wassalam.


-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, October 29, 2011

"MEH AKU PANGGIL HANG CAMTU. HANG RASA HANG SUKA TAK?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Korang pernah tak pergi makan di sesebuah kedai makan, pastu korang nampak ada pelanggan kedai makan tu panggil waiter untuk ambil order dengan bunyi mulut atau bersiul je? Saya selalu nampak dan dalam hati saya mesti akan terdetik:

"Ini ke sikap orang kita sekarang ni?"

Cuba korang jadi waiter tu dah dipanggil sebegitu rupa, apa korang akan rasa? Tahulah pelanggan tu orang banyak duit. Janganlah berlagak sangat. Tak boleh panggil elok-elok.

"Adik, nak ambil order"

Seronok gak la waiter tu nak ambil order. Waiter ni pun manusia. Kalau dilayan elok, eloklah respon dorang. Hormat menghormati ni kan bagus untuk wujudkan masyarakat yang hidup secara harmoni.

Tapi, memang tak dinafikan ada gak waiter yang muka susah nak senyum dan ambil order cincai je, tapi senyum je. Mungkin dia ada masalah dan tak payahlah kita nak tambahkan masalah dia.

Pendapat saya je k? Kalau ada yang tak setuju, silalah bangkang. Saya terbuka menerima pendapat korang.

p/s : Suka makan di kedai makan yang waiternya senyum je. Rasa seronok nak makan dan datang lagi.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN LAMAN AYAHSU : JOM JOIN BLOGLIST LAMAN-AYAHSU NOVEMBER

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama rasanya saya tak join segmen bloglist dari mana-mana blogger. So, ternampak satu segmen bloglist yang dianjurkan oleh Laman Ayahsu. So, saya dengan rasa rendah diri menjoinkan diri.

Kenapa saya nak join segmen macam ni? Sebab nak kenal dengan lebih ramai blogger lagi dan juga nak perkenalkan blog saya yang biasa-biasa je ni kat ramai lagi blogger kat luar sana. Saya masih lagi bertatih di dunia blogging ni dan terima kasih kepada Laman Ayahsu sebab buat segmen bloglist macam ni.

Tarikh tutup segmen ni adalah 31 Oktober 2011. So, jom kita join dan support segmen Laman Ayahsu ni.

p/s : Suka lagu Yuna - Memo. Best. Korang pergi la tengok kat Youtube video clip lagu ni, memang best dan bermakna. 

Wassalam.

-NASZ-

Sila Tekan Like Jika Suka

"BE YOURSELF NO MATTER WHAT"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


p/s : Jadilah diri sendiri. Buat apa nak jadi orang lain kan?

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, October 28, 2011

SANTAI MINDA : "JUAL ANAK?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Kes jual anak dan buang anak ni dah semakin menjadi-jadi sekarang ni. Korang cuba baca kisah di bawah ni.

Di pagi hari yang nyaman, dua orang yang sudah lanjut usianya duduk berehat sebuah pangkin.

Pak Abu dan Pak Majid nama mereka. Pak Abu sedang membaca surat khabar manakala Pak Majid hanya duduk termenung jauh sambil menghisap rokok daun.

Pak Abu : Majid, engkau tengoklah berita dalam surat khabar hari ini.Ada orang sanggup jual anak dia.

Pak Majid : Hmmmm... (Menjawab acuh tak acuh je).

Pak Abu : Kalau ye pun terdesak nak duit sangat, janganlah jual anak. Banyak lagi cara nak dapat duit.. Kerja kat Pam Minyak ke, Jual Kacang Putih ke, Jual Surat Khabar ke. Betul tak Majid?

Pak Majid : Hmmmmm... (Sambil menghembus asap rokok daunnya).

Pak Abu : Engkau ni kenapa Majid? Takkanlah berita ni engkau tak ambil kisah? Ini melibatkan kemanusiaan tahu? Binatang pun tahu jaga anak.

Pak Majid : Hmmm... Inilah aku nak bagitau engkau. Kalaulah aku masa muda-muda dulu, aku buang je anak-anak aku tu.

Pak Abu : Hah?! Engkau biar betul Majid.

Pak Majid : Hoi... Engkau sedar tak sekarang ni kita ada kat mana?Sedarlah yang kita sekarang ni ada kat RUMAH ORANG-ORANG TUA. Kalaulah aku tahu perangai anak-anak aku tu macam ni, dah lama dah aku jual anak-anak aku dulu.

Pak Abu : Ha'ah. Ye la. Baru aku sedar.

p/s : Kita duk nampak ibu bapa buang anak. Yang anak-anak buang ibu bapa macam mana plak ye?

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

"SENANG KE NAK JADI IBU BAPA?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Betul ke ibu bapa sekarang ni open minded? Biarkan je anak-anak dorang buat apa saja?

Saya tak boleh cakap lebih-lebih sebab saya tak kawin lagi. Tapi saya masih ada ada adik. Walaupun jaga adik dan jaga anak lain, tapi mungkin boleh dijadikan rujukan untuk saya yang takde pengalaman ni.

Apa yang saya perhatikan dan rasa adalah peringkat peralihan remaja adalah saat genting. Masa ni remaja nak rasa bebas dan nak tiru apa saja. Tapi yang nak dicuba itu lebih menjurus ke arah keburukan je.

Pada masa ni, ibu bapa akan pening kepala. Nak tegur, nanti memberontak plak remaja ni. Pastu lari dari rumah. Tapi kena tegur gak. Kena la tegur dengan cara berhemah supaya remaja itu tahu ibu bapa bukan sengaja nak cari salah remaja tu. Memang sangat susah part ni.

Pada masa yang sama, ibu bapa pun kena la bagi contoh yang baik dekat anak. Sebab apa? Sebab rujukan anak-anak paling dekat adalah ibu bapa itu sendiri. Kalau ibu bapa pun tak elok akhlaknya, maka anak-anak akan ikut. Kemudian, kawalan ke atas anak-anak secara bijak. Tak bolehlah kawal ketat sangat dan tak boleh longgar sangat.

Ini cuba pendapat saya je. Saya tengok ibu bapa sekarang ni terlalu open minded. Memang bagus macam tu tapi kena ada perkara yang boleh open minded, kena ada yang tak boleh.

p/s : Saya tulis melalui pendapat dan pemerhatian saya je. Tak ada niat nak burukkan sesiapa. Kalau ada yang terasa, saya minta maaf.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Thursday, October 27, 2011

SANTAI MINDA : "5 TIPS UNTUK TIDAK DIROMPAK PENCURI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Ini adalah 5 tips terbaik yang saya jumpa untuk mengelakkan korang dirompak pencuri.

1. Untuk melindungi rumah, pasang perangkap tikus sebanyak mungkin dan letakkan umpan emas atau besi atau duit.

2. Untuk melindungi kereta, langgar apa-apa agar kereta anda kemek, pancitkan tayar kereta anda, beli rim kereta second hand yang buruk, beli ekzok paling murah dan jangan letak sticker kat kereta anda.

3. Untuk melindungi motor, pancitkan tayar, cabut spart plug dan sentiasa pastikan tangki minyak motor anda kosong.

4. Untuk melindungi anak, beli pakaian bundle untuk mereka pakai dan hanya beri 50 sen sehari kepada mereka untuk belanja sekolah.

5. Untuk melindungi diri sendiri, jangan suka menunjuk-nunjuk (Berdosa tau).

p/s : Terbaik tak tips-tips ni? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"LANGKAH PERTAMA YANG SUSAH"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Setiap orang ada azam. Setiap orang nak berjaya. Setiap orang ada benda yang dorang inginkan. Tapi, ada azam dan keinginan pun, kalau langkah pertama tidak dimulakan, sampai bila pun apa yang diinginkan itu tetap menjadi angan-angan.

Pada pendapat saya, mengikut pengalaman dan  pemerhatian saya, memulakan langkah pertama adalah yang paling susah. Sebab, bila kita memulakan langkah pertama, kita sedang cuba keluar dari zon selesa kita. Kita memang sangat gembira dalam zon selesa tapi bila kita cuba tarik diri kita keluar dari zon selesa tu, kita akan rasa tak selesa la. Kan?

Tapi, kalau langkah pertama pun kita tak mampu nak mulakan, macam mana kita nak teruskan langkah-langkah seterusnya? Semuanya bermula dari langkah pertama sebab setiap benda ada permulaannya.

Bila kita dah berjaya memulakan langkah pertama, kita mampu untuk melangkah lebih jauh. Cuma langkah pertama ni, cabaran dan dugaan dia memang agak hebat. Sebab kita perlu kuatkan diri dan kuatkan pendirian untuk mencapai apa yang kita hajatkan.

Macam orang yang nak berubah dan sembahyang 5 waktu. Kalau dia cuba ada azam tapi tiada langsung tindakan, tak guna gak. Bila dia berjaya memulakan langkah dengan mengambil tindakan untuk mula sembahyang, Insya Allah dia akan berjaya. Tapi, kenalah ada disiplin.

Apa azam korang? Langkah pertama untuk capai azam korang tu dah "melangkah" belum?

p/s : Boringnya penerangan tadi. Tapi, saya faham. Alhamdulillah. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"JANGANLAH BANG..."

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Baru habis satu sesi tadi. Sekarang ni rehat dan makan tengah hari. Saya sekarang di Ibu Pejabat Jabatan Pendaftaran Negara Putrajaya. Sementara nak tunggu sesi kedua sebelah petang plak, saya pun buat lawatan tak rasmi ke bahagian-bahagian yang ada kat JPN Putrajaya ni. Ada jumpa kawan-kawan kelas aya gak. Hehehe.

Masa nak turun escalator, ternampak satu couple ni sedang bermesra sambil berpeluk-peluk. Ramai gak yang tengok termasuk gak dengan kawan-kawan saya. Tak tahu la nak cakap pe. Sebab masa tu pun ramai gak ibu bapa dengan anak-anak pun memerhati. Inilah generasi sekarang. Dah tak rasa apa-apa berpelukan di tempat awam.

p/s : Perkara macam ni la yang boleh menjebakkan kes anak luar nikah dan buang bayi. Nauzubillah.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"KENAPA TAK PARKING DALAM KEDAI TU TERUS?"


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tadi pergi bank nak bank in duit jabatan, banyak betul kereta dan sudah semestinya lori yang melebihi muatan di jalan kampung. Hehehe. Risau gak drive belakang lori lebih muatan ni. Nanti jatuh buah sawit tengah jalan, mengelak masuk longkang. Break, kena hentam belakang. Langgar plak boleh terbang kereta. So, bawa kereta jauh-jauh la dengan lori terlebih muatan ni la. Senang nak elak kalau ada buah sawit jatuh tengah jalan.

Sampai je kat Maybank Hutan Melintang, nampak kereta parking tepi jalan yang mengganggu perjalanan kereta lain. Sempat saya snap gambar. Terfikir saya:

"Kalau sayang kat kereta tu, parking je dalam kedai tu terus.Senang"

Nak parking mana-mana pun saya tak kisah. Tapi, parking tu fikir la orang lain gak. Jangan la susahkan orang lain.

Betul tak?

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Wednesday, October 26, 2011

SANTAI MINDA : "EH...BUKAN DAH CUKUP 4 RAKAAT KE?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Memang menarik cerita ni. Korang rasa korang nak ke menantu macam ni?


Mamat ni amat lah tergila-gilakan Minah anak Pak Haji Dollah. Minah nie boleh lah tahan cun nya. Mamat ni pun tak kalah lah kacaknya. Ngurat-punya-ngurat tersangkutlah dua hati ini. Pak Haji Dollah bukanlah jenis yang memilih sangat orangnya, tambahan pulak si Mamat ini pandai berlakon, depan Pak Haji Dollah dia bukan main warak lagi, berkopiah dikepala. Selepas ditetapkan hari kahwinnya, maka lancar je jawab nikahnya si Mamat tadi. Biasalah malamnya agak lewat sikit keluarga Haji Dollah masuk tidurnya pasal dok berkemas rumah lepas kenduri siangnya. Pasangan Mamat dan Minah pun lewat jugak lah masuk tidurnya.

Selepas semuanya selesai dan semuanya nyenyak tidurnya, pagi besoknya Pak Haji Dollah pun mengejutkan semua isi rumah untuk solat subuh. Semua isi rumah pun bangun dan si Mamat dan Minah pun bangun mandi dan bersiap untuk mendirikan solat subuh. Tapi dek kerana lewat bangun, Si Mamat tak sempat bersolat jemaah dengan Pak Haji Dollah. Walaupun telah dikejutkan awal oleh isterinya Minah.

Maka, Pak Haji Dollah pun suruhlah menantunya tu solat sendirian ketika ahli keluarga lainnya sedang berwirid. Si Mamat pun qamat dan dirikanlah solat subuhnya. Selepas selesai solatnya dan memberi salam. Pak Haji Dollah pun menegur menantunya Si Mamat tadi, "Hai Mat kenapa solat subuh tiga rakaat?" lantas Si Mamat Jawab "eh.. ia ke? tiga rakaat? rasa-rasanya dah cukup empat rakaat tadi..."

Masya Allah.. mengucap panjang Pak Haji Dollah. Si Minah tersenyum sipu malu dengan gelagat suaminya. Sahla si Mamat ni tak pernah sembahyang subuh! Kantoi..kantoi...

p/s : Nak berlakon warak pun kenalah bijak. Kan? Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"SENYUM JE WALAUPUN DIPERLI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah sampai Hotel Prescott Inn Kajang. Tengah rehat-rehat je sekarang. Penat gak drive tadi. Dari Bagan Datoh ke Teluk Intan. Dari Teluk Intan terus ke Kajang. Siap tersesat lagi. Hehehe.

Tadi tersesat, saya tersilap tengok tanda jalan. Kawan saya gelak-gelakkan saya. Saya pun gelak la nak cover malu. Takpelah. Lagipun dia gurau je. Layan je la. Dia nak menceriakan suasana.

Tapi, sepanjang perjalanan, dia asyik ungkit salah saya tadi. Semua gelak, saya pun gelak gak la. Walaupun rasa sikit annoying. Takpelah. Kawan-kawan tengah seronok. Layan je la. Kan?

Banyak kali gak dia perli sampai rasa nak senyum pun susah. Tapi saya tetap maintain senyum. Biar perjalanan seronok je. Kan? Layan je. Saya positifkan diri. Tak nak sentap sebab tahu dia cuma bergurau je.

Saya pun dua kali lima gak dulu. Hehehe.

p/s : Tengah cuba untuk perbaiki diri jadi lebih baik.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

"MURTAD"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tadi blogwalking ke blog Fendy, jumpa satu entry berkenaan Murtad ni. Korang boleh klik kat SINI kalau nak baca. Bila terbaca entry Fendy ni, teringat saya masa saya masih study kat UiTM dulu. Masa tu, saya baru Part 1.

Masa tu heboh satu part 1 yang ada seorang kawan saya ni nak tukar agama kristian. Namanya tak perlulah saya bagitahu. Masa tu saya ni bukan jenis ambil port sangat sebab lebih fokus pada studi. Lagipun, masa perkara tu berlaku adalah masa nak dengan exam final. Tapi, saya dengar gak la bila kawan-kawan cite kat saya.

Kawan saya nak murtad ni sebab hidup dia dah biasa dengan Kristian dan Gereja. Saya tak pasti tentang emak dan ayah dia. Tapi, dengar kata, emak dan ayahnya salah seorang adalah penganut Kristian. Wallahualam. So, bila Hari Raya, dia sambut. Bila Xmas, dia sambut gak.

Emak dan ayah dia langsung tak guide dia mengenai agama. So, dia bercelaru. Akhirnya, dia ambil keputusan nak masuk Kristian. Saya tak pasti apa sebabnya.

Disebabkan itu, semua kawan-kawan sama part 1 dengan sama turun padang sambil pakai baju melayu dan bersongkok jumpa dia. Jumpa dia bukan nak pukul k? Tapi, nak nasihat dia supaya sedar dan jangan tukar agama ke agama Kristian.

Masa tu saya memang takde la. Masa tu saya lebih busy hal study je. Rasa menyesal gak sebab tak terlibat sekali. Tak pasti apa jadi lepas tu. Harap Allah akan bagi hidayah-Nya kat kawan saya tu supaya sedar bahawa Agama Islam adalah yang terbaik.

Isu ni adalah isu lama. Tapi, kita tak ambil berat sangat. Padahal, dah ramai orang islam dimurtadkan.

Ini cerita masa saya sekolah menengah dulu kat Penang Free School. Masa tu heboh satu sindiket yang akan bayar kepada sesiapa yang berjaya murtadkan orang. Tak kiralah orang cina, orang india ataupun orang islam. Bayaran untuk yang berjaya murtadkan orang cina dan orang india ni biasa je. Tapi, sesiapa dapat murtadkan orang islam, memang dapat bayaran lumayan.

Cara nak murtadkan senang je. Bagi minum Holy Water. pastu, brand salib akan terbentuk di badan orang yang minum tu. Masa tu, memang hangat isu ni. Sampai kedai yang dijadikan markas pun diserbu.

Saya tahu kat mana kedai tu. Saya selalu lalu depan sambil tengok-tengok kat dalam tapi tak nampak apa-apa.

Gerakan untuk memurtadkan orang islam ni dah makin berani sekarang. Korang ingat tak kes Lina Joy? Sampai ke Mahkamah kes dia. Semata-mata nak tukar agama sendiri dan agama dalam IC.

Harap kita dapat dihindarkan dari dimurtadkan oleh orang yang tak bertanggungjawab ini.

p/s : Agenda Yahudi Laknatullah untuk menghancurkan Islam.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

CONTEST BLOGKU MENAWAN KALBU BY ASKAR PINK & AMALINA

Nak Join? Klik SINI

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Dah lama rasanya saya tak join apa-apa contest. Walaupun jarang sangat menang tapi saja nak try gak. Kalau tak try, memang 100% takkan ada peluang dapat hadiah kan? Betul tak? Hehehe.

Tapi kalau kita cuba masuk, walaupun peratus nak menang tu sikit tapi still ada peluang lagi. Sebab kita mencuba gak. Kalau dah rezeki, Insya Allah dapatlah tu.

Nak merapu bleh tak? Hehehe. Sila terus bacaan korang ye?

Tanpa berlengah lagi, Panglima Kassim melancarkan hikmat memutar belit pisang emasnya. Maka terpelantinglah Panglima Soud mencium dinding batu yang tersergam indah. Panglima Kassim ketawa berdekah-dekah sehingga seekor lalat masuk ke dalam mulutnya. Maka tersedak la Panglima Kassim.

Panglima Soud yang tengah pening-pening lalat bangun sambil cuba mengukuhkan tempat dia berpijak. Sambil memandang Panglima Kassim yang masih tersedak-sedak, Panglima Soud membuka langkah hikmatnya.

"Gelombang ... Kera!" Pantas Panglima Soud menyerang dengan gelombang berwarna hijau keungguan. Gayanya saling tak tumpah seperti Son Goku yang sedang melancarkan Gelombang Penyu aka Kamehameha.

Panglima Kassim yang sedang tersedak lalat itu dengan pantasnya melancarkan Hikmat Taju Kage Bushin No Jutsu dan menjadi banyak klon untuk menghalang serangan Panglima Soud. Malangnya, akibat tersedak lalat, Panglima Kassim tak dapat menumpukan perhatian dan akhirnya terpelanting terpeleot dalam akuarium. Seekor lalat yang begitu gembira terbang keluar dari mulut Panglima Kassim.

Panglima Soud begitu berbangga dan terus mendabik dadanya ke langit. Dengan riaknya dia berkata:

"Aku dah menang. Muahahaha"

Tiba-tiba,

"Boommm!"

Mata Panglima Soud terbeliak. Panglima Kassim yang baru berjaya berdiri dengan bersusah payah terus jatuh terduduk. Kedua-dua panglima mengira satu, dua, tiga sama-sama dan kemudian menjerit :

"Oh. Tidak!!!"

Satu-satunya jamban yang menyebabkan pertarungan antara dorang telah diletupkan oleh Askar Lalat Elit. Maka, bertempiaran larilah Panglima Kassim dan Panglima Soud mencari jamban lain untuk membuang air besar yang ditahan dorang selama ini.

Hehehe. Macam mana? Sempoi tak ending dia?

Kena tag untuk qualified contest ni. Saya nak tag:

3nogr33ny
Diyana Ali
remyhazza

CONTEST INI BERMULA DARI 24 OKTOBER 2011 HINGGA 1 DISEMBER 2011. RALAT TARIKH SEBENAR SEHINGGA 24 NOVEMBER 2011. (MENURUT PENGANJUR).


Itu je. Semoga saya menang. Hehehe.


p/s : Esok kena bertolak ke Metro Inn Kajang. Ada Kursus kat Putrajaya. Sesape duk kat Kajang tu, nak minum malam esok, bagitau la. Hehehe.


Wassalam.




-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

Tuesday, October 25, 2011

SANTAI MINDA : "MENIRU PETIKAN KATA-KATA SI MOTIVATOR"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Kali ni nak santai minda jap. Nak tengok korang gelak plak. Walaupun ada sesetengah entry saya merapu je lebih. Hehehe.


Korang terus baca ye?


Seorang Motivator berkata: "Tahun-tahun terbaik dalam hidupku, aku habiskan bersama seorang wanita yang bukanlah isteriku."

Hadirin dan hadirat terkejut dan terpaku...

Dia kemudian menambah , "Ia adalah ibuku."

Hadirin dan hadirat kemudian bertepuk tangan dengan gemuruh dan tertawa.

Mamat yang baru saja mengikuti seminar tersebut, kemudian mencuba perkara ini di rumah. Setelah makan malam, dia berkata dengan lantang di depan isterinya di dapur.

"Aku menghabiskan tahun-tahun terbaik hidupku bersama seorang wanita yang bukan isteriku."

Ia berhenti sejenak memejamkan matanya, cuba mengingatkan ayat terakhir si Motivator... Ketika Mamat membuka mata, dia mendapati dirinya terbaring di tempat tidur hospital, baru saja mendapatkan rawatan akibat siraman air panas.

Moral of the story:
Don't copy, if you can't paste.



Credit : Cerita Lucu


Hehehe. Korang dah gelak blum? Kalau belum, gelak cepat. Kalau dah, gelak cepat. 


Wassalam.


p/s : Hujan lebat plak malam ni. Tak dapat tengok TV lagi nampaknya. 




-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"REALITI TAK SAMA DALAM DRAMA"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Realiti kita takkan sama dengan dalam drama yang dipertontonkan di TV. Kenapa saya cakap macam tu? Sebab drama tu adalah imaginasi penulis skrip dan pengarah drama tu. Lagipun, drama yang dihasilkan adalah apa yang kita inginkan berlaku. Drama ni lebih kepada apa yang kita tak mampu dapat atau buat. Kita lahirkan dalam bentuk drama.

Memang tak dinafikan ada gak yang benar-benar terjadi dan diambil dari kisah benar. Tapi, yang pasti, walaupun diambil dari kisah benar, sudah pasti akan ada tokok tambah supaya cerita dalam drama tu lebih menarik.

Bila terlalu banyak kita tonton drama-drama ni, kita akan cenderung untuk berharap. Berharap hidup kita berlaku seperti dalam drama tersebut. Ya, betul. Hidup kita ni adalah drama juga. Setiap orang ada drama masing-masing. Drama dua bergabung bila mula bercouple dan berterusan bila mengikat tali perkahwinan.

Tapi, drama yang direka oleh pengarah drama adalah ilusi dan keinginan kita untuk menjadi seperti dalam drama yang direka tapi kita tak mampu. Realiti adalah sangat berbeza. Ada yang masih dalam dunia drama lagi dan lebih suka stay dalam dunia tu sebab memang seronok.

Tapi, persoalannnya, mampukah dia menghadapi dunia realiti nanti?

p/s : Ini cuma pendapat saya. Masa tulis entry ni, saya tengah mamai nak tidur. So, apa yang saya tulis ni memang direct apa yang saya fikir. Hehehe.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Monday, October 24, 2011

"CONFIRM KE BOYFRIEND AKAN JADI SUAMI NANTI"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Tadi saja buka Facebook jap. Explore sebab sebelum ni buka pun, tak buat apa. Biar je dan lebih fokus kepada blog dan blogwalking je.

Tengok gambar kawan-kawan dan adik-adik perempuan yang saya kenal. Kawan-kawan perempuan saya kebanyakkannya dah kawin dan dah ada anak. Ada yang baru kawin. Tahniahlah saya ucapkan kat dorang. Ayat ni mesti ditanya:

"Hang bila lagi?"

Macam biasalah. jawapan saya:

"Belum sampai jodoh lagi"

Mantap tak jawapan saya? Hehehe. Anyway, bukan ini saya nak kongsikan kali ni. Saya tengoklah facebook page adik-adik perempuan yang saya kenal. Dasat betul budak-budak sekarang ni. Pakai baju yang takde lengan dan boleh nampak lurah dua buah bukit. Dorang bangga ek bila dapat tunjuk lurah tu kat kawan-kawan lelaki dorang?

Ada gak gambar dorang tengah berpeluk-peluk dengan boyfriend. Bercium la. Malunya bila gambar macam tu terpampang untuk tontonan orang lain. Pastu, bila break up, macam mana plak? Baru nak buang kot? Baru menyesal. Mulalah tak nak couple dah dan so on.

Persoalan saya sekarang, confirm ke boyfriend korang tu akan jadi suami korang nanti?

p/s : Entry ni saya buat untuk perempuan je sebab saya tengok majoriti perempuan yang senang terdedah dengan perkara macam ni.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"PENGAJAR TERBAIK...PENGALAMAN"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Saya ni masih setahun jagung lagi. Masih muda dalam dunia ni. Tapi, saya ada ramai kawan-kawan yang dah makan garam terlebih dahulu daripada saya. Saya hormat dorang sebab pengalaman dorang.

Kenapa plak saya nak hormat dorang? Dorang tak pandai guna komputer. Dorang tak pandai guna barang elekronik. Tapi sebenarnya, ada benda yang kita tak tahu yang dorang tahu. Apa yang dorang tahu? Itu saya tak tahu sebab dorang je tahu. Korang tanyalah dorang. Hehehe.

Semua tu adalah dari pengalaman sendiri. Saya ada pengalaman yang tak ada diajar dalam mana-mana buku. Setakat ni saya tak jumpa la. Kalau korang jumpa, bagitau ye? So, orang lama ni banyak pengalaman dorang. Dorang mengalami sendiri perkara tu dan menjadi pengalaman yang sangat berharga untuk diri dorang.

Kita yang masih muda ni pun akan dapat pengalaman. Pengalaman yang macam mana? Bergantung kepada perjalanan pilihan kita. Setiap jalan menuju ke pengalaman yang berbeza tetapi akhiran sama iaitu KEMATIAN.

p/s : Pengalaman adalah pengajar terbaik. Daripada pengalaman kita belajar apa yang tak diajar di sekolah.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

DREAM HIGH - PERSAHABATAN DAN CINTA



Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Nak kongsi satu video clip satu drama korea - Dream High. Lagu ni kira lagu utama untuk drama korea ni. Lagu ni best dan unik (Bagi saya la..bagi korang, saya tak tahu).

Saya suka drama korea ni sebab ceritanya berkisar tentang persahabatan dan cinta zaman remaja.

Korang tengok la video clip kat atas tu dan nilai sendiri lagu ni best ke tak?

Hehehe.

p/s : Dengar kata dorang dalam proses pembikinan Dream High Part 2. Dijangka release tahun 2012. Kita tunggu dan tengok nanti. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Sunday, October 23, 2011

"BALING SELIPAR"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Seharian tak update blog hari ni. Hehehe. Busy. Busy layan balik Drama Korea Dream High. Banyak lagu best yang saya nak download nanti. Hari ni langsung tak buka netbook. So, malam ni teringat balik kenangan saya masa kecil dulu.

Korang pernah dengar permainan baling selipar? Pelik kan? Hehehe. Tapi masa saya kecil dulu, kat kampung, permainan antara yang permainan kebiasaan kami. Mungkin korang pernah main or dengar, tapi dipanggil dengan nama lain. Tapi, saya panggil permainan baling selipar. Hehehe.

Permainannya senang je. Dibahagikan dua kumpulan dan 3 selipar disusun supaya berdiri. Pastu, kumpulan yang membaling selipar jatuh akan mengelak balingan selipar daripada kumpulan satu lagi. Kumpulan yang jatuhkan selipar, kena bina semula 3 selipar yang berdiri tu sebelum semua ahli kumpulan dibaling selipar oleh kumpulan yang satu lagi. Kalau berjaya dirikan selipar yang jatuh tadi, dikira menang. Kalau semua ahli kena baling selipar sebelum berjaya bina selipar berdiri, dikira kalah.

Rasa nak tergelak bila teringat macam-macam ragam masa game ni berlangsung. Ada yang kena baling selipar kat muka. Ada yang kena baling selipar kat belakang badan. Ada gak yang baling selipar ni sekuat mungkin. Sampai menangis budak tu kena baling selipar. Hehehe.

Korang pernah tak main game ni?

p/s : Kata tok, tak elok baling selipar kat orang. Selipar untuk dipakai kat kaki, kata tok. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

Saturday, October 22, 2011

BUDAK-BUDAK...SAMA SAJA.

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Gambar yang korang tu saya tangkap masa kat Kampung Selaor, RPS Banun, Gerik, Perak. Ini adalah dari pemerhatian saya saja. Setiap kanak-kanak yang lahir tak kira la dalam kaum Melayu ke, kaum Cina ke, kaum India ke dan sebagainya, sama je.

Mereka ni adalah anugerah yang tak semua orang dapat. Saya pernah jumpa pasangan yang dah kawin bertahun-tahun tapi tak dikurniakan anak lagi. Semua kanak-kanak yang lahir ni adalah suci daripada dosa.

Apa yang membezakan adalah cara didikan ibu, bapa dan penjaga masing-masing. Tapi bila tengok berita baru-baru ini, kes buang bayi dalam longkang, campak bayi dari tingkat 3, buang bayi dalam tong sampah...mana pergi sifat perikemanusiaan orang yang bergelar manusia ni?

Ada orang berusaha bersungguh-sungguh untuk dapatkan anak. Tapi ada yang sewenang-wenangnya buang anak.

Jom kita sama-sama bermuhasabah.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

PROGRAM KAUNTER KHAS

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Hari ni ada program kaunter khas di Bangunan Persatuan Cina Hilir Perak, Teluk Intan, Perak.

Sampai pukul 12 tengah hari je. Pastu balik Bagan Datoh je. Inilah aktiviti saya untuk hujung minggu ni.

Korang buat apa hujung minggu ni? Ce citer.

p/s : Nak makan Mcd la pasni. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sila Tekan Like Jika Suka

Friday, October 21, 2011

KUMPULAN "SEGMEN NASZ : LU REVIEW GUA, GUA REVIEW LU. OK?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.


Alhamdulillah. Ramai gak yang sudi join segmen review yang saya buka untuk masa kurang 24 jam. Ada 46 blogger yang join tapi 1 blog tak dapat dibuka sebab telah diremoved oleh blogspot. Tak tahu kenapa. So, tinggal 45 blog saja. Saya dah bahagikan kepada 15 kumpulan dengan satu kumpulan terdiri daripada 3 blog. Korang boleh tengok link korang ada atau tidak. Kalau takde, sila bagitau k?


KUMPULAN 1
1. http://soliciousstorynory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://sweetsour93.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://zuraida-rahim.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 2
1. http://genkcorner.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://daxmanje94.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://villakejora.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 3
1. http://husnazulkepli.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://chantekmath.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://sayapunyasukalaaa.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 4
1. http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://luahanhatiseoarangperempuan.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://miss-aisya.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 5
1. http://atiqahofficialsite.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://kpopfa93.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://mutiaralife.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 6
1. http://iinkamheelaputri.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://shyprincessha.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://ytoka.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 7
1. http://haslindashahrul.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://eyra-eyraindehouse.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://emmaeema.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 8
1. http://awangheroo.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://mrsfadzlyana.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 9
1. http://natashaborhan.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://zareliqaafiqa.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://nukilanummiabi.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 10
1. http://nurulauni123.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://pinkyzladies.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://storycikhoneybee.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 11
1. http://www.ziefauzi.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu-ok.html
2. http://www.dianarashid.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://storyofbudakjambu.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 12
1. http://cikgufaizcute.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://secretash.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://mielajasmin.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 13
1. http://almiraalwani.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://inassyuhaidah-mystory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://theonlyza.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 14
1. http://ilyherstory.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://cikdinasour.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://beloggieda.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


KUMPULAN 15
1. http://thelieyanadiary.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
2. http://akusukasenyumlah.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html
3. http://majirashid.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html


"BLOG HAS BEEN REMOVED" (TAK DAPAT BUKA BLOG)
1. http://adeq-yoe.blogspot.com/2011/10/segmen-nasz-lu-review-gua-gua-review-lu.html

Dah jumpa kumpulan korang? Kalau dah jumpa, korang diwajibkan membuat satu entry review untuk setiap blogger kumpulan korang. Macam mana nak review? Korang kena review tentang layout blog (Cantik ke? Best ke?) dan Isi kandungan entry lebih kepada apa (peribadi ke? motivasi ke?). Ini yang wajib je. Kalau korang nak tambah lagi pun boleh. Ikut kreativiti korang.


So, kesimpulannya, dalam satu kumpulan, setiap orang akan review dua orang dan akan direview oleh dua orang gak. Betul kan? 


Kalau korang rajin, korang boleh blogwalking semua link tu dan kenal dengan kawan baru (Ini tak wajib ye?Ikut korang).


Itu je. Nak tahu gak feedback korang tentang segmen ni. Kalau ok, mungkin saya akan buat lagi pada masa depan. Korang boleh tinggalkan feedback korang kat kotak komen ye?


Selamat mereview. Hehehe.


Wassalam.


p/s : Tengah planning nak buat gathering. Main bowling dan tengok movie. Ok tak?

-NASZ-
Sila Tekan Like Jika Suka

SEGMEN NASZ : LU REVIEW GUA, GUA REVIEW LU. OK?

TUTUP PENYERTAAN
TUNGGU PEMBAHAGIAN KUMPULAN UNTUK SALING REVIEW


Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Nak buat segmen ringkas tapi bermakna. Hehehe. Segmen ni saya buat untuk korang saling review mereview blog yang akan saya pasang-pasangkan.

Senang je nak join. Korang cuma kena buat:

1. Buat satu entry sambil copy dan paste Header kat atas sertakan linkkan ke post ini.

2. Salin tajuk ni, "SEGMEN NASZ : LU REVIEW GUA, GUA REVIEW LU. OK?"

3. Tulislah kata-kata yang korang rasa ingin korang sampaikan.

4. Tinggalkan url korang kat ruang komen.

Itu je. Saya akan bahagikan korang nanti ikut saya. Hehehe.

Amaran : Blogger yang join segmen ni, kena review blogger yang saya dah pasang-pasangkan. Tak boleh join segmen ni pastu tinggalkan je. Jujurlah dengan diri sendiri. Walaupun saya tak nampak, tapi Allah nampak. So, sebelum nak  join, korang fikir dulu sama ada korang mampu nak teruskan atau tidak. Itu je.

Saya nak buka kejap je. Tutup pada 21hb Oktober 2011 (pukul 11 malam).

p/s : Nak segmen ni ada impaknya. Bukan melepaskan batuk di tangga batu rukun tetangga je. Hehehe.

Wassalam.

-NASZ-


Sila Tekan Like Jika Suka

"GADUH BEREBUT PAKWE?"

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan-rakan blogger semua.

Baru tengok satu video kat FB berkenaan dua orang perempuan bergaduh di kedai kasut. Sebab gaduh adalah merebut seorang lelaki. Rasa nak tergelak tengok video tu. Korang nak tengok video tu tak? Video ni berdurasi lebih kurang 2 minit je. Tapi ada aksi-aksi tampar menampar dan maki memaki. Korang nak tengok, tekan link kat bawah.


Korang dah tengok? Itu belum kawin lagi. Dah berebut seorang lelaki. Tengah fikir gak la. Bagus sangat kot lelaki tu. Tak faham betul dengan perempuan yang bergaduh dalam video clip ni.

Korang yang perempuan, tolong jangan jadi macam ni. Tak perlu nak berebut sebab Allah dah tetapkan jodoh kita masing-masing.

p/s : Inilah akibatnya terlalu cuba meniru budaya Barat. Peringatan untuk diri sendiri gak.

Wassalam.

-NASZ-

Sila Tekan Like Jika Suka